Basisrecepten Kerst / Oud & Nieuw Sinterklaas

Amandelspijs maken

Amandelspijs

December en Amandelspijs, die twee horen bij elkaar als Sinterklaas en zwarte piet en als een kerstboom met lampjes erin. Maar wist je dat het helemaal niet zo moeilijk is om zelf amandelspijs te maken? Met vier ingrediënten kun je al zelf amandelspijs maken, zelfs een keuken machine is hier niet perse voor nodig, een kom en een houten of plastic spatel zijn al genoeg. Amandelspijs maken is dus vrij eenvoudig en stiekem vind ik het ook nog eens veel lekkerder dan amandelspijs dat kant en klaar in de supermarkt ligt. 

Natuurlijk kan je er in plaats van amandelmeel ook verse blanke amandelen voor gebruiken, welke je dan zelf dan met een keukenmachine fijnmaalt. Zelf gebruik ik altijd amandelmeel dit kun je bij sommige supermarkten en soms op de markt vinden, vaak kun je het ook gewoon bij de molenaar kopen.

Wanneer je de spijs nog iets specialer wilt maken, kun je nog een beetje kaneelpoeder doorheen mengen. In een hand omdraai heb je dus je eigen amandelspijs gemaakt, welke je alleen nog in de koelkast moet laten rusten. De spijs heeft even de tijd nodig om te laten rijpe, ongeveer een weekje of iets langer. Maar na een paar uurtjes laten rusten is de  spijs al wel gebruiksklaar.  Zodra je de spijs goed heb latten rusten, kun je het gebruiken in een amandelstaaf of voor een gevulde speculaas of anders deze gevulde speculaaskoeken.

Wat heb je nodig

  • 150 gram amandelmeel

  • 150 gram fijne kristalsuiker

  • 1 losgeklopt ei

  • Eventueel beetje citroenrasp

  • Of eventueel 1 theelepel kaneel

Hoe maak je zelf amandelspijs

Doe het amandelmeel, de suiker, de citroenrasp en eventueel een theelepeltje kaneel in een kom. En voeg er beetje bij beetje het ei aan toe, door het ei er in delen toe te voegen voorkom je dat het de vochtig wordt. Blijf roeren en mengen tot je een kneedbaar geheel hebt.

Kneed het kruimelmengsel heel kort tot een deegbal en leg het uit op een ruim stuk vershoudfolie. Maak er een rechthoekig blok van en wikkel het in een stukje huishoudfolie.
Leg het amandelspijs vervolgens in de koelkast weg en probeer het minimaal een weekje te laten rusten, het spijs heeft namelijk even de tijd nodig om te “rijpe” hierdoor word de smaak en structuur van de spijs alleen maar lekkerder. Heb je het spijs eerder nodig? Dan kan je het spijs ook eerder gebruiken maar zelf vind ik het spijs dat even heeft kunnen rusten lekkerder.

Zodra je de spijs gaat gebruiken in een recept/baksel, kneed het spijs dan even kort door en voeg eventueel nog ½ á 1 eetlepel water en wellicht een beetje losgeklopt ei toe zodat je een lekker smeuïge spijs krijgt.

Wanneer je niet alle spijs in één keer nodig hebt kun je de overgebleven spijs rustig invriezen tot je het weer nodig hebt. In de vriezer is de spijs zeker drie maanden houdbaar.

Dit recept geeft ruim 300 gram amandelspijs,
dat is ongeveer net zoveel als de amandelsijs die
je kant-en-klaar in de supermarkt kunt scoren


Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest