Kerst / Oud & Nieuw Zoet

Oliebollen

Oliebollen

Het is weer bijna oud en nieuw, dus vind je bijna op elke hoek van de straat of op elk plein wel een oliebollen kraam. Maar zelf eigen oliebollen maken vind ik zelf veel leuker. Daarom vertel ik je vandaag hoe je ik mijn oliebollen maak. Gelukkig is het veel eenvoudiger dan het lijkt dus laten we snel beginnen!

Een goede oliebol is voor mij krokant van buiten, zacht van binnen en vooral niet te vet. En aangezien het oog ook wat wil, probeer ik zelf altijd mooie ronde oliebollen te maken. Om te zorgen dat de oliebollen niet te vet worden, doe ik een klein beetje boter door het beslag. De boter stoot de olie af waardoor ze dus niet te vet worden. Zelf ben ik geen grote fan van rozijnen en/of krenten. Een lekkere vervanging hiervoor vind ik kleine stukjes appel met wat kaneel, waardoor je een lekkere fris zoete oliebol zal krijgen.

Geen zin in een oliebol, maar wil je wel een leuk en lekker baksel kunnen serveren tijdens kerst of oud en nieuw? Dan zijn de appelflappen en de Battenberg cake “Christmas edition” zeker een aanrader. Niet alleen tijdens de kerst maar ook zeker de dagen daarna is deze cake een leuke twist op de bekende Engelse klassieker.


Wat heb je nodig voor de oliebollen:

  • 500 ml lauwe melk

  • 500 gram bloem

  • 2 eetlepels witte basterdsuiker

  • 1 ei

  • Half zakje zakje droge gist (7 gram)

  • Snufje zout

  • Theelepel kaneel (optie)

  • Extra nodig
  • Verse zonnebloemolie en een schone frituurpan om in te bakken

  • Mixer

Hoe maak je ze:

Verhit de melk tot het handwarm is, haal het van de warme pit af, voeg de suiker, de gist en een klein beetje boter toe en roer dit goed door elkaar. Laat het vervolgens 5 á 10 minuten staan.

Zeef de bloem en roer het zout en eventueel de kaneel kort door de bloem. Voeg het halve eitje toe en mix dit door de bloem. Giet terwijl je aan het mixen bent de melk met het gist en de suiker beetje bij beetje bij de bloem.

Zodra het een mooi glad beslag is geworden dek je het af met een vochtige theedoek en laat je het minimaal een uurtje op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Verhit de olie in de pan tot 170 – 180 graden.

Voor het maken van de oliebollen kun je twee eetlepels gebruiken, maar met een ijsschep kun je makkelijker mooie ronde oliebollen maken. Haal de ijsschep of lepels van tevoren even door de olie, zodat het beslag er gemakkelijker afglijdt. Laat het beslagvoorzichtig in de olie glijden. Na een paar minuten draai je ze voorzichtig om. Bak niet te veel oliebollen tegelijkertijd. Hierdoor zal de tempratuur van de olie minder hard afkoelen waardoor je mooiere bollen krijgt.

De oliebollen zijn in ongeveer 5 tot 7 minuten goudbruin gebakken. Wanneer de oliebollen niet vanzelf omdraaien moet je ze halverwege de tijd zelf even omdraaien.

Haal je lepel voor iedere ronde oliebollen opnieuw door olie, zo zorg je dat ze niet blijven plakken aan de lepel en je mooie oliebollen zal krijgen

Zodra de oliebollen klaar zijn doe je de oliebollen in een vergiet op een stukje keukenpapier omdat ze kunnen uitlekken. Hierna kun je ze natuurlijk op een bord of waar je ze ook wil bewaren neerleggen. Vergeet dus vooral niet regelmatig het stukje keukenpapier te verwisselen.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Oliebollen