Kerst / Oud & Nieuw Zoet

Oliebollen

oliebollen

Het is weer bijna oud en nieuw, dus vind je bijna op elke hoek van de straat of op elk plein wel een oliebollen kraam. Maar zelf eigen oliebollen maken vind ik zelf veel leuker. Daarom vertel ik je vandaag hoe je ik mijn oliebollen maak. Gelukkig is het veel eenvoudiger dan het lijkt dus laten we snel beginnen!

Een goede oliebol is voor mij krokant van buiten, zacht van binnen en vooral niet te vet. En aangezien het oog ook wat wil, probeer ik zelf altijd mooie ronde oliebollen te maken. Om te zorgen dat de oliebollen niet te vet worden, doe ik een klein beetje boter door het beslag. De boter stoot de olie af waardoor ze dus niet te vet worden. Zelf ben ik geen grote fan van rozijnen en/of krenten. Een lekkere vervanging hiervoor vind ik kleine stukjes appel met wat kaneel, waardoor je een lekkere fris zoete oliebol zal krijgen.

Let op, kies een neutrale olie voor het bakken van de oliebollen. Zelf gebruik ik altijd zonnebloemolie maar ook arachideolie kun je hierbij gebruiken. Gebruik vooral geen frituurvet. Dit vet wordt hard tijdens het afkoelen, waardoor ze een wit laagje rondom de oliebollen krijgen. Ook smaken ze hierdoor minder lekker, spoiler; dat wil je niet!

Wil je de oliebollen langer bewaren? Stop ze dan in een ziplock zakje en bewaar ze in de diepvries. Laat ze wel even goed afkoelen na het bakken! Trek in een bol? Stop ze zo’n 5 minuten in een oven van 180 graden om te ontdooien en weer knapperig te laten worden. 

oliebollen

Wat heb je nodig voor de oliebollen:

  • 500 gram bloem
  • 500 ml volle melk op kamertemperatuur
  • 7 gram gedroogde gist
  • 7 gram zout
  • 25 gram suiker
  • 1 theelepel kaneel (optie)
  • Zonnebloemolie en een pan met dikke bodem of een schone frituurpan
  • Poedersuiker of een mengsel van kaneel en suiker

Hoe maak je ze:

Verhit de melk tot het handwarm is en roer de gist erdoorheen en laat oplossen.

Doe de bloem samen met zout, suiker en eventueel de kaneel poeder in een kom of bak. En meng de melk hier rustaagh doorheen, terwijl je ondertussen met een houten lepel of deeghaak blijft roeren. Zodra het een mooi glad beslag is geworden dek je het af met een vochtige theedoek en laat je het minimaal een uurtje op een warme plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.

Voor het maken van de oliebollen kun je twee eetlepels gebruiken, maar met een ijsschep kun je makkelijker mooie ronde oliebollen maken. Haal de ijsschep of lepels van tevoren even door de olie, zodat het beslag er gemakkelijker afglijdt. Laat het beslagvoorzichtig in de olie glijden. Bak de oliebollen in 4 tot 7 minuten rondom goudbruin, dit hangt af van de grootte van de bollen. De oliebollen draaien zich meestal tijdens het bakken vanzelf om. Gebeurt dit niet, gebruik dan een vork of schuimspaan om ze om te draaien. Bak ook niet te veel oliebollen tegelijkertijd, hierdoor zal de tempratuur van de olie minder hard afkoelen waardoor je mooiere bollen krijgt. Haal je lepel voor iedere ronde oliebollen opnieuw door olie, zo zorg je dat ze niet blijven plakken aan de lepel en je mooie oliebollen zal krijgen. Haal met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

Bestrooi voor het serveren ruim met poedersuiker of rol ze door een mengsel van kaneel en suiker.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest