Wanneer je wel eens in Engeland bent geweest, heb je het vast wel een keer gezien en/of geproefd: Millionare’s shortbread. Deze Britse lekkernij is wereldberoemd en wordt ook wel een caramel shortbread, caramel bar of een caramel shortcake genoemd.
De millionaire’s shortbread is een luxueuze versie van de shortbread waarvan ik al eerder mijn recept met jullie deelde. Dit Britse baksel bestaat uit een shortbread bodem, met daaroverheen een heerlijke laag zachte karamel en een topping van chocolade. Dat klinkt toch al om je vingers bij af te likken?
Al tijdens mijn eerste bezoek aan Londen besloot ik dit geniale baksel te gaan maken. Na wat te hebben geëxperimenteerd kwam ik tot mijn versie van deze lekkernij, maar ik realiseerde mij dat ik het recept nog niet op “met Kort in de keuken” had gedeeld. Dus ging ik deze week aan de bak. Dat wordt weer smullen met deze Millionare’s shortbread!
Wanneer je witte chocolade wilt smelten, kun je de chocolade in een wegwerp spuitzak doen en smelt de chocola vervolgens in de magnetron (blijf hier bij). Knip het puntje van de spuitzak en spuit de chocolade van links naar rechts over de taart heen. Pak een achterkant van een lepeltje of gebruik een cocktailprikker en haal deze van boven naar beneden of in willekeurige bewegingen door de chocolade heen, zodat er een mooi patroon op de Millionare’s shortbread verschijnt.
Je kunt de Millionare’s shortbread, wanneer je het goed afgesloten bewaart, ongeveer een week bewaren (als je dat redt en het niet eerder op hebt tenminste).
Wat heb je nodig:
- Koekbodem:
175 gram boter (op kamertemperatuur)
250 gram bloem
70 gram fijne kristalsuiker
70 gram fijne kristalsuiker
- Karamel:
150 gram roomboter
80 gram bruine basterdsuiker
1 blikje zoete gecondenseerde melk (397 gram)
Snufje zout
- Chocolade topping:
100 gram pure chocolade
100 gram melkchocolade
Eventueel een beetje witte chocolade
Hoe maak je de Millionaire’s shortbread:
De koekbodem:
Meng de bloem en de suiker door elkaar en wrijf met je handen de boter door het deeg tot het deeg er als fijn broodkruim uitziet. Kneed het deeg vervolgens kort door, maar doe dit niet te lang, anders krijg je een taai koekdeeg. Je kunt dit trouwens ook gewoon in een keuken machine mengen als je deze hebt.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vierkante bakvorm van ongeveer 20 centimeter in en bekleed de bakvorm met bakpapier. Doe het deeg in de bakvorm en druk dit gelijkmatig uit over de bodem. Je kunt het deeg ook eerst uitrollen, het is maar net wat je makkelijker vindt.
Prik het deeg meerdere malen in met een vork, om te voorkomen dat het tijdens het bakken bol gaan staan en de koek goed gaar word. Bak de bodem in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de koek in de vorm afkoelen in de bakvorm.
Karamel:
Voor de karamellaag giet je de gecondenseerde melk samen met de boter en de licht bruine basterdsuiker en een snufje zout in een steelpannetje. Verwarm dit op een laag vuur terwijl je voorzichtig roert tot de basterdsuiker en de boter goed gesmolten zijn.
Laat het vervolgens terwijl je blijft roeren ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot de karamel lichtbruin kleurt en wat dikker wordt. Giet de karamel nu voorzichtig over de afgekoelde shortbread, verspreid dit met een spatel gelijkmatig over de koek, Wanneer je van salted caramel houdt, kun je er vervolgens een beetje gemalen zeezout over heen sprenkelen. En laat het ongeveer twee uur afkoelen in de koelkast.
Chocolade topping:
Zodra de koek met de karamel is afgekoeld, smelt je de chocolade au bain marie. Breek de chocolade boven een hitte bestendigde kom. Verwarm water in een steelpannetje en zet de kom hier op. Zorg er voor dat de onderkant van de kom niet het water kan aanraken. Roer door de chocolade tot deze helemaal is gesmolten.
Wanneer je melk en pure chocolade gebruikt, kun je kiezen om het door elkaar te verwarmen. Maar wanneer je een van de chocolade door de andere heen wil marmeren, smelt dan eerst de een en daarna de andere chocolade.
Zodra de chocolade helemaal gesmolten is, giet je het over de karamellaag en spreid je het met een spatel mooi uit. Zet het vervolgens voor ongeveer een uurtje in de koelkast zodat de chocolade kan stollen.
Om de koek mooi en heel uit de bakvorm te krijgen kun je de bakvorm voorzichtig in warm water laten dompelen. Pas wel op dat er geen water in de vorm op de chocolade laag komt. Keer de bakvorm om op een snijplank en geeft hem eventueel nog voorzichtig een klap om hem er uit te storten. Draai de koek weer om zodat de chocolade laag bovenop ligt. En snijd het in mooie blokjes of reepjes.