Hoofdgerechten

Mexicaanse pulled beef

Mexicaans uit elkaar getrokken rundvlees

Berlijn is één van mijn meest favoriete vakantie bestemming. De Duitse hoofdstad is namelijk een echte internationale “foodwalhalla”. Op bijna elke hoek vind je wel een bakkertje of een ander lekker eettentje. Tijdens een bezoek aan deze stad krijg ik daarom ook vaak nieuwe foodspiratie. Een van mijn Berlinspirations is deze Mexicaanse pulled beef.

Zoals gezegd kent Berlijn een internationale keuken, zo vind je er onder andere  meerdere Mexicaanse eettentjes. Hier in Nederland eten we Mexicaanse wraps vooral met gehakt, maar de Mexicanen maken het het met stoofvlees.

Pulled Beef is zeer langzaam gegaard rundvlees, meestal worden hier sukadelappen of runderriblapen voor gebruikt. Nadat het vlees gemarineerd is en de marinade ingetrokken is wordt het vlees nadat het gegaard is, gemakkelijk uit elkaar getrokken (pulled) vandaar de naam Pulled beef (rundvlees).

Waarom de Mexicanen stoofvlees gebruiken, begrijp ik heel goed. Wat is dat een lekker combinatie met Mexicaanse kruiden! Hiervoor heb je Chipotle kruiden nodig. Hier in Groningen hebben we op de markt een kruiden kraampje die werkelijk bijna alle kruiden verkoopt zo ook Chipotle kruiden, maar tegenwoordig kan je dat vaak ook bij de grotere supermarkten vinden.

Wanneer je inplaats van gehakt netzoals de Mexicanen voor stoofvlees kiest, duurt de bereiding wel een stuk langer. Maar het voordeel van stoofvlees is dat zodra het eenmaal in de pan zit, je er niet meer veel aan hoeft te doen. Ondertussen kan je gewoon andere dingen doen, ideaal voor in het weekend dus! Ik kan je verzekeren dat het een feest is als dit gerecht bij je op tafel staat.

Mexicaanse pulled beef

Hoeveel personen

4

personen

Wat heb je nodig

  • Voor de kruidenmix:
  • 1/2 eetlepel chipotle kruiden

  • 3 theelepels gerookte paprika

  • 1 eetlepel oregano

  • Snufje zout

  • Zwarte peper naar smaak

  • Voor het vlees:
  • 1200 gram sukadelappen of bieflappen

  • 1 á 2 eetlepels olijfolie

  • 5 teentjes knoflook, in plakjes gesneden

  • 4 uien, in stukjes gesneden

  • 4 laurierblaadjes

  • 400 gram tomatenblokjes

  • 70 gram tomatenpuree

  • Citroensap

  • 1,5 liter warme runderbouillon

  • Zout en peper

  • Voor de topping:
  • Blikje mais

  • Blikje zwarte bonen en/of kidneybonen

  • Sla, gesneden

  • Twee tomaten

  • 200 ml zure room

  • Geraspte kaas

  • 8 a 10 wraps

  • 150 gram rijst

Hoe maak je het

  • Haal het vlees een half uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de kruidenmix in een kommetje. Pel en snijd de knoflook in dunne plakjes en snijd de uien fijn.
  • Wrijf het vlees met ongeveer de helft van de de kruidenmix in en snijd het in kleinere stukken. Verwarm wat boter en olijfolie en bak het vlees aan alle kanten mooi bruin en fruit de uien kort mee.
  • Haal het vlees weer uit de pan en houd het apart. Zet het vuur middelhoog, voeg een beetje citroensap toe en schraap goed over de bodem van de pan. Er ontstaat nu als het goed is een bruine vloeistof.
  • Voeg nu de rest van de kruiden, de tomatenblokjes en de tomatenpuree toe en bak dit kort mee. Hierdoor zullen de smaken wat smaakvoller worden en de tomatenpuree wat minder zuur worden.
  • Doe het vlees weer in de pan en schenk de warme runderbouillon erbij totdat alles onderstaat. Laat het vlees nu met de deksel op de pan op een zacht vuur zeker 3 uur rustig stoven (hoe langer je het vlees laat stoven, hoe lekkerder het eindresultaat zal worden). Controleer tussendoor af en toe of het vlees nog voldoende onder het bouillon staat. Zo niet, voeg dan een beetje warme bouillon toe.
  • Na ongeveer 3 uur haal je het vlees uit de pan en trek je het met twee vorken uit elkaar, eventueel kan je nu ook de zenen, vliezen of stukken vet er afsnijden. Voeg het vlees vervolgens weer toe in de pan en kook de saus wat verder in tot deze de substantie van een tomatensaus heeft.
  • Kook de rijst zoals aangegeven op de verpakking. Verwarm de zwartebonen en kidneybonen zoals aangegeven op de verpakking en laat de mais uitlekken. Wanneer je een krop sla gebruikt, snijd je de bladen in kleinere stukjes en snijd de tomaten in blokjes.
  • Doe de kaas en de crème fraîche in een schaaltje of bakje. De wraps kun je hier zowel warm of koud bij eten.

Bewaar dit recept op Pinterest

Maak een bord aan met een bepaald thema, zoals koeken, en bewaar dit recept met onderstaande foto.

Veel plezier en eet smakelijk!

Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op InstagramFacebook of Pinterest (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.