Een echt typisch Nederlands baksel is de boterkoek, het is geen taart maar ook geen echte koek. In vrijwel iedere supermarkt of bakkerij kun je het kopen. Maar zelf maken is veel leuker en ook nog eens heel gemakkelijk. Je hebt er namelijk vrij weinig ingrediënten voor nodig. Zolang je maar echte roomboter gebruikt, kan het niet misgaan. Omdat een oud Hollandse boterkoek wel heel lekker maar niet heel spannend is, ben ik opzoek gegaan hoe je de koek bijzonderder kan maken. Het is tijd voor de next level boterkoek! Een bastogne/kandijkoeken boterkoek, dat wordt weer genieten!
Wat heb je nodig:
- Voor de koekbodem:
35 gram boter
130 gram Bastogne/kandij koeken (ongeveer een half pak)
- Voor de boterkoek:
200 gram boter + extra om in te vetten
90 gram kristalsuiker
90 gram witte basterdsuiker
Snufje zout
250 gram bloem
1 ei
Vierkante cakeblik van 20 bij 20 cm
Of een ronde bakvorm
Hoe maak je de Bastogne boterkoek:
De koekbodem
Maal de koekjes met een blender fijn. Heb je deze niet, dan kun je de koekjes ook in een theedoek vouwen of in een diepvrieszakken met zipsluiting doen, en het fijn slaan met een houten deegroller of een stamppotstamper.
Bekleed de bodem en twee zijkanten met een stukje bakpapier. Door de vorm met een paar druppels water nat te maken blijft het bakpapier goed zitten.
Laat de 40 gram boter in een steelpannetje zachtjes smelten op een laag pitje. Zodra de boter gesmolten is, giet je de boter bij de fijngemalen koek kruimels en meng je dit goed door elkaar. Verdeel dit koekmengsel over de bodem van de met bakpapier beklede bakvorm. Druk de bodem met de bolle kant van een lepel aan met een zodat het een compact geheel wordt. Zet de springvorm in de koelkast zodat de bodem weer wat harder wordt; dan is het straks makkelijker om het boterkoekdeeg er over te verdelen.
De boterkoek:
Meng de boter met de suiker en een snufje zout in een kom door elkaar. Kneed daarna de bloem erdoor tot dat het een mooie deegbal is.
Verpak het deeg in een stukje plasticfolie en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.
Verwarm de oven op 200 graden onder boven warmte.
Verdeel het deeg over de koek bodem. Met de bolle kant van een warme lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm. Bestrijk het deeg vervolgens dun met een geklopt ei en laat het weer een halfuur rusten in de koelkast. Na een half uurtje bestrijk je het nogmaals dun met wat losgeklopt ei. Maak met een vork ruitjes in de boterkoek, hierdoor zal het eistrijksel tijdens het bakken niet loslaten.
Bak de bastogne boterkoek in ongeveer 20 minuten tot de boterkoek mooi goudbruin is. Let er wel op dat de koek niet te donker wordt. Wanneer je vers gebakken bastonge boterkoek volledig is afgekoeld kan je het uit de bakvorm halen en in mooie stukken snijden.
Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest
Heb je dit recept gemaakt?
Deel het op Instagram of Facebook
En tag #metKortindekeuken of tag @metkortindekeuken.nl!
12 Comments
Heerlijk recept dit! Een aanrader.
Ik heb het laatst gemaakt en ik mag het binnenkort gelijk nog een keer maken voor collega’s.
Margarine in plaats van roomboter gebruikt, want daar kan ik niet tegen, maar dat was geen probleem.
Zelf doe ik ook nog wel eens gedroogde abrikozen door de boterkoek, of een laagje amandelspijs.
Fijn dat het ook met margarine gelukt is! Oew boterkoek met een laagje amandelspijs lijkt mij ook erg lekker.
Wat een tof idee! Ik ben ook aan het experimenteren gegaan met boterkoek, heb nu een chocolade variant gemaakt en een boterkoek met perzik. Allebei goed gelukt en erg smakelijk.
Wat een leuke variaties! Vooral die met perzik wil ik ook wel eens gaan proberen.
Ik heb een vierkant cakeblik gebruikt van 20 bij 20 cm.
Bedankt ik heb hem gemaakt en hij was heerlijk
Dat is jammer zeg, ik heb dat zelf nog nooit gehad. Zou het misschien kunnen dat je voor de koekbodem iets te veel boter hebt gebruikt?
Hoi, meng je de boter en suiker en zout met eenvormig of doe je dat met de mixer?
Leuk idee met die bastogne bodem erbij!
Ik gebruik daar altijd de mixer voor, gewoon omdat ik dat erg makkelijk vind. 😉
Deze variant ga ik binnenkort ook eens maken.
Zelf maak ik o.a. regelmatig boterkoek met gedroogde abrikozen, hazelnoten en verse rozemarijn (uit eigen tuin) .
Ik heb ipv bastognekoeken speculaasjes gebruikt. Aanrader!
Ik leg bij dit soort baksels meestal 2 stroken bakpapier in een soort plus teken (+) in de bakvorm, vervolgens doe ik het beslag boven op het bakpapier. Op die manier krijg je het baksel met gemak en onbeschadigd uit de bakvorm.