Kerst

Kerststol

kerststol

Santa Claus is coming to town, oké we moeten nog heel even wachten maar het is bijna zo ver! Als er één baksel is dat niet kan ontbreken rond de kerst tijd is het wel een heerlijk kerststol. Gevuld met heerlijke dingen waarvan het spijs wel het lekkerste is en dan met een lekkere laag poedersuiker er overheen.. Afgelopen week bedacht ik mij ineens dat ik niet eerder zelf een kerststol had gemaakt. Tijd om daar eens verandering in te gaan brengen.

Ondertussen was het ook al weer tijd voor de Swiep Swoep Swap challenge van mede foodblogger Mandy. Elke maand enthousiasmeert zij foodbloggers en foodies zonder blog om eens van elkaars site te koken en dan een eigen draai aan een bestaand recept te geven. Deze ronde was ik gekoppeld aan de foodblog Bakmuts. Tijdens het bekijken van haar recepten kwam ik terecht bij een recept voor een kerststol. Als Hagenees in Groningen leek het mij leuk om een keer een soort van Haagse twist aan een kerststol te geven.

Het verhaal gaat dat de Hagenaren (Haagse bevolking die op het zand wonen), vroeger erg krenterig waren en zich groter wilden voordoen dan ze eigenlijk waren. Hoe ze dat deden? Ze bakte een “royaal” gevuld krentenbrood. Zo was het spijs verrijkt met honing en kaneel en werd het brood bedekt met amandelschaafsel. In die tijd waren kruiden en amandelen wellicht wel wat kostbaarder dan dat het nu is. Maar het doet mij wat denken aan de uitdrukking Haagse Bluf, de Haagse air, het niet laten merken dat het toch niet zo perfect is als dat je wil dat mensen denken. Al noemen sommige mensen dat soms ook wel Haagse opschepperij of grootspraak, “zucht”.. Maar goed ik dwaal af, tijd voor een lekker kerststol met een vleugje Haagse air, laten we gaan genieten!


Wat heb je nodig

  • Vulling:
  • 225 gram gele rozijnen

  • 225 gram gedroogde abrikozen

  • 50 gram gehakte amandelen (geroosterd)

  • 10 gram vanillesuiker

  • Mespuntje kaneel

  • Optie: krenten, geroosterde noten zoals pecannoten.
    Let er wel op dat het gewicht van de vulling (500 gram) ongeveer hetzelfde blijft.

  • Deeg:
  • 50 gram gist

  • 250 gram koude melk

  • 500 gram patentbloem

  • 15 gram suiker

  • 1 ei

  • 10 gram geraspte citroenschil

  • 100 gram zachte boter

  • 12 gram zout

  • Spijs:
  • 200 gram blanke amandelen of amandelschaafsel

  • 200 gram fijne kristalsuiker

  • 1,5 eetlepel kaneel

  • 1 of 2 losgeklopte (blije) eieren

  • 1 eetlepel honing

  • Extra nodig:
  • Poedersuiker

  • Bakpapier

  • Handje geroosterd amandelschaafsel

Hoe maak je het

Vulling:
Begin met dit recept een avond van tevoren. Snijd de gedroogde abrikozen in mooie kleine stukjes. Doe de rozijnen en gedroogde abrikozen, met het vanillesuiker en mespuntje kaneel in een kom, zet ze onder water en laat dit minimaal een half uur staan. Giet de rozijnen en de abrikozen stukjes af in een zeef. En laat ze vervolgens een nacht drogen aan de lucht. 

Spijs:
Voor het maken van de spijs doe je 200 gram suiker, 200 gram amandelen samen met de honing en kaneel in een keukenmachine en maal het tot een grof mengsel. Klop het ei los en voeg dit geleidelijk toe. Blijf het malen tot je een kneedbare massa hebt waar je nog hele kleine stukjes amandelen in ziet zitten. Hoe veel ei je nodig hebt kan verschillen. Voeg wanneer je spijs nog niet de juiste consistentie heeft, nog een extra geklopt eitje toe. Let op: voeg niet meteen het hele ei toe, maar doe dit in delen tot dat de consistentie goed is. Dek het vervolgens af en zet het in de koelkast tot je het nodig hebt.

Het deeg:
Omdat ik door de Lyme niet altijd genoeg energie heb maak ik het deeg met een keukenmachine. Maar je kunt het deeg natuurlijk ook gewoon met de hand maken.

Los de gist op in de koude melk. Meng vervolgens de bloem, suiker, het ei en de citroenrasp erdoorheen tot je een mooi glad deeg hebt. Kneed hierna de zachte boter met het zout erdoor en kneed dit zeker 5 minuten door. Laat het deeg nu 10 minuten rusten. Dep de vullening droog met een stukje keukenpapier en kneed dit vervolgens door het deeg en laat het op een warme plek 10 minuten rusten. Hierna verdeel je het deeg in twee ovale bollen en laat het weer 10 minuten rusten.

Maak een dunne gleuf in de lengte van beide deeg bollen, dit kun je eenvoudig doen met een dunne rolstok. Rol het amandelspijs uit tot twee “pillen” van 200 gram die bijna even groot als de ovalen bollen deeg zijn. En leg in in elke gleuf een pil spijs, vouw het deeg dicht en druk het deeg zachtjes aan. Leg de twee stollen op een met een stukje bakpapier bekleden bakplaat en laat het tot slot nog eens 30 minuten rusten op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 180 graden onder- en bovenwarmte. En bak de kerststollen ongeveer 40 minuten. Maak je één kerststol, hou dan ongeveer 30 minuten aan. Als de stol te bruin wordt, dek hem dan af met wat aluminiumfolie. Bestrijk de kerststollen na het bakken meteen royaal met zachte boter, besprenkel het met wat geroosterd amandelschaafsel en bestrijk het na een paar minuten nog licht met wat zachte boter. Laat het afkoelen en strooi er tot slot poedersuiker over.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Kerststol

Meer kerstrecepten:

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.