Zoet

Krakelingen

Krakelingen

De krakeling vind ik toch wel een van de lekkerste koekjes. Het is een eenvoudig koekje gemaakt van bladerdeeg bedekt met een laagje suiker en kaneel. Op Instagram stories deelde ik laatst een foto van de krakelingen die ik gebakken had en daarop kreeg ik leuke reacties met de vraag of ik mijn recept voor krakelingen met jullie wilde delen. Daarom vandaag mijn recept voor gruwelijk lekkere krakelingen!

Het maken van een krakeling niet heel ingewikkeld. Zo kun je ze maken met plakjes bladerdeeg uit de vriezer, van een kant en klaar rol uit de supermarkt. Het maken van een krakeling kun je trouwens op verschillende manieren doen. Zo kun je reepjes deeg snijden en hier zelf een krakeling van vouwen, of je kunt een krakeling uitsteken met een “krakeling koekjes uit steker”. Hoewel het op die laatste manier waarschijnlijk sneller gaat, maak ik ze zelf altijd op de eerste manier. Hierdoor ziet de krakeling er ambachtelijk uit en daarnaast is het ook nog eens een leuk om te maken.


Wat heb je nodig:

  • 1 rol kant en klare bladerdeeg uit de vriezer

  • 30 gram suiker

  • 1 theelepel kaneel

Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bebloem je werkblad licht in met een beetje bloem. Stapel de bladerdeeg plakjes uit de diepvries op elkaar en rol het bladerdeeg vervolgens voorzichtig uit tot een rechthoekige plak van 4 mm dik. Gebruik je een rol bladerdeeg dan kun je dit overslaan. Snij het bladerdeeg in de lengte in mooie stroken van ongeveer 1,5 cm breed.

Vorm vervolgens een krakeling van het deeg, dit doe je door de twee uiteindes van het deeg voorzichtig met een boogje naar het midden te vouwen, zoals op de foto hieronder. En leg ze vervolgens op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze een uurtje in de koelkast rusten.

Meng de suiker samen met de kaneel goed door elkaar. Strooi een deel op je werkblad, leg hier vervolgens de verse krakelingen op en bedek het deeg met de kaneel suiker. Rol nu voorzichtig met de rolstok over de koekjes zodat je de kaneel suiker een beetje in de koekjes rolt.

Bak de krakelingen in ongeveer 18 á 20 minuten mooi goudbruin gaar.  

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest