Ziekte van Lyme

Lyme Time!? | Op bezoek bij RTV Noord

Lyme time

Zoals je wellicht al hebt mee gekregen ga ik meedoen met Lopen voor Lyme, nou ja ik… Een aantal vrienden en mijn moeder gaan voor mij meedoen, aangezien mijn gezondheid de laatste tijd zó goed is dat ik vaak in een rolstoel zit als we ergens heen gaan.. Maar dat mag de pret zeker niet drukken! Lopen voor Lyme is een sponsorloop waarbij er geld ingezameld word voor mensen die de Ziekte van Lyme hebben. Bij deze ziekte worden helaas nog vaak veel dingen niet vergoed, waardoor Lymies (Lyme patiënten) nog vaak zelf veel kwijt zijn aan deze ingrijpende ziekte.

Zelf heb ik wel even getwijfeld of ik met een team mee wilde gaan doen aan deze sponsorloop. Ik hou er namelijk niet van om hulp te vragen aan andere, zeker niet als het om geld gaat. Uiteindelijk heb ik de knoop door gehakt om toch mee te gaan doen. Niet zo zeer om veel geld in te zamelen, maar vooral om dat ik het ook als een middel zie om aandacht te vragen voor die klote ziekte die ik (en vele andere) heb.

Naar de radio

Zo kreeg ik gisteren een telefoontje van RTV Noord, de regionale omroep van het noorden. Ze hadden lieve brief van mijn vriendin ontvangen, waarin ze over de ziekte van Lyme en Lopen voor Lyme vertelde en welke impact dat heeft op mijn leven. En daar wouden ze graag meer over weten, al snel volgde de vraag of ik een dag later langs te komen er tijdens het programma “vroeg op noord” over te vertellen.

En zo zat ik vanmorgen rond half 9 in de rolstoel en samen met mijn vriendin in de bus op weg naar de studio van RTV Noord. Bij aankomst vertelde de receptioniste van de omroep dat ze het heel tof dat ik dit wou doen. Zelf heeft ze namelijk een dochter die ook Lyme heeft gehad, daardoor heeft ze haar studie helaas niet kunnen afmaken. Gelukkig sloegen de medicatie goed aan bij haar waardoor ze nu geen klachten meer heeft. Fijn om ook eens een positief verhaal over de ziekte te horen!

Eenmaal in de studio aangekomen hoefde we niet lang te wachten, en er volgde een fijn gesprek over mijn strijd tegen “mijn” nare ziekte en over het event Lopen voor Lyme. Ondanks het feit dat ik mij niet top voelde en best wel moe was heb ik volgens mijn verhaal goed kunnen overbrengen. Door de Lyme heb ik namelijk vaak energie problemen, even in gesprek gaan, vertellen over de ziekte en vele vragen beantwoorden is dan soms nog wel een dingetje.. Zo is het wanneer ik hier veel last van heb nog wel eens lastig om; op de juiste woorden te komen, letters niet om te draaien (waardoor er som slecht de meest rare woorden ontstaan) en een verhaal in de juiste volgorde duidelijk uit te leggen. Dus dat ik mijn verhaalgoed heb kunnen overbrengen was wel weer even een klein feestje.

“Stadjer (27) kan bijna niets meer door ziekte van Lyme”


Op de site van RTV Noord is er nog een mooi artikel verschenen over mijn strijd tegen de Lyme. Oké, de titel is misschien wat heftig gekozen: “Stadjer (27) kan bijna niets meer door ziekte van Lyme”. Maar in feite zit er wel een kern van waarheid in, wanneer je een beetje pech hebt, kan de borrellia bacterie je dusdanig ziek maken waardoor je leven even goed overhoop gehaald kan worden. Het hele artikel kun je trouwens hier terug lezen.

De aandacht in de media zal het probleem niet gaan oplossen, maar hopelijk zorgt het er wel voor dat de ziekte bekender gaat worden. En dat mensen zich meer bewust gaan worden over het bestaan van teken en welke gevolgen een tekenbeet kan hebben.

  • Marleen 29 februari 2016 at 23:46

    Wat leuk dat RTV Noord er aandacht aan besteed.