Zoet bakken

Stroopkoeken

Wanneer ik een dagje naar mijn home town Den Haag ga en door het centrum loop, kom ik bijna altijd langs de stroopwafel kraam die er al stond toen ik een klein jongetje was. De geur van zo’n verse warme stroopwafel is zo lekker! Meestal weet ik mijzelf wel in bedwang te houden, maar soms heel soms moet ik gewoon zo’n grote warme stroopwafel waar de stroop nog uit druipt scoren. En dat bracht mij laatst op het idee om zelf stroopwafels te gaan maken.

Alleen is het maken van stroopwafels niet zo makkelijk als het lijkt. Je hebt er een speciaal wafelijzer of – pan voor nodig en aangezien ik die niet heb kan ik ze niet zelf maken. Maar gelukkig zijn er genoeg echte stoopwafelbakkers in het land die het wel kunnen. Het maken van stroopwafels is dus wat lastig, maar een andere koek die daar wel aardig op lijkt is de stroopkoek. Voor het maken van stroopkoeken kan je natuurlijk  voor kant en klare stroop of karamelsaus kiezen welke je in de winkel kan kopen. Maar zelf je karamelsaus maken is natuurlijk veel leuker, niet heel ingewikkeld en bovendien veel lekkerder. Daarom koos ik er voor om mijn karamel recept er voor te gebruiken en voor de koeken zelf heb ik het recept van Rutger Bakt gebruikt. En dat was een goede keuze want deze stroopkoeken zijn ongelooflijk lekker. En wat ook nog eens heel fijn is, is dat het recept niet heel ingewikkeld is!

Stroopkoeken

Hoeveelheid

15

koeken
Voorbereiding

30

minuten
Bereiding

30

minuten
Totoale tijd

50

minuten

Wat heb je nodig

  • Voor de koeken:
  • 200 gram bloem

  • 100 gram boter (op kamertemperatuur)

  • 100 gram witte basterdsuiker

  • 1 ei

  • 1 theelepel bakpoeder

  • Snufje zout

  • Voor de karamel:
  • 200 gram suiker

  • 125 milliliter slagroom (kamertemperatuur)

  • 75 milliliter water

  • 25 gram ongezouten roomboter

  • Snufje zout

Hoe maak je het

  • Kneed van de ingrediënten voor de stroopkoeken en mooi deeg. Laat het deeg, afgedekt met een stukje folie, minimaal een half uur in de koelkast lounge.
  • Ondertussen kun je beginnen om de karamel te maken. Doe de suiker en het water in een steelpan met dikke bodem en zet het op een middelhoog vuur tot de suiker helemaal is opgelost. Zodra de suiker opgelost is wacht je tot het mengsel begint te verkleuren (dit kan even duren – blijf erbij).
  • Als het suiker en water mengsel mooi karamel van kleur is haal je de pan van het vuur en schenk terwijl je goed blijft doorroeren de slagroom toe. Doe dit trouwens heel voorzichtig, dit kan soms aardig spetteren. En tot slot voeg je de boter toe en meng ook dit door de saus.
  • Zet de pan nu weer op het vuur en kook de karamelsaus iets in tot je een mooie lobbige saus hebt. En laat het daarna volledig afkoelen.
  • Verwarm de oven voor op 145 graden. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot een mooie plak deeg.
  • Met een ronde koekjesvorm haal je rondjes uit het deeg. Vervolgens neem je de botte kant van een mes en maak je een ruitjespatroon in de koekjes.
  • Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in ongeveer 15-20 minuten goudbruin.
  • Laat de koekjes helemaal afkoelen en besmeer de helft van de koekjes met de karamel. En leg de andere helft van de koekjes hier bovenop . Laat de stroopkoeken nog even rusten zodat ze goed op elkaar blijven plakken.

Opmerkingen

  • Eet de stroopkoeken direct of bewaar ze bijvoorbeeld luchtdicht in een ziplockbag.
  • Maar vers zijn ze natuurlijk het allerlekkerst!
Karamelsaus

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.