Basisrecepten Zoet

Shortbread koeken

Shortbread

Het shortbread koekje: wanneer je wel eens in Engeland of Schotland bent geweest, heb je ze vast wel eens gezien of gegeten. In Engeland wordt het meestal rond thee tijd geserveerd. Je kunt het ook wel een beetje vergelijken met een zandkoekje, al is de shortbread wel een stuk kruimeliger.

Toen ik in Juni voor de derde keer in Londen was, vroeg ik mij af waarom ik nog nooit een recept voor dit beroemde koekje had gedeeld. Het recept om zelf een shortbread te maken is namelijk vrij eenvoudig. Voor dit koekje je hebt namelijk maar vier tot zes ingrediënten nodig, die je vaak wel in huis hebt. Het recept voor het koekje kun je trouwens ook als basis gebruiken voor een millionaires shortbread, wat eigenlijk het zelfde is als een twixtaart of een karamel shortbread.


Wat heb je nodig:

  • 100 gram poedersuiker

  • 200 gram boter (op kamertemperatuur)

  • 300 gram bloem

  • Snufje zout

  • 1 theelepel vanille extract

  • Eventueel een beetje fijne kristalsuiker (voor over de shortbread)

Hoe maak je de shortbread koeken:

Klop de boter tot deze mooi romig en zacht is en meng de poedersuiker er goed doorheen. Zeef de bloem en meng deze vervolgens ook samen met het snufje zout erdoor, zodra het goed gemengd is, is het klaar. Maak van het deeg een bol, druk het plat, wikkel het in een stukje folie en laat het in de koelkast minimaal 1 uur rusten.

Bekleed de bakplaat ondertussen met een stukje bakpapier en verwarm de oven voor op 150 graden.

Bestuif je werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een mooie lap van ongeveer 20 bij 20 cm en van ongeveer 1 tot 1,5 cm dik. Leg deze op de met bakpapier beklede bakplaat en snijd het deeg met een mes verticaal voor in de delen van 10 cm. Snijd vervolgens 10 horizontale stroken van 2 cm, je hebt nu als het goed is 20 koekjes van 2 bij 10 cm. Belangrijk is dat je de koekjes nog niet los van elkaar haalt, als je ze al los van elkaar zou bakken zouden de koekjes uitvloeien en zullen het geen mooie rechte koekjes worden maar meer ovale of rondere koekjes. Tot slot kun je met een vorkje in elk voorgesneden koekje gaatjes prikken, zodat je het bekende typische motief van de shortbread zult krijgen.

Bak de koekjes in ongeveer 40 á 45 minuten gaar, maar zonder dat ze verkleuren. Laat de koekjes afkoelen en snijd ze door op de voorgesneden lijnen, eventueel kun je met een vorkje de gaatjes nog een keer doorprikken. Om het nog net iets lekkerder te maken kun je de koekjes nog en beetje besprenkelen met fijne kristalsuiker.
 

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest