Hoofdgerechten

Stroganoff met vegetarische balletjes

Stroganoff

Vandaag een lekker recept voor vegetarische gehaktballetjes in een romige stroganoffsaus met paprika en champignons! Stroganoff is traditioneel gezien een gerecht met rood vlees zoals stukjes biefstuk. En je kan het ook met gehaktballetjes maken, vandaag een recept voor een vegetarische variant. Een stroganoff met vegetarische balletjes!

Ik gebruik hiervoor gehacktmanschap van de vegetarische slager, maar je het tegenwoordig best veel keuze tussen verschillende merken of huismerken, dus kies gerust wat jij het lekkerste vind. Kies je voor een ander product, kijk dan even op de verpakkingen hoe je het product het beste kan bereiden. Wil je het liever met rundvlees gehakt maken? Voeg dan een beetje paneermeel en een eitje toe aan het gehakt. Wanneer je het met een vegetarisch product maakt, kun je dat achterwege laten.

*Dit is trouwens geen gesponsord recept, maar puur om dat ik enthousiast ben over het gehacktmanschap van de vegetarische slager.


Wat heb je nodig:

  • 200 gram vegetarisch gehakt (let op geen vega rul gehackt)

  • Klein beetje paprika poeder

  • 1 uitje

  • 2 teentjes knoflook

  • 125 gram champignons

  • 1 paprika

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 70 gram tomatenpuree

  • 125 ml bouillon

  • Worcestersaus en een paar druppeltjes tabasco (optie, voor meer pit)

  • Halve eetlepel maïzena (om de saus te binden)

  • 50 tot 60 ml crème fraich

  • Klein bosje platte peterselie, fijngehakt om te garneren

  • Rijst of pasta voor 2 personen

Hoe maak je de Stroganoff met vegetarische balletjes:

De gehaktballetjes:

Kneed het vegetarisch gehakt met het beetje paprika poeder door elkaar en draai er kleine balletjes van. Je hoeft de balletjes niet perse te bakken, maar je kan ze in de saus mee koken.

De stroganoffsaus:

Snijd de ui fijn en snijd of pers de knoflook fijn, de paprika in blokjes of reepjes en de champignons in tweeën of in vieren.

Fruit de ui met de knoflook kort aan aan in een grote pan. Voeg vervolgens de stukjes paprika toe en een paar minuutjes later de champignons erbij. Breng het op smaak met de paprikapoeder. Roer na 5 minuten de tomatenpuree erdoor heen en bak dit kort mee. En giet vervolgens de bouillon erdoor heen. Roer de maïzena in een klein glaasje met een klein beetje water los, zodat je een soort papje krijgt. Giet dit vervolgens bij de stroganoffsaus en laat het een beetje indikken. Voeg de balletjes toe aan de saus en laat ze 10 tot 12 minuten in de saus verwarmen.

Kook de pasta of rijst zoals op de verpakking aangegeven staat.

Voeg de crème fraiche door de stroganoffsaus. En schep ook de gehaktballetjes er door en laat het nog even op een warm pitje staan, zodat het weer kan opwarmen. En dan is het tijd om te proeven (wat vervelend..) Proef of er nog een snufje peper of zout nodig is. En of je er nog een beetje worcestersaus en een paar druppeltjes tabasco doorheen wilt doen voor wat pit.

Tijd om het af te maken! Top de stroganoff met vega balletjes met wat fijn gehakte peterselie af. En serveer het met een beetje pasta of rijst!


Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Stroganoff