Roze koeken, maar dan matcha groen

Roze koeken: je hebt ze vast wel eens gegeten. Een lekker eenvoudige cakeje met daarop roze glazuur. Als kleine jongen at ik ze graag, daarom leek het mij leuk om ze een keer zelf te maken. Omdat roze niet echt mijn kleur is, besloot ik om de roze glazuur te vervangen door een groene topping. Om de groene kleur te krijgen kun je ervoor kiezen om kleurstof te gebruiken. Om een groene glazuur te krijgen meng je dan poedersuiker, een klein beetje water en de groene kleurstof door elkaar. Maar ik besloot de groene glazuur op een andere manier te maken. Namelijk met  matcha, vermalen Japanse theebladeren.

Matcha

De matcha poeder, ook wel het groene goud genoemd.

Ik leerde de matcha vorig jaar kennen tijdens een bezoek aan Hug the tea, een leuke teabar in het centrum van Den Haag. De twee eigenaresses Claire en Lissa vertelden toen dat je het niet alleen als thee kan drinken, maar er ook goed mee kunt bakken. Dat maakte mij direct nieuwsgierig, zo dook ik thuis dan ook meteen de keuken in met een zakje matcha en bakte een matcha marmercake met een witte chocolade matcha ganache. Aangezien de vermalen Japanse thee bladeren een mooie groene kleur geven, kun je het ook als natuurlijke kleurstof gebruiken. De matcha heeft een frisse, lichte bittere smaak welke in combinatie met de romige vanille smaak van witte chocolade erg geschikt is voor zoete baksels.

Om de groene glazuur voor de “roze” koeken te krijgen besloot ik dan ook om de matcha als kleurstof te gebruiken. Doordat ik gesmolten witte chocolade aan de glazuur toe voegde is het niet de zelfde glazuur als bij de bekende roze koeken, maar juist die combinatie maakt deze koeken zo lekker.

Oke genoeg verteld,
On your marks, get ready, set, bake!

Wat heb je nodig:

Voor de cakjes:

  • 100 gram boter (volledig op kamertemperatuur)
  • 100 gram suiker
  • 100 gram bloem
  • 2 eieren
  • 1 theelepel vanille extract
  • Snufje zout

Voor het glazuur:

  • 100 gram poedersuiker
  • 100 gram witte chocolade
  • ongeveer 3 theelepels matcha
  • 3 á 4 theelepels water

Hoe maak je het:

Haal de boter ruim van te voren uit de koelkast zodat de boter volledig op kamertemperatuur kan komen.
Verwarm de oven voor op 160 graden en vet een muffinvormpjes met een beetje boter in.
Klop de boter samen met de suiker en het vanille-extract luchtig en voeg een voor een de eieren toe tot het ei helemaal is opgenomen.  Zeef de bloem en meng dit kort door het beslag.
Stort het beslag in de muffinvormpjes en bak de cakejes in 15 tot 20 minuten op 160 graden tot het gaar is. Haal de cakjes uit de vorm en laat ze goed afkoelen.

Smelt de witte chocolade au bain-marie. Doe dit op een laag vuur en roer het goed door. De witte chocolade kan anders verbranden waardoor het niet meer lekker is. Zeef de matcha poeder en meng het vervolgens goed door de gesmolten chocolade. Voeg vervolgens de poedersuiker toe en roer ook dit goed door elkaar.  Wanneer het glazuur te dik wordt, kun je een beetje water toevoegen. Belangrijk is dat je dit steeds per theelepeltje doet, totdat het glazuur een mooie dikte heeft. Voeg je er in één keer te veel water aan toe, dan zul je waarschijnlijk een te dun glazuur krijgen wat je niet meer kunt gebruiken voor deze koeken.

Bestrijk de bovenkant van de cakejes met het matcha glazuur met behulp van een lepel en laat ze goed uitharden.

 

Wil je op de hoogte blijven?
Volg met Kort in de keuken op
Instagram, Facebook en/of Pinterest (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij dan op social media weten met de hastag #metKortindekeuken  of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.