Zoet

Paleisbanket

paleisbanket

Dit royale koekje lijkt een ingewikkeld koekje om te maken, maar dat valt gelukkig heel erg mee. Je maakt het namelijk van opgespoten bannen gebakken verdunde amandelspijs. Het midden van de spijsbanen vul je na het bakken vervolgens met een streepje jam en je maakt het af met een beetje roze glaceerfondant.

Wanneer je nog wat amandelspijs over hebt, kun je daar ook trouwens nog een paar lekkere weespermoppen van maken!

Generaties oud koekje…

Paleisbanket is een koekje dat al eeuwen oud is en al in de middeleeuwen gemaakt werd. Het is zover bekend niet van oorsprong een Nederlands koekje, (pas) in 1510 verscheen het recept voor het eerst in een Nederlands kookboekje. Ook over de oorsprong van de naam “paleisbanket” is niet veel bekend, waarschijnlijk heeft een onbekende banketbakker het deze naam gegeven, om het koekje wat luxer te laten lijken. Tegenwoordig is het een goed betaalbaar koekje, maar dat zou eeuwen geleden vast wel wat anders geweest zijn, wat de keuze voor de naam ook zou kunnen verklaren.

Onder het paleisbanket zit meestal ouwelpapier, dit is een eetbaar papier dat je kan meebakken met het koekje. Ouwel kun je soms in de supermarkt of bij mollen winkels kopen. En daarnaast kan je het via food webwinkels bestellen. Mocht je geen ouwelpapier in huis hebben of niet gemakkelijk kunnen vinden, kun je het gerust weglaten. Dan bak je het koekje direct op een stukje bakpapier, leg dan wel een stukje krantenpapier of een extra bakplaat eronder. Dit zorgt ervoor dat het koekje niet te snel te donker zal kleuren.

De glaceerfondant

Zelf glaceerfondant maken is even een klusje, maar het voordeel is dat je het in de koelkast kunt bewaren en je gelijk genoeg hebt om er nog vaak koekjes en gebakjes mee te versieren. Maar je kan eventueel de glaceerfondant vervangen door een mengsel van poedersuiker, een beetje water en wat kleurstof. De glucose kun je eenvoudig bij webwinkels bestellen.

Een andere optie naast door geen glucose te gebruiken, is om bij een goede banketbakker langs te gaan. De meeste banketbakkers hebben vaak wel glaceerfondant, dat je in een bakje bij hun kunt kopen. Net zoals je bij banketbakkers vaak ook verse bloem of chocoladedruppels kunt kopen. Je hoeft het glazuur dan vervolgens alleen nog op kleur te brengen.

En daarnaast kun je tegenwoordig bij veel supermarkten wel kant en klare witte glazuur vinden, dit hoef je dan alleen nog op kleur te brengen, ideaal als je niet veel tijd hebt en-/of geen glaceerfondant in huis hebt, of wilt maken.

Glaceerfondant is trouwens niet hetzelfde als rolfondant. Rolfondant, kun je kneden en de naam zegt het al, kun je uitrollen om vervolgens een taart te bekleden zoals je vaak met marsepein doet. Ook kun je hier decoraties mee boetseren die je als versiersel voor taarten kan gebruiken. Glaceerfondant is meer vloeibaar en gebruik je bijvoorbeeld ook om een tompouce mee af te strijken.


Wat heb je nodig:

  • 250 gram amandelspijs, (zie hier het basisrecept)

  • Beetje citroen rasp

  • 1 ei, los geklopt

  • Eventueel ouwelpapier, voor onder het koekje

  • 2 eetlepels frambozenjam, of zoals mij abrikozenjam

  • 100 gram glaceerfondant

  • Paar druppels rode kleurstof of eventueel bessensap

  • Poedersuiker

Hoe maak je het paleisbanket:

Draai het amandelspijs los met een keuken machine of een staande mixer. Voeg het citroenrasp met de helft van het ei toe en meng het tot je een gladde en spuitbare massa krijgt. Wanneer het amandelspijs nog wat te stug is om het te kunnen opspuiten, voeg je nog een beetje ei toe. Schep het soepelere amandelspijs in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje.

Wanneer je een koekje met het ouwelpapier wilt maken, leg je de stroken ouwelpapier op een met bakpapier beklede bakplaat en spuit je hierop 2 lange banen spijs tegen elkaar aan. Mocht je geen ouwelpapier gebruiken, spuit je het amandelspijs gewoon direct op het bakpapier. Zorg er voor dat je de banen zo recht en mooi mogelijk maakt. En laat het vervolgens minimaal 2 uur op kamertemperatuur drogen.

Verwarm de oven voor op crematie standje 240 graden en bak het paleisbanket in ongeveer 8 tot 10 minuten mooi goudbruin. Je wilt natuurlijk niet dat de onderkant van je koekje te veel kleur gaat krijgen. Om dit te voorkomen kun je een stukje krantenpapier onder de ouwel leggen.

Druk direct na het bakken met de zijkant van een spatel in het midden van de spijsbanen om de gleufje. Verwarm de jam en bestrijk de spijsbanen hiermee. Snijd overtollig ouwelpapier weg rondom de spijsbanen. Spuit een streep jam in de opening tussen de spijsbanen.

Verwarm de fondant tot 55 tot 60 graden en breng het op kleur met kleurstof. Wanneer de fondant nog te vloeibaar is kun je er wat poedersuiker doorheen mengen. Wanneer het juist te dik, te stevig of stug is geworden, kun je een paar druppels water toevoegen. Spuit een mooi streepje roze fondant bovenop de jam. Laat het nu helemaal afkoelen en snijd de paleisbanket in koekjes van zo’n 2 cm breed.

Bewaar deze recepten met onderstaande foto op Pinterest