Zoet

Oranje tompoucen

Oranje tompouce

Voor de Olympische Spelen, Koningsdag, Bevrijdingsdag of een EK en/of WK. Welk oranje feestje het ook is, deze heerlijke oranje tompouce mag natuurlijk niet ontbreken!

Maar hoe maak je de vulling en hoe zorg je ervoor dat de bladerdeeg lekker knapperig en niet overdreven hoog wordt? Laatst ben ik op zoek gegaan naar mijn recept voor een tompouce met een laagdrempelige perfectie. Een eenvoudig te maken tompouce, met de smaak van de banketbakker. Tijdens die zoektocht heb ik een aantal dingen geprobeerd. Zo heb ik eerst bijvoorbeeld kant-en-klare oranje glazuur gebruikt, maar de smaak hiervan vond ik zelf erg teleurstellend. Daarna ben ik zelf het glazuur gaan maken, wat vrij eenvoudig kan door poedersuiker met een beetje water te mengen en vervolgens op kleur te brengen met kleurstof.

Een tompouce kun je maken van bladerdeeg uit de vriezer. Maar wat ik persoonlijk veel lekkerder vind, is om een rol vers bladerdeeg of een zelfgemaakt bladerdeeg te gebruiken. In dit recept heb ik gekozen voor een rol vers bladerdeeg, lekker makkelijk en toch erg lekker. De truck om het bladerdeeg lekker krokant en dun te krijgen, is dat je het bladerdeeg he-le-maal “dood” prikt met een vork. Hierdoor zal het deeg niet gaan rijzen en dus niet omhoog komen.

Laat je vooral niet tegen houden door de lange lijst van ingrediënten en de beschrijving. Het mooie van dit recept is dat je niet alles in 1 keer achter elkaar hoeft te maken maar dat je het in stapjes kunt verdelen. En geloof mij, met deze zelfgemaakte oranje tompouce ga je zeker de show stelen!


Wat heb je nodig:

  • 1 rol koelvers bladerdeeg nemen van 40x24cm

  • Vulling
  • 500 ml volle melk

  • 1 vanillestokje

  • 90 gr kristalsuiker

  • 3 eidooiers

  • 40 gr maïzena of custard

  • 200 ml slagroom

  • 1,5 eetlepel suiker 

  • Topping
  • 100 gram poedersuiker

  • 1 tot 2 eetlepels water

  • Oranje kleurstof (vloeibaar of pasta)

  • Finishing touch (optioneel)
  • Klein beetje marsepein (optioneel)

  • Rode en blauwe kleurstof (optioneel)

  • Verder nodig
  • Bakplaat

  • Bakpapier

  • 2 spuitzakken  (of twee lepels)

  • Mixer of keukenmachine

  • Deegroller

Hoe maak je de oranje tompouce

Banketbakkersroom:

Breng de melk met de helft van de suiker aan de kook. Snijd het vanille stokje open, schraap het merg eruit en voeg dit toe aan de melk. Het stokje kun je eventueel mee koken met de melk , vergeet deze er niet uit te halen wanneer je de andere ingrediënten gaat toevoegen. Of bewaar het vanille stokje aan een pot met suiker, waardoor je zelf vanille suiker kunt maken.

Meng de andere helft van de suiker, snufje zout en de drie eidooiers met een garde goed door elkaar tot het mengsel bleker wordt. Voeg hier de maïzena aan toe en meng verder tot je een glad mengsel krijgt. Giet een beetje hete melk over het eiermengsel en roer het met een garde goed door elkaar zodat je er een familie van maakt. Giet dit vervolgens weer terug in de pan hete melk. Laat de banketbakkersroom nu op een laag pitje ongeveer 2 minuten doorkoken, terwijl je zacht blijft roeren.

Haal van het vuur en schenk het op een diep bord of in een schaal. Dek het af met plastic folie, waarbij je het folie direct op de banketbakkersroom aandrukt. Hierdoor voorkom je dat er een velletje op de room komt gaat vormen. En laat het vervolgens volledig afkoelen in de koelkast.

Bladerdeeg:

Rol het bladerdeeg uit, maak het licht vochtig met een nat kwastje. Prik het deeg vervolgens met een vork helemaal kapot, hierdoor zorg je ervoor dat de bladerdeeg weinig zal rijzen, gelijkmatig bakt en lekker krokant zal worden. En laat het deeg 1 uur buiten de koelkast rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak het deeg 20 minuten op 180 graden, verlaag daarna de temperatuur naar 150 graden en bak het nu nog maximaal 10 minuten. En laat het bladerdeeg hierna buiten de oven afkoelen.

Snijd de bladerdeeg voorzichtig in 2 delen, zodat je twee brede stroken bladerdeeg krijgt. Je zou de twee delen deeg eventueel alvast in 5 stukken kunnen snijden, een andere optie is dat je de tompouzen pas snijd zodra ze gevuld en afgewerkt zijn.

Opbouw van de oranje tompouce:

Klop de koude banketbakkersroom nog even goed glad, hierdoor voorkom je dat er klontjes in de tompouce komen. Spuit de banketbakkersroom met de spuitzak (of schep het gewoon op de bladerdeeg met 2 lepels) op één plak bladerdeeg. Klop de slagroom met de suiker mooi stevig en spuit dit op de laag room (dit kun je gewoon met dezelfde spuitzak of lepels doen). Leg de tweede plak bladerdeeg op de laag slagroom (de kant de in de oven de bovenkant was leg je op de slagroom) en het zachtjes aan.

Voeg een lepel water bij de poedersuiker en voeg een klein drupje oranje kleurstof toe. Meng dit goed door elkaar. Wanneer het hierna nog te vloeibaar is, voeg je een lepel extra poedersuiker toe. En wanneer het nog dik is, voeg je nog een klein lepeltje water toe. Giet de icing over de bovenkant van het bladerdeeg, strijk het voorzichtig uit en laat het uitharden.

Heb je de tompouce nog niet in 5 stukken gesneden, dan kun je dat nu voorzichtig doen. Snijd altijd eerst met het gekartelde mes voorzichtig de bovenste laag bladerdeeg door. Druk niet teveel en laat het mes het werk doen. Daarna kun je iets makkelijker door de onderste laag snijden en tot slot kun je de randjes afsnijden voor een strakke finish.

Om het helemaal feestelijk te maken kun je eventueel van marsepein kleine Nederlandse vlaggentjes maken. En anders kun je er nog een toefje slagroom op spuiten. Verdeel het marsepein in 3 delen. Één deel kleur je met rode kleurstof, één deel met blauwe kleurstof en het derde deel laat je blank. Rol de drie delen tot mooie langwerpige pillen. Druk deze vervolgens goed tegen elkaar aan en rol het voorzichtig uit tot een dunne plak marsepein. Snijd het af op dezelfde breedte van de tompouce.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest