Wat is er nu Nederlandser dan de bekende stroopwafel? In bijna elke Nederlandse stad of dorp vind je wel ergens op een hoek van de straat of markt een stoopwafelkraam. Vers gebakken vind ik ze altijd te lekkerst. Dan is de wafel nog lekker knapperig en warm en druipt het stroop er tijdens het eten nog tussen uit. Natuurlijk is een “gewone” stroopwafel al goddelijk, maar zo rond de feestdagen kun je de stroopwafels nog feestelijker maken zodat je leuke kerstige stroopwafels krijgt! Het enige dat je daar (naast natuurlijk stroopwafels) voor nodig hebt is wat chocolade naar wens en wat feestelijke sprinkels.
De verse stroopwafels van de stroopwafelkraam vind ik altijd erg verleidelijk ruiken. Maar wist je dat je ook thuis vrij eenvoudig zelf stroopwafels kunt maken? Met een eenvoudig kniepertjesijzer kun je vrij gemakkelijk zelf de wafels bakken. Hoe je de kerstige stroopwafels maakt vertel ik je hieronder! Owja, met dit recept voor stroopwafels kun je 15-20 stroopwafels maken. En heb je nu wel zin om samen stroopwafels te versieren, maar geen tijd of zin om de wafels ook zelf te bakken? Ga dan even langs de stroopwafelkraam voor een zakje vers gebakken stroopwafels het en feestje kan beginnen!
De verse stroopwafels van de stroopwafelkraam vind ik altijd erg verleidelijk ruiken. Maar wist je dat je ook thuis vrij eenvoudig zelf stroopwafels kunt maken? Met een eenvoudig kniepertjesijzer kun je vrij gemakkelijk zelf de wafels bakken. Hoe je de kerstige stroopwafels maakt vertel ik je hieronder! Owja, met dit recept voor stroopwafels kun je 15-20 stroopwafels maken. En heb je nu wel zin om samen stroopwafels te versieren, maar geen tijd of zin om de wafels ook zelf te bakken? Ga dan even langs de stroopwafelkraam voor een zakje vers gebakken stroopwafels het en feestje kan beginnen!
De verse stroopwafels van de stroopwafelkraam vind ik altijd erg verleidelijk ruiken. Maar wist je dat je ook thuis vrij eenvoudig zelf stroopwafels kunt maken? Met een eenvoudig kniepertjesijzer kun je vrij gemakkelijk zelf de wafels bakken. Hoe je de kerstige stroopwafels maakt vertel ik je hieronder! Owja, met dit recept voor stroopwafels kun je 15-20 stroopwafels maken. En heb je nu wel zin om samen stroopwafels te versieren, maar geen tijd of zin om de wafels ook zelf te bakken? Ga dan even langs de stroopwafelkraam voor een zakje vers gebakken stroopwafels het en feestje kan beginnen!
Wat heb je nodig voor de kerstige stroopwafels:
- Voor het stroopwafeldeeg:
30 ml lauwwarme melk
10 gram gedroogde gist
300 gram bloem
150 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
90 gram witte basterdsuiker
1 ei, op kamertemperatuur
¼ theelepel zout
1/2 theelepel kaneelpoeder
- Voor de stroopvulling:
75 gram ongezouten roomboter
200 gram keukenstroop
100 gram lichtbruine basterdsuiker
Optie: 1/2 theelepel kaneel
Kerstsprinkles
100 gram witte chocolade
100 gram melk of pure chocolade
Hoe maak je de kerstige stroopwafels:
De stroopwafels
We beginnen met het deeg. Meng de lauwwarme melk met de gedroogde gist. Doe vervolgens de bloem met de boter, basterdsuiker, het ei en zout in een kom en meng dit samen met het gistmengsel tot je een soepel deeg hebt. Dek de kom nu af met een stukje plasticfolie en laat het deeg nu een uurtje op een warme en tochtvrije plek rustig rijzen.
Een stroopwafel zonder stroop als vulling is geen stroopwafel. Doe de stroop in een steelpannetje en verwarm deze al roerend op een middelhoog pitje. Voeg de boter en de lichtbruine basterdsuiker toe en breng dit mengsel aan de kook terwijl je blijft roeren. De stroop laat je 1-2 minuutjes doorkoken, belangrijk is dat je blijft roeren totdat alle suikerkristallen mooi zijn opgelost. Haal vervolgens de pan van het warme pitje en als je wilt kun je de stroop nog iets op smaak brengen met wat kaneel.
Let’s bake it
Verhit het stroopwafelijzer en vet het in met een beetje boter of olie. Draai van het deeg kleine bolletjes van ongeveer 30-40 gram per stuk. Leg een bolletje deeg tussen het wafelijzer en bak het in 1 tot 3 minuten tot je een mooie goudbruine wafel hebt. Is je wafel na het bakken niet helemaal mooi rond? Steek dan direct na het bakken met een ronde uitsteker de randjes van de wafels af en snijd de wafels met een scherp (of plamuur) mesje doormidden. Breng de verwarmde stroop vervolgens aan op één stroopwafelhelft en leg hierna meteen de andere helft er weer op. En laat daarna de stroopwafels op een rooster helemaal afkoelen voordat je ze gaat versieren.
Tijd voor die kerst sfeer
Smelt twee derde van de chocolade au bain-marie. Wanneer dit is gesmolten haal je de kom van de pan af en voeg je de rest van de chocolade toe. Blijf roeren tot alles is gesmolten. Smeer op de helft van de stroopwafel een laagje chocolade. Je kunt ook de wafel schuin in de chocolade dippen om aan een zijde de helft van chocolade te voorzien. Leg de stroopwafel op een vel bakpapier en strooi er de kerstsprinkles overheen. Herhaal dit voor alle stroopwafels met beide soorten chocolade. En laat de chocolade vervolgens rustig uitharden.
Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest
Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik vaak van alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, lekker koken tot optredens met de band. Je vindt mij als @metKortindekeukennl op Insta!