Spekkoek

Spekkoek, dat wou ik altijd al maken. Toen ik nog in Den Haag woonde, kocht ik het altijd bij mijn favoriete toko in het Markthof of tijdens de Pasar Malam Besar wanneer die op het Malieveld stond. En dan moest ik mijzelf altijd inhouden zodat ik de koek niet in een keer op at. Maar zelf een spekkoek maken is eigenlijk helemaal niet moeilijk, je moet er alleen wel een middagje voor uit trekken, ideaal voor op eer regenachtige zaterdag middag.

Wat is het?

Spekkoek is een Indische lekkernij die tijdens de koloniale tijd in Nederlands-Indië is ontstaan. Het recept zou zijn afgeleid van de Duitse Baumkuchen cake, maar het is aangepast naar de ingrediënten die in Nederlands-Indië beschikbaar waren. Spekkoek dankt zijn naam aan zijn uiterlijk, die vanwege de om-en-om gekleurde laagjes deed denken aan doorregen spek. Er zijn meerdere smaakvariaties zoals: pandan, banaan, amandel, cocos & chocolade. Tot zover de weetjes over spekkoek.

Ik heb gekozen om een naturelle spekkoek met verse speculaas kruiden te maken. Voor het maken van de spekkoek heb ik het recept van Rudolph’s Bakery gebruikt. Het is wel een koek waar je even wat tijd in moet steken, maar het is makkelijk om te maken en onwijs lekker,ziet er altijd leuk uit  & is zeker een aanrader. Grote kans dat iedereen die het proeft, graag nog een puntje wilt pakken!

Oké, genoeg verteld,
On your marks, get ready, set, bake!

Wat heb je nodig:

  • 250 gram boter (op kamertemperatuur)
  • 250 gram poedersuiker
  • 10 eierdooiers
  • 8 eiwitten
  • 125 gram bloem
  • 3 eetlepels koekkruiden
  • Boter om in te vetten
  • Bakpapier
  • Springvorm van 18 tot 20 cm

Hoe maak je de spekkoek:

Verwarm de oven op 160 graden met de bovengrill.

Klop eerst de eiwitten met ongeveer 1 eetlepel poedersuiker luchtig.

Roer de boter met de rest van de poedersuiker glad. Meng vervolgens één voor één de eidooiers erdoor en meng het 10 minuten door. Spatel daarna eerst het eiwitschuim en vervolgens de bloem erdoor. Halveer het vanillestokje in de lengte, schaap het merg eruit en spatel dit door het beslag.

Verdeel het beslag vervolgens in twee gelijke delen. Meng door één deel van het beslag de speculaas kruiden.

Vet de springvorm in en bekleed het met bakpapier.
Verdeel 2 lepels met het bruine beslag over de bodem.
Zet de springvorm op een rooster in het midden van de oven.

Haal de cakevorm na 5 minuten uit de oven en schep er 2 lepels met het neutrale beslag overheen.

Zet het rooster met de springvorm naar boven en bak het wederom ongeveer 5 minuten.

Blijf dit doen tot al het beslag op is of je bakvorm te vol zit.

Veel plezier en Selamat makan (eet smakelijk)!

Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op InstagramFacebook (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply yourinspirationworld 4 januari 2016 at 19:38

    Super lekker is dat!

  • Reply Deborah 22 juli 2019 at 18:26

    mmmm zalig!! Ik waag mij hier overigens niet aan. Maar wil hem wel bij je komen proeven, uiteraard 🙂
    Wat ook lekker is: Rottie kukus en heel wat minder bewerkelijk om te maken dan spekkoek. Gaat wel heel wat suiker en ei in. Dat dan wel weer…. En wanneer hij warm is, is hij het aller lekkerst.

  • Leave a Reply

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.