Zoet

Stroopwafel cheesecake

Foto: Stroopwafel cheesecake

Ik heb meerdere favoriete food blogs die ik zo nu en dan volg, een daarvan is Laura’s Bakery. Een paar maanden geleden zag ik op haar blog een stroopwafeltaart langs komen. Stroopwafels en taart, twee lekkere dingen die samen  vast en zeker samen lekker zouden zijn. Ik werd meteen enthousiast. Toen mijn vriendin vorige week over een cheesecake begon kreeg ik het idee om het recept van Laura te combineren met een cheesecake. De eerste keer dat ik de taart maakte gebruikte ik voor de bodem stroopwafel kruimels, maar dat was niet bepaald een succes.  Daarom besloot ik de taart nog een keer te maken, maar deze keer met andere koekjes voor de bodem.

Bij stroopwafels hoort natuurlijk ook karamel. Natuurlijk kan je er voor kiezen om kant en klare karamelsaus te gebruiken, maar zelf karamelsaus maken is niet heel veel werk en erg leuk om te doen! Deze stroopwafel cheesecake is niet al te zoet en behoort misschien nu al tot een van mijn favoriete cheesecake. Het is gewoon een gruwelijk lekkere taart!

Wat heb je nodig voor een stroopwafel cheesecake:

Bodem:
20 gram boter
60 gram koekjes

Vulling:
400 gram naturel roomkaas
60 gram suiker
Merg van een half vanille stokje
2 eetlepels maple syrup / Ahorn siroop
2 kleine eieren

Voor de karamelsaus:
200 gram suiker
75 ml water
125 ml slagroom
1 eetlepel roomboter

Decoratie:

Ministroopwafels

Extra nodig:
Springvorm  Ø 20 cm
Bakpapier
Stroopwafel cheesecake

Hoe je het maakt:

De bodem:
Bekleed de bodem van je springvorm met bakpapier en verwarm de oven op 140 graden.

Aangezien deze cheesecake in de oven gebakken word, heb ik er voor gekozen om voor de bodem gewone digestive koekjes te gebruiken. Maal de koekjes daarvoor fijn, dit kan je met een vijzel doen of door ze  fijn te malen met de bolle kant van een lepel. Natuurlijk kan je hier ook een keukenmachine voor gebruiken als je die hebt.

Smelt vervolgens de boter en voeg de kruimels hier aan toe, roer dit goed door elkaar en schep het in de springvorm. Verdeel het over de bodem en druk het met de bolle kant van een lepel goed aan. Plaats de bakvorm in de koelkast zodat het goed kan afkoelen, hierdoor wordt de bodem vanzelf steviger.

De vulling:
Klop de roomkaas met de suiker en vanille merg romig.
Voeg hierna de maple syrup / Ahorn siroop en de 2 kleine eieren toe, meng dit goed door elkaar tot het mengsel een mooie egale kleur heeft gekregen.
Giet vervolgens de vulling op de koekbodem en probeer de bovenkant van het mengsel mooi glad te strijken.

Bak de cheesecake in ongeveer 35 minuten gaar. Laat de cheesecake eerst op het aanrecht rusten, wanneer het is afgekoeld laat je de cheesecake nog ongeveer 3 uurtjes in de koelkast opstijven.

De karamelsaus:
Ondertussen kan je met dit recept in vier stappen je eigen karamelsaus maken.  Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om kant en klare karamelsaus te gebruiken, maar een eigen karamelsaus maken is niet heel ingewikkeld en erg leuk zelf te maken. 😉

De cheesecake opmaken:
Zodra de karamelsaus en de cheesecake helemaal zijn afgekoeld, giet een beetje karamelsaus over de cheesecake. Niet te veel, een dun laagje saus is al genoeg, zeker omdat er ook al maple syrup / Ahorn siroop door de cheesecake zelf zit. Verdeel het gelijkmatig met de bolle kant van een lepel zodat het mooi egaal verdeeld is.

Nu is het dan eindelijk tijd voor de stroopwafel stukjes! Ik heb er voor gekozen om de taart te decoreren met stukjes stroopwafel, dit omdat ik wil voorkomen dat de cheesecake mieren zoet word. Snijd de mini stroopwafels door de helft en plaats deze op de bovenkant van de taart en druk ze voorzichtig aan zodat ze goed blijven vast zitten. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de zijkant van de taart met stukjes stroopwafel te decoreren. Met een beetje karamelsaus kan je de stukjes aan de cheesecake vast maken. Kortom, je mag gerust je fantasie de vrije loop laten gaan, niets is te gek! Laat de taart in de koelkast staan tot je deze gaat serveren.

Stroopwafel cheesecake
Heb jij iets lekkers gemaakt van mijn blog?
Laat het mij dan  vooral weten ik ben namelijk heel benieuwd naar jullie bakkunsten.
Deel je foto’s met mij via InstagramFacebook of Twitter gebruik dan de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht 
????

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.