Zoet

Oranje glacé koeken

Oranje glacé koeken

Oranje boven

Koningsdag vieren we dit jaar anders dan hoe we het de vele voorgaande jaren gewend waren. Ik denk dat het inmiddels wel bekend is waarom. Maar dat we koningsdag dit jaar niet op de koningsmarkt, op grote festivals of in de kroeg kunnen vieren, wil natuurlijk niet zeggen dat we er helemaal geen feestje van kunnen maken. En daarom vieren we als je het mij vraagt, koningsdag dit jaar met zelf gemaakte Oranje glacé koeken!

Roze koeken maar dan net iets anders

Deze oranje koeken zijn de feestelijke oranje versie van de wel bekende roze koeken, die we allemaal denk ik wel kennen. Met dit recept kan je acht oranje glacé koeken maken. Vier je koningsdag met meerdere mensen, bijvoorbeeld met je huisgenoten of wil je je buren eens verrassen met een lekker oranje gebakje? Dan is de Mega roze koek met een twist misschien wel iets voor jou, gebruik dan in plaats van rode kleurstof een oranje kleurstof. Niet zo fan van oranje maar wel van glacé koeken? Maak dan deze stoere roze koeken, maar dan matcha groen!


Wat heb je nodig

 • Cakejes:
 • 100 gram roomboter (op kamertemperatuur)

 • 100 gram kristalsuiker

 • 2 eieren

 • 1 theelepel vanille extract

 • 100 gram bloem

 • Snufje zout

 • Glazuur:
 • Optie 1:
  1 á 2 eetlepels water + een paar druppeltjes oranje kleurstof met 125 gram poedersuiker

 • Optie 2:
  1 á 2 eetlepels wortelsap met 125 gram poedersuiker

 • Optie 3:
  Een zakje met oranje glazuur van Dr.Oetker

Hoe maak je de oranje glacé koeken

Verwarm de oven voor op 180 graden en vet 8 bakvormpjes of cupcake / muffinvormpjes goed in en bestuif met een beetje bloem. Klop het overtollige bloem er weer uit.

Mix de boter en de suiker samen in een mengkom op hoge snelheid wit en romig. Voeg vervolgens de vanille extract toe en meng de eieren er een voor een doorheen tot je een gladde massa hebt. Als laatste voeg je de bloem en het zout toe en mix dit vervolgens kort door tot een mooi glad beslag hebt.

Verdeel het beslag over je bakvormpjes. Wanneer je een cupcake/ muffinvorm met 6 holtes gebruikt dan kun je de cakejes in twee delen afbakken. Door een bakplaat of een andere platte plaat over de vormpjes heen te leggen voorkom je dat de cakejes gaan rijzen en zul je mooie platte cakejes krijgen. Schuif het zo in de oven voor 10 minuten.

Bak de cakejes 10 minuten in de voorverwarmde oven. Hierna haal je de de bakplaat ervan af en bak de cakejes vervolgens nog ongeveer 10 minuten tot ze mooi goudbruin zijn.
Zodra je ze uit de oven haalt je ze uit de oven en je stort ze uit op een snijplank. Leg weer een plank op de bovenkant van de cakejes, zodat ze mooi plat zullen blijven.

De glazuur kun je op twee manieren maken:

Meng je de poedersuiker met een paar drupjes kleurstof en een beetje water tot je de kleur en een mooie dikte krijgt die je wil. Wanneer je wortelsap gebruikt, meng je de wortelsap met poedersuiker tot je de kleur en een mooie dikte krijgt die je wil. Zorg ervoor dat de glazuur niet te dun is, dan zal het namelijk van de cakejes aflopen.

Zodra de cakejes helemaal zijn afgekoeld besmeer je ze met het glazuur en laat uitharden. Dit kun je doen door de cakejes in de glazuur te dopen of gewoon door de glazuur met een lepeltje over de cakejes te verdelen.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest