met Kort mee naar

met Kort mee naar… Street food thursday @Markthalle Neun – Berlijn

De Berlijnse markthallen, je vindt ze door heel Berlijn heen, maar vooral in de arbeiderswijken. Ooit waren dit plekken van de stad waar iedereen samen kwam voor zijn boodschappen.  Maar door de opkomst van de grote supermarkten en zware concurrentie van die winkels raakten ze helaas in verval. Maar inmiddels zijn ze weer helemaal in opkomst! Markthalle Neun is misschien wel de bekendste en is inmiddels al ruim 120 jaar oud.

Maar nog altijd komen de Berlijners hier hun boodschappen doen op de weekmarkt, daarnaast worden er vele andere verschillende thema markten georganiseerd.  Zo is er op de derde zaterdag van de maand een heuse ontbijtmarkt. Maar het leukste food event dat ze hier elke week organiseren is de zogenoemde “Street food donderdag”. In Nederland komen de markthallen de laatste jaren als paddenstoelen uit de grond. Zo opende een aantal jaar geleden de Rotterdamse Markthal, vind je in de hoofdstad de foodhallen En in Den Haag zijn er zelfs meerdere foodhallen, Minglemush naast het Centraal Station en de foodboulevard op de Pier. Maar eigenlijk kun je de Nederlandse foodhallen nog lang niet vergelijken met markthallen in Berlijn, dat is toch wel even andere koek. Wanneer ik in Berlijn ben, probeer ik dan ook altijd om op donderdagavond naar deze markthal te gaan. Vandaag neem ik je mee op foto-tour door deze bijzondere markthal.

Street food Thursday

Op culinair gebied is er in Berlijn veel te beleven zo vindt je dus op de donderdagavond  je in deze oude markthal in Kreuzberg, veel mensen en vooral locals die van de lekkerste internationale snacks en kleine gerechten komen genieten. Inmiddels is de street food markt al een aantal jaar week in, week uit erg populair. En dat is te merken, zo is de hal ondanks de grootte vaak gezellig druk en moet je vaak even geduld moet hebben wanneer je een lekker gerecht bestelt. Maar dat mag de pret niet drukken, het is een toffe plek waar de sfeer altijd ontspannen is en het belangrijkste: je vind er echt de lekkerste hapjes van over de hele wereld. Zo vind je er bijvoorbeeld: Britse Pies, Oostenrijkse Kässpatzen, Iers stoofvlees in apple cider of Koreaanse steamed kimchee bang’s, die voor je neus vers bereid wordt. Je kunt het vervolgens op een van de vele tafels met bankjes of sta-tafels opeten.

Street food thursday
Street food thursday

Koreaanse Steamed Kimchee Bang – Son Kitchen, dit ziet er niet alleen mega lekker uit, het smaakte ook nog eens heel goed! 

Een klein minpuntje is misschien de prijs, de gerechten kunnen namelijk wat prijzig zijn, zeker voor de grootte van de portie die je krijgt. Maar daar tegenover staat wel dat de meeste verkopers vaak voor regionale en biologische ingrediënten van een hoge kwaliteit kiezen. De grootte van de gerechten geven je wel weer de kans om meerdere gerechtjes te proberen. En het zorgt er voor dat je genoeg ruimte houdt voor een lekker dessert. Elk nadeel heeft z’n voordeel ;). En aangezien het aanbod elke week wisselt is het zeker geen straf om vaker terug te komen naar de Street food Thursday. Wanneer je een foodie bent, is dit de markt die je minimaal één keertje moet hebben bezocht. Je leert hier keer op keer nieuwe gerechten kennen waar je eerder nog nooit van had gehoord en je gaat gegarandeerd met nieuwe inspiratie weer weg.

 Een oude tram als ingang naar de toilet voorzieningen.

In de hal staan veel tafels met bankjes of sta tafels waar je gezellig je gekozen hapjes kunt opeten. 

Een van de kraampjes die er soms staat is de Cidre steak. Hier verkopen ze vlees gebraden in appel cider, waardoor het vlees heerlijk mals is vol met smaak zit.

Street food thursday

Hotspot:
Markthalle Neun

Adres:
Eisenbahnstraße 42-43, Berlijn-Kreuzberg
OV: U1 Görlitzer Bahnhof

Openingstijden:
Elke donderdagavond (m.u.v feestdagen) van 17.00 tot 22.00 uur.

Entree:
Gratis

Meer info

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.