Zoet

Boterkoek

Boterkoek

Als klein jongetje stond ik al graag in de keuken lekkere dingen te bakken en te koken. Ik begon heel simpel met pannenkoeken, een eitje baken en een cake maken. Later leerde ik ook appeltaarten en brownies te maken. Maar de echte klassieker is natuurlijk de boterkoek. Als je het mij vraagt, is een goede boterkoek een koek welke lekker romig, zoet en zacht is. En het allerbelangrijkste is dat hij van échte roomboter gemaakt is.

Natuurlijk kan je in de supermarkt een pakje boterkoekmix kopen waar je zelf nog maar één of twee ingrediënten aan hoeft toe te voegen. Maar zelf zonder een pakje boterkoek maken is bijna net zo eenvoudig, zelfs nog goedkoper en eigenlijk nog veel leuker. Je kunt de koek maken in een speciale ronde boterkoek vorm. Maar je kunt het natuurlijk net zo makkelijk in vierkante bakvorm maken. Bekleed de bodem dan wel volledig met bakpapier, zodat je de boterkoek makkelijk en in één geheel uit de vorm kunt halen. De boterkoek vind ik een echte weekend koek, al is het een ideale koek om door de weeks even snel tussendoor te bakken, het is namelijk kinderlijk eenvoudig om te maken!

Wat heb je nodig:

  • 375 gram bloem

  • 340 gram roomboter op kamertemperatuur

  • 270 gram witte basterdsuiker

  • ¼ theelepel zout

  • Merg van ½ vanillestokje

  • 1 ei voor het bestrijken

Hoe maak je de boterkoek?

Meng de boter, suiker en een snufje zout in een kom tot een luchtig mengsel. Voeg het ei toe, een snufje zout en het merg van het vanille stokje. Kneed daarna de bloem erdoor tot dat het een mooie deegbal is. En verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal een uur in de koelkast rusten.

Verwarm ondertussen de oven op 170 graden.

Vet een boterkoekvorm in met een beetje boter, of bekleed een vierkante bakvorm met een stukje bakpapier. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm. Met de bolle kant van een warm gemaakte lepel kun je het deeg mooi glad maken in de vorm. Bestrijk het deeg vervolgens met een geklopt ei. Met een vork kan je een leuk motiefje in de koek maken, ik kies meestal voor ruitjes. Dit zorgt er voor dat het geklopte ei niet los zal komen van je boterkoek.

Bak de boterkoek in ongeveer 30-40 minuten mooi goudbruin. Zodra de boterkoek uit de oven is kun je randen van de boterkoek eventueel met de bolle kant van een lepel voorzichtig naar beneden drukken, zodat de bovenkant van de koek ongeveer overal even hoog is. Laat de koek een paar uur afkoelen. Wanneer je vers gebakken boterkoek is afgekoeld kan je het uit de bakvorm halen en in mooie stukken snijden. De koek kun je vervolgens een paar dagen in de koelkast bewaren.


Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Boterkoek

Volg mijn leven op Instagram
Daar deel ik vaak van alles wat ik meemaak in mijn leven. Van stories over thuiswerken, lekker koken tot optredens met de band. Je vindt mij als @metKortindekeukennl op Insta!

2 Comments

  • Reply Jamie 29 december 2021 at 17:29

    Ik heb dit recept nu 2x gemaakt en het blijft mijn go to recept!

    • Reply Andreas 8 januari 2022 at 15:16

      Wat leuk om te horen 🙂

    Leave a Reply

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.