Kerst / Oud & Nieuw

Kerstkrans

De kerstkrans doet veel denken aan de banketletter, die we van het Sinterklaasfeest kennen. En dat is geen gekke gedachte. Beide baksels maak je namelijk met vrijwel de zelfde ingrediënten en op de zelfde manier. De oorsprong van de kerstkrans vinden we eeuwen terug. Toen banketbakkers tijdens sinterklaas met amandelspijs en bladerdeeg de bekende banketletter introduceerde en dit een doorslaand succes werd, was het voor de banketbakkers natuurlijk een goed idee om dit kunstje nog een keertje dunnetjes over te doen tijdens de kerst.

Dit keer niet in de vorm van een letter maar in de vorm van een kerstkrans. En je raad het al, ook dit werd een doorslaand succes en is inmiddels een echte kersttraditie geworden. De luxe banketbakkers maakten deze kransen niet alleen met amandelspijs en bladerdeeg, maar ze vulde het amandelspijs ook met amarena kersen. En in plaats van de krans met amandelschaafsel en poedersuiker te versieren, versierde men ze met bigarreaux, Franse gekonfijte kersen en met gekonfijte sinaasappel schillen .

Tegenwoordig worden de meeste kerstkransen niet meer met amarena kersen gevuld, maar versieren we ze vaak met amandelschaafsel en poedersuiker. Of maken we het af met een beetje abrikozenjam en met gekonfijte kersen. Net zoals bij de banketletter, is het geen ingewikkeld klusje om een kerstkrans te maken. Met een rol bladerdeeg en een pakje amandelspijs uit de supermarkt kom je al heel ver. Maar wanneer je de tijd hebt is een kerstkrans maken, met zelf gemaakt amandelspijs, echt een aanrader. Versier de krans helemaal naar wens, of versier de kerstkrans met de gekonfijte kersen in vrolijke kleuren. En gebruik het bladerdeeg dat je over hebt eens om leuke kerstfiguurtjes uit te steken voor op de krans.

Wat heb je nodig

  • 300 gram amandelspijs (zie hier het basisrecept)

  • 250 gram bladerdeeg

  • 1 eidooier met een paar druppels melk los geklopt

  • Abrikozenjam

  • Doosje bigarreaux (Franse gekonfijte kersen)

  • Eventueel wat gekonfijte sinaasappelschil, zelf gemaakt of anders te koop bij de notenbar

Hoe maak je de kerstkrans

Verwarm de oven voor op 210 graden.

Rol het bladerdeeg op een, licht met bloem bestoven werkvlak, uit tot een deeg lap van 55x15cm, die overal even dun is. Pak het amandelspijs erbij en rol het uit tot een mooie rol van 50 cm lang.

Smeer het bladerdeeg in met een beetje water. Leg vervolgens de pil amandelspijs tegen de bovenkant op het bladerdeeg en snijd het bladerdeeg aan het uitende bij (dit stukje deeg heb je later nodig om de rol aan elkaar te plakken). Rol het bladerdeeg nu voorzichtig om het amandelspijs heen. Zorg dat het bladerdeeg elkaar een beetje overlapt en snijd het overige bladerdeeg af en leg dit ook nog even apart.

Buig de rol en leg de uiteindes tegen elkaar aan zodat het een cirkel vormt. Maak de beide uiteindes van de rol met een beetje water licht vochtig en plak het eerste stukje apart gehouden over de plek waar de beide uiteindes tegen elkaar aanliggen. Uit het deeg dat je verder nog over hebt, kun je met een uitsteekvormpje, sterren of andere kerst figuurtjes uit het deeg steken. Maak deze figuurtjes vervolgens aan één kant licht vochtig met een beetje water zodat je ze op de krans kunt vast plakken.

Bestrijk de bovenkant van de krans 2 keer dun in met het losgeklopte eidooier en bak de krans in 30 minuten mooi goudbruin gaar. Houdt de krans tijdens het bakken regelmatig in de gaten, zodra de krans te donker dreigt te worden kun je de oven gerust iets lager zetten. Niets is zo jammer als een krans die te donker gebakken is.

Laat de krans hierna eerst volledig afkoelen. En bestrijk de krans hierna met een kwastje in met een beetje warme abrikozenjam. De jam kun je in een steelpannetje of in een (magnetron bestendigt) schaaltje kort in de magnetron verwarmen. Versier de krans vervolgens met de gekonfijte kersen en eventueel met de reepjes gekonfijte sinaasappelschil.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

kerstkrans

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.