Basisrecepten Zoet

Basisrecept | Suikerkoekjes

Suiker koekjes

Koekjes bakken, altijd leuk, niet ingewikkeld om te maken en vooral erg lekker. Het voordeel van koekjes bakken is dat je er eindeloos mee kunt variëren. Chocolade koekjes, amandel koekjes, speculaasjes noem het maar op. Vandaag het recept voor simpele vanille suikerkoekjes.

Onze bakkerskast word langzamerhand misschien een tikkeltje overvol. Naast een voorraad aan ingrediënten, allerlei bakvormen en leuke decoraties voor de foto’s begint er ook een heuse verzameling uitsteek vormpjes voor koekjes te ontstaan, van groot tot klein en vormpjes voor door het hele jaar maar ook speciaal voor de feest dagen. Wanneer we koekjes bakken is het dus altijd een feestje met het uitzoeken van de uitsteek vormpjes. Wanneer ik met die uitsteek vormpjes koekjes bak, gebruik ik er meestal dit recept voor. Doordat er redelijk veel bloem in de koekjes zit blijven de koekjes mooi in vorm tijdens het bakken. Zodra de koekjes helemaal afgekoeld zijn, zijn de koekjes trouwens ook goed geschikt om met een Royal icing te versieren.

Wat heb je nodig voor suiker koekjes:

  • 75 gram witte basterdsuiker

  • 25 gram vanillesuiker

  • 100 gram boter

  • Half eitje, geklutst

  • 200 gram bloem

Hoe maak je de koekjes:

Mix de basterdsuiker, vanillesuiker en de boter romig. Voeg daarna het ei toe en mix dit goed door het suiker/boter mengsel tot het helemaal is opgenomen. Voeg als laatste het bloem toe en meng het tot een stevig deeg. Verpak het deeg in folie en laat het minimaal een uurtje in de koelkast rusten.

Bebloem je werkplank, aangezien er al vrij veel bloem door het koekjes deeg zit moet je hier vooral niet te veel bloem voor gebruiken. Wanneer je te veel bloem gebruikt gaan de koekjes te ‘bloemerig’ smaken en dat is natuurlijk zonde. Rol het koekdeeg uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik.

Steek met uitsteek vormpjes koekjes uit het deeg en leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat. Kneed het deeg dat je over hebt rustig nog  een keer door om het vervolgens nogmaals uit te rollen, net zolang tot je al het deeg gebruikt hebt.

Je bakt de koekjes in het midden van de oven in 10-12 minuten op 180 graden gaar. De kleinere koekjes hebben waarschijnlijk iets korter tijd nodig om mooi gaar te worden. Zodra de koekjes een goudbruin randje krijgen kan je de koekjes uit de oven halen. De koekjes zullen nog wat zacht zijn, don’t worry, tijdens het afkoelen zullen ze nog wat krokanter worden.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Heb je dit recept gemaakt?
Deel het op Instagram of Facebook
En tag #metKortindekeuken of tag @metkortindekeuken.nl!