Hoofdgerechten

Pizza quattro formaggi

Pizza quattro formaggi

De lekkerste pizza die ik ooit gegeten heb, at ik in Italië (waar anders..) Maar ook met een lekkere homemade pizza kun je mij erg blij maken, vooral als er veel kaas opzit. Deze pizza quattro formaggi is dan ook een pizza waarmee je tijdens het avondeten een feestje aan tafel maakt!

Quattro formaggi

Op een pizza quattro formaggi (de bekende vier kazen pizza),vind je vaak gorgonzola. Bâh! Zonde als je het mij vraagt, ik ben namelijk totaal geen fan van blauwschimmelkazen. Het fijne aan zelf een pizza quattro formaggi maken, is dat je gewoon de vier kazen kunt kiezen die jij lekker vind. Daarom heb ik bij deze quattro formaggi gekozen voor mozzarella, Parmezaan, brie en een handje geraspte kaas.

De pizzabodem maak ik meestal zelf, het lijkt een aardig klusje maar dat valt gelukkig heel erg mee. Het enige waar je vooral rekening mee moet houden is dat het deeg minimaal een uurtje moet rijzen. Heb je geen zin in deeg-gedoe? In o.a. de grotere jumbo’s kan je tegenwoordig ook verse kant-en-klare pizza bodems scoren, zodat je meteen kan beginnen met het opbouwen van de pizza. Ideaal!


Wat heb je nodig

  • Pizza bodem
  • 250 gram bloem (of Italiaanse pizzabloem type ‘00’, vaak te koop in de supermarkt)

  • 7 gram gedroogde gist

  • ½ theelepel zout

  • 250 ml lauwwarm water

  • Klein scheutje olijfolie

  • De saus
  • 6 eetlepels passata

  • 40 gram geraspte kaas naar keuze

  • 20 gram Parmezaan

  • 1 bol mozzarella

  • 40 of 50 gram brie

  • Verse basilicum

  • 1 theelepel Italiaanse kruiden

  • Peper en zout

Hoe maak je de Pizza quattro formaggi

En de baktijd varieert per oven, tussen de 8 en 15 minuten. Bak je op een bakplaat? Zorg dan dat er bakpapier onder je pizza ligt en dat de bakplaat is voorverwarmd in de oven. 

Doe alle ingrediënten de kom van je keukenmachine met een deeghaak. Voeg het gist en het zout gescheiden van elkaar toe, zodat ze elkaar geen “handje” kunnen geven. Wanneer je het direct al bij elkaar zou doen, neemt de werking van gist af waardoor je een minder goed deegje krijgt. Kneed het deeg in ongeveer 8 tot 10 minuten tot een soepel deeg.

Je zou dit natuurlijk ook gewoon met de hand kunnen doen. Maak dan van de bloem met de gist erdoor heen een hoopje op je werkblad, maak een kuiltje en voeg hier het water, olijfolie en het zout aan toe. En kneed dit tot een mooi deegje.

Zodra je het deeg kunt uittrekken tot je een vliesje is het deeg klaar. Laat het deeg dan op een warme plek in een ingevette kom, onder een natte theedoek minimaal een uurtje rijzen.

Verwarm de oven voor op 240-250 graden. Als je een pizzasteen hebt kun je deze meteen laten voorverwarmen. En anders kun je een bakplaat waar je straks de pizza op wil gaan bakken voorverwarmen. Bestrooi je werkblad met een beetje bloem. Verdeel het deeg over 2 ronde bollen en duw je het met de hand uit of rol je het met een deegroller uit tot een mooie ronde lap van ongeveer 0.5 cm dik.

Breng de passata op smaak met peper, zout en de Italiaanse kruiden. En verdeel dit met de kaas toppings over het pizzadeeg. Bak de pizza’s vervolgens op de pizzasteen of op een voorverwarmde, met bakpapier beklede bakplaat in 5 tot 8 minuten af. Garneer de pizza tot slot met de verse basilicum.

Let op! Niet elke oven is exact het zelfde, daarom kan de baktijd kan per oven verschillen. Zo is de pizza in de ene oven in 8 minuten klaar en kan het in een andere minuten wel 12 tot 15 minuten duren voor dat de pizza klaar is. Neem daarom soms (zonder de ovendeur open te doen) een kijkje bij je oven.


Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.