In 2017 was het precies 100 jaar geleden dat de schildersbeweging ‘De Stijl’ werd opgericht. ‘De Stijl’ werd een succes in binnen en buitenland, bekende kunstenaars zoals Piet Mondriaan sloten zich hierbij aan. Daarom vierde Nederland dit jaar het feestjaar ‘Mondrian to Dutch Design’. In veel Nederlandse steden en dorpen werden daarom activiteiten georganiseerd. Zo ook in Den Haag, en hoe! Naast de grootste Mondriaan tentoonstelling in het Haags Gemeente Museum, verschenen de bekende Mondriaan werken ook op bekende gebouwen in Den Haag. Zo kleurde het witte ijspaleis in de bekende Mondriaan kleuren en verscheen er een Mondriaan kunstwerk in het water van de Hofvijver voor het Binnenhof.
Als Haagse food blogger houd ik van lekker. Maar ook van mooi eten en werd ik geïnspireerd om dit eetbare kunstwerk te maken; marsepein op een “doek” van biscuit met vanille botercrème.
First things first
De eerste stap om deze heerlijke taart te maken is trouwens eerst een pot thee te zetten, dat helpt je door het vrij uitgebreide recept heen. Maar laat je hier vooral niet door tegen houden om deze taart te maken, met deze taart zul je je vrienden en familie zeker verrassen!
Oke genoeg verteld,
On your marks, get set, bake!
Mondriaan taart
Een Mondriaan bestaat uit kleurrijke vlakken met de primaire kleuren rood, blauw en geel, afgewisseld met witte vlakken en zwarte lijnen. Daarom moeten we voor deze taart witte marsepein met een beetje kleur stof gaan kleuren. Ik gebruik hier vloeibare kleurstof voor wat je bijvoorbeeld bij een bakwinkel of een Pipoos kan kopen.
Wat heb je nodig
- Biscuit:
4 eieren
120 gram suiker
7 gram vanille suiker
90 gram bloem
30 gram maizena
- Botercréme:
200 gram boter
200 gram poedersuiker
240 ml melk
5 ml vanille extract
45 gram bloem
- Suikerwater:
1 deel water
1 deel suiker
Scheutje disaronno of een andere likeur die je lekker vindt (optie)
- Voor de afwerking:
170 gram wit marsepein
50 gram zwart marsepein of fondant
Kleurstof om de kleuren rood, blauw en geel te maken
- Extra nodig:
Deeg roller en werkplank of een gladde snijplank
Vierkant cake blik van ongeveer 20 bij 20 cm
Hoe maak je het
- Biscuit:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Mix de eieren, suiker en vanillesuiker met de mixer op de hoogste stand in ongeveer 10 minuten schuimig en luchtig. Zeef vervolgens de bloem en de maïzena en voeg het toe aan het eimengsel. Spatel het voorzichtig door elkaar, zodat niet alle lucht die je erin hebt geslagen verdwijnt. Giet het beslag in een ingevet bakblik. Ik leg altijd een extra bakpapiertje op de bodem zodat je het biscuit mooi en makkelijk uit het bakblik kan halen. Voor het invetten gebruik ik meestal een bakspray, wel zo makkelijk.
- Het biscuit bak je in ongeveer 20- 25 minuten gaar. Ik gebruik een bakblik van ongeveer 20 bij 20cm. Het biscuit is gaar zodra het oppervlakte zachtjes terug veert als je dit indrukt.
- Laat het biscuit na het bakken nog een paar minuten afkoelen voordat je het op een rooster neerlegt.
- Suikerwater:
- Verhit het water in een pannetje en voeg de suiker toe. Rustig roeren tot de suiker helemaal is opgelost. En haal het pannetje vervolgens van de het vuur en laat hebt rustig afkoelen terwijl je met de volgende stap bezig gaat.
- Botercréme:
- Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje en meng dit met een garde goed door elkaar zodat er geen klontjes in zitten. Beng dit mengsel rustig aan de kook en blijf het ondertussen rustig door roeren. Zodra het kookt, draai je het vuur lager.
- Als het goed is, wordt het mengsel nu wat dikker. Dit duurt ongeveer vijf minuten. Doe het bloem mengsel in een kom en dek dit af met een stukje plastic folie. Dit zorgt ervoor dat er geen velletje overheen komt. Laat het nu tot kamertemperatuur afkoelen. Wat bij deze stap erg belangrijk is, is dat het mengsel mooi glad moet zijn en er geen klontjes meer in mogen zitten. Wanneer er nog wel klontjes inzitten, is dit het moment om ze er nog uit te halen, dat kun je doen door het mengel door een zeef drukken.
- Terwijl het bloem mengsel rustig staat af te koelen, ga je verder met de volgende stap. Pak een andere kom en klop hierin de boter en poedersuiker luchtig. Voeg het vanille extract toe en blijf dit goed mengen tot alles opgenomen is.
- Zodra het bloemmengsel goed afgekoeld is kun je het aan het boter-poedersuiker mengsel toevoegen. Klop het mengsel nog een paar minuten goed door. Laat de botercréme nu in de kom minimaal een half uur in de koelkast rusten. Ondertussen heb je even de tijd om een kop thee te pakken en verder te gaan met de volgende stap.
- Taart opbouwen:
- Inmiddels is het biscuit goed afgekoeld en kan je het met een brood mes of met een taartsnijder doormidden snijden, zodat je twee gelijke lagen biscuit krijgt.
- Pak nu het eerder gemaakte suikerwater erbij. Eventueel kan je er nog een scheutje likeur naar wens doorheen mengen. Ik gebruikte hier een Manders likeur voor. Besprenkel de twee delen biscuit nu met het suikerwater. Dit kan je met een kwastje doen of door het er met een doseerflesje mooi over heen te gieten. Vooral de smaak van de likeur zal de taart lekkerder maken. In tegenstelling van de meeste taarten gebruiken we voor deze taart geen jam (al kan je dat altijd toevoegen als je dit graag wil).
- Vervolgens breng je een lekkere laag van de botercréme aan op één van de biscuit bodems. Verdeel dit gelijkmatig over de bodem en leg er vervolgens het tweede biscuit deel overheen.
- Strijk nu een laagje van de botercréme over de bovenkant en de zijkant van de taart. Doe ook dit weer mooi gelijkmatig en gebruik hier een subtiele hoeveelheid botercréme voor. Voor het glad strijken kun je een simpel broodmes gebruiken, gebruik dan de achterkant van het mes. Natuurlijk kun je hier (als je deze hebt) ook een glaceermes voor gebruiken. Zet de taart nu in de koelkast weg.
- Taart bekleden:
Tijd voor het leukste gedeelte van de Mondriaan taart maken! Het is tijd om met het marsepein te gaan werken. - Een Mondriaan bestaat uit kleurrijke vlakken met de primaire kleuren rood, blauw en geel, afgewisseld met witte vlakken en zwarte lijnen. Daarom moeten we de witte marsepein met een beetje kleur stof gaan kleuren. Allereerst moeten we de witte marsepein in stukken gaan verdelen.
Voor de rand van de taart en de vier vlakken op de taart heb je ongeveer iets meer dan de helft van de witte marsepein nodig. Verdeel de rest van het witte marsepein in 3 delen. Dit gaan we de drie primaire kleuren geven met de kleurstof. - Zodra de marsepein de juiste kleur heeft gekregen, is het tijd om het marsepein uit te rollen en uit te snijden. Schrik zo meteen niet van de lange lap tekst hoe je het marsepein kan uitsnijden. Maar je kan natuurlijk ook gewoon net zoals ik op google een afbeelding van een kunstwerk van Mondriaan uit printen en dit als malletje gebruiken. Dat is namelijk veel efficiënter en gemakkelijker. In dat geval kan je het malletje gebruiken om het marsepeinen de juiste vlakken uit te snijden. Zorg er dan trouwens wel voor dat de afbeelding ongeveer de grootte van je biscuit heeft.
- Begin met de witte marsepein. Rol dit uit tot een lange lap van ongeveer 2 millimeter welke breed genoeg is om de rand van de taart te bekleden. En snijd één lange zijde recht af. Aan het einde van de lap snijd je een kleine en en iets groter vierkantje en twee stroken uit waarbij één strook iets dunner is dan de ander. En leg dit vervolgens aan de kant.
- Rol de zwarte marsepein uit tot een mooie dunne lap ter grote van de bovenkant van de taart. En leg deze vervolgens ook aan de kant.
- Rol ook de kleuren blauw, rood en geel uit. Snijd uit het blauwe marsepein een vierkant uit dat even breed is als de witte stroken.
- Snijd het rode marsepein in twee stroken, waarbij je één dikke strook en één dunne strook maakt. De bredere strook snijd je vervolgens in twee delen waardoor je een groter en een kleiner vlak krijgt.
- Zo dat was het meest ingewikkelde deel van het maken van de Mondriaan taart! Nu is het tijd om de taart te bekleden met de marsepein. Start met de lange witte lap waar je de zijkant van de taart mee bekleed. Neem hier even goed de tijd voor zodat je het mooiste resultaat krijgt.
- Als de hele rand bekleed is kan je met een mesje het marsepein dat je aan de onderkant van de taart te veel hebt mooi afsnijden.
- Vervolgens pak je de zwarte marsepein en deze leg je voorzichtig aan de bovenkant van de taart en druk het met schone handen zachtjes aan op de witte marsepein.
- Nu kun je de bovenkant van de taart als een puzzel in elkaar leggen. Aangezien de marsepein niet echt aan elkaar plakt, heb je hier weer een beetje suiker water voor nodig.
- Om dit werkje iets eenvoudiger te maken, leg je de gekleurde marsepeinen vlakken eerst op de bovenkant van de taart zodat je een motief van Mondriaan krijgt.
- Wanneer je tevreden bent met hoe het ligt, kan je beginnen met de laatste stap; het vastlijmen van de vlakken. Dit doe je door de achterkant van de gekleurde en witte vlakken een beetje vochtig te maken met het suikerwater. Hier voor kan je het beste een kwastje gebruiken. Zorg er trouwens voor dat je dit met schone en droge handen doet, anders heb je kans dat je een gevlekte Mondriaan taart krijgt.
- Wanneer je alle vlakken hebt vastgelijmd, is je Mondriaan taart eindelijk klaar! Maar je moet jezelf nog even in bedwang zien te houden om niet meteen een stukje te willen eten. De taart moet namelijk nog even terug in de koelkast zodat de taart nog even kan rusten.
Zet ondertussen een nieuwe pot thee of schenk wat anders te drinken in. En roep iedereen die je maar wil laten meegenieten van je Mondriaan taart binnen. En dan, dan is het eindelijk tijd om samen te genieten!
Veel plezier en eet smakelijk!
Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op Instagram, Facebook (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!
No Comments