Hoofdgerechten

Plaattaart met witte asperges en gerookte zalm

Ja hoor, het is weer zover, het asperge seizoen is begonnen! Zodra het witte goud er weer is, weet je dat het weer lente is. Sinds een paar jaar ben ik echt fan van witte asperges, maar jammer genoeg duurt het asperge seizoen niet heel lang (vanaf half april t/m eind juni). Gelukkig kun je ze (mits je diepvriezer het toestaat) nadat je ze hebt geschild en het kontje van de steel hebt afgesneden in de vriezer bewaren. Aangezien mijn keuken nét niet groot genoeg is voor een grotere diepvries, eet ik tijdens het asperge seizoen gewoon vaak witte asperges. Inmiddels heb ik al meerdere recepten met asperges in de hoofdrol gedeeld. Maar je kunt nooit te veel recepten met asperges hebben, dus deze keer een plaattaart met witte asperges en gerookte zalm!

Een plaattaart is altijd een goed idee. Niet alleen omdat het vet makkelijk en snel te maken is, maar ook omdat het gewoon erg lekker is. Combineer de plaattaart vervolgens met witte asperges, gerookte zalm en stukjes eieren, en het genieten van een echt lente gerecht kan beginnen!

Wat heb je nodig:

  • 1 rol vers bladerdeeg

  • Zo’n 350 gram witte asperges (7 of 8 stengels)

  • 125 gram crème fraîche

  • 2 gekookte eieren

  • 100 gr gerookte zalm

  • Beetje fijngehakte verse peterselie

  • Beetje fijngehakte verse dille

  • Peper en zout

Hoe maak je de plaattaart met witte asperges en gerookte zalm:

Rol het deeg alvast uit op de bakplaat. Snijd ongeveer 1 cm van de rand van het deeg met de achterkant van een mes een inkeping. Belangrijk is dat je niet helemaal door het deeg heen snijd. Hierdoor zal de rand van het bladerdeeg mooi omhoog komen. In de rest van het deeg prik je met een vork wat gaatjes, hierdoor zal het deeg in het binnenste deel niet opbollen.

Verwarm de oven alvast op 200 graden.

Snijd de houterige onderkant van de asperges, schil de asperges ongeveer 1 á 2 cm onder het kopje voorzichtig. En kook ze vervolgens ongeveer 7 minuten in een pan met water. Aangezien de asperges nog in de oven gaan hoeven ze niet helemaal gaar te zijn. Haal de asperges hierna uit het water, dep ze met een schone theedoek voorzichtig droog en snijd de asperges eventueel in stukjes.

Hak de peterselie en dille mooi fijn en meng ongeveer 2/3 met de crème fraîche. Breng dit mengsel met een beetje peper en zout op smaak. En smeer de binnenkant van het bladerdeeg in met de crème fraîche. Verdeel de asperges hier vervolgens overheen. En bak de plaattaart ongeveer 20 minuten af in de voorverwarmde oven.

Kook ondertussen de eieren zo’n 8 minuten, zodat je mooie hardgekookte eieren krijgt. Snijd de gerookte zalm alvast in mooie reepjes. Pel als de eieren gekookt hebben en snijd ze in partjes, plakjes of door de helft.

Zodra de plaattaart mooi gaar gebakken is haal je hem uit de oven. Verdeel de stukjes ei en gerookte zalm over de plaattaart. En maak het af met de fijngehakte dille en peterselie die je bewaard hebt.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

plaattaart met witte asperges

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik vaak van alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, lekker koken tot optredens met de band. Je vindt mij als @metKortindekeukennl op Insta!