Basisrecepten

Pannenkoeken, basisrecept

Pannenkoeken

Als klein jongetje was ik er al dol op, iets wat vandaag de dag nog steeds zo is. Vooral pannenkoeken met kaas zijn mijn favoriet. Je hebt er niet veel voor nodig; een beetje bloem, wat melk, een paar eieren en nog wat boter en je kunt de lekkerste pannenkoeken al bakken! Er stond al een recept voor lekkere amerikaanse pancakes online, maar een recept voor oud Hollandse pannenkoeken ontbrak nog.. Daar moest maar eens verandering in komen.

Met dit basisrecept bak je naturel pannenkoeken. Met de onderstaande ingrediënten kun je de pannenkoeken helemaal af maken. Er zijn nog veel meer combinaties mogelijk, maar dit zijn mijn aanraders:

  • Plakjes appel met kaneel
  • Stukjes ananas
  • Kaas en stroop (helft beslag in de pan, plakken kaas erop, afdekken met rest beslag)
  • Appelstroop
  • Beetje (hazelnoot) chocoladepasta
  • Een beetje (verse) jam
  • Poedersuiker en kaneel

Wat heb je nodig:

  • 3 eieren

  • 500 ml (biologische) volle melk

  • 250 gram bloem

  • ¼ theelepel zout

  • Beetje boter

Hoe maak je de pannenkoeken:

Doe de helft van de melk met de 3 eieren in een kom en klop het goed los. Voeg vervolgens de bloem met het zout eraan toe en klop het goed door elkaar tot het goed gemengd is. Voeg hierna de rest van de melk toe en mix met een garde tot je een mooi egaal beslag hebt. En laat het pannenkoeken beslag nu ongeveer een half uurtje chillen.

Verhit een koekenpan op een middelhoog pitje. Zodra de pan warm genoeg is schep je met een soeplepel een beetje beslag in het midden van de pan. En beweeg vervolgens de pan voorzichtig heen en weer, zodat de hele bodem van de pan bedekt is. Laat de pannenkoek op een midden-hoog pitje rustig bakken. Zodra de bovenkant van de pannenkoek droog is, draai je de pannenkoek met een spatel om en bak je de andere kant ook nog een paar minuutjes.

Leg de pannenkoek op een bord en dek het af met een tweede bord of met een grote deksel. Bak zo de rest van de pannenkoeken. Vergeet trouwens niet om soms, voordat je een nieuwe pannenkoek gaat bakken, een beetje extra boter in de pan te doen.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op InstagramFacebook (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!