Kerst / Oud & Nieuw Zoet

Meringue kransjes

meringue kransjes

Meringue kransjes zijn misschien wel een van de lekkerste kransjes die je zelf kan maken. En daarnaast zijn ze ook nog eens erg feestelijk uit! Zeker wanneer je de meringue kransjes na het bakken nog leuk versierd. Leg ze op een mooie schaal of hang ze gezellig op naast de koek kerstkransjes in de kerstboom.

Het leuke aan meringue kransjes, is dat je meestal wel alle ingrediënten ervoor in huis hebt. De kransjes kun je trouwens gemakkelijk verschillende smaakjes geven. Zodra het eiwit goed stijf geklopt is, kun je het eiwit delen in het aantal smaakjes dat je de kransjes wil geven. Gebruik hier bijvoorbeeld vanille extract of het merg van een half vanillestokje, of een beetje mokka extract voor. Versier de meringue kransjes voor het bakken met disco sprinkels of na het bakken met een beetje gesmolten chocolade en het kerstfeest kan beginnen!


Wat heb je nodig

  • Eiwitten van 4 eieren of 120 gram vloeibare eiwitten uit een flesje

  • 125 gram fijne suiker

  • 125 gram poedersuiker

  • 10 gram maïzena

  • Merg van ½ vanillestok of een beetje vanille extract

  • Toppings zoals bijvoorbeeld:
  • Amandelschaafsel

  • Getempereerde chocolade

  • Decoratiepareltjes, musketzaad, sterretjes, etc.

Oké, voordat je begint is het belangrijk dat al je materialen die je zo gaat gebruiken vetvrij zijn. Zodra er ook maar iets van vet bij komt, kan dit je schuim voor de kerstkransjes al laten mislukken. Hiervoor gebruik je het sap van de citroen. Snijd de citroen doormidden en ga met een halve citroen vervolgens door de mengkom zodat deze helemaal vetvrij zal worden. Doe dit ook bij je kloppers/garde.

Verwarm de oven voor op 100 graden op boven- en onderwarmte. En bekleed een bakplaat met bakpapier. Wanneer je het handig vindt kun je van te voren met een potlood cirkels op het papier tekenen. Draai hierna dan wel het bakpapier om zodat de betekende kant naar beneden komt te liggen.

Klop de eiwitten samen met het snufje zout op lage tot middel snelheid tot het begint te schuimen. Als het eiwit schuimig begint te worden voeg je geleidelijk in delen de kristalsuiker toe. Doe blijf je herhalen tot alle kristalsuiker op is. Verhoog ondertussen langzaam de snelheid van de mixer en blijf door kloppen tot het eiwit goed stevig is. Eventueel kun je nog merg van een half vanillestokje of een beetje vanille extract toevoegen, voor vanille kransjes. Zodra de meringue mooi stevig is en glimt, is het tijd om de poedersuiker en de en maïzena te zeven en voorzichtig door het geklopte eiwit heen te spatelen. Let er goed op dat alle suiker opgelost is voordat je stopt, dit kun je testen door wat wat van het eiwit mengsel tussen je duim en wijsvinger te nemen. Voel je geen suikerkristallen meer? Dan is het goed.

Spuit nu op de met bakpapier beklede bakplaat de kransjes op. Dat kun je op verschillende manieren doen. Zo kan je de kransjes je maken door kleine toefjes in de vorm van een cirkel naast elkaar te zetten. Of spuit een cirkel terwijl je een kleine ronde beweging maakt. Nog eenvoudiger is om gewoon een mooi rondje te spuiten. Je kunt deze natuurlijk zo groot of zo klein maken als je zelf wilt.

En dan het leukste klusje, vooral kinderen vinden dit vaak leuk om te doen. Versier de kerstkransjes met gekleurde sprinkles naar keuze en bak ze in 1,5-2 uur op 100 graden op boven- en onderwarmte. De kerstkransjes zijn klaar als ze makkelijk loslaten van het bakpapier. Kleine kransjes zijn vaak na 1,5 uur wel klaar, grotere kransjes hebben vaker wel 2 uur nodig.

Laat de kerstkransjes na het bakken in de oven met de deur dicht, een uurtje nadrogen en afkoelen. Door de meringue kerstkransjes in de oven te laten liggen zullen ze nog knapperiger worden. Eventueel kan je de kransjes zodra ze goed afgekoeld zijn, nog versieren met gesmolten chocolade.

Wanneer je er een een lintje aan de kransjes vastmaakt, kun je ze in de kerstboom ophangen. Of leg ze op een leuk schaaltje bij de thee/koffie. Bewaar de meringue kerstkransjes luchtdicht in een goed afsluitbare trommel of in een plastic zak, dan zijn ze zeker een paar weken houdbaar.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

meringue kransjes