Mondriaan taart

ecept voor een mondriaan taart

Hieperdepiep hoera, met Kort in de keuken is jarig! En bij een feestje hoort natuurlijk taart. Daarom vandaag mijn recept voor een mondriaan taart. Maar daar vertel ik je zo meer over..
Eerst wil ik je even terug naar de dag waarop ik mijn eerste echte blog post met jullie deelde. En dat is vandaag precies twee jaar geleden. Oké, ik begon wel onder een andere naam maar de basis was het zelfde, nameleijk shrijven over lekkere receptenf m thuis te maken. Ook vertelde ik regelmatig over de ziekte van Lyme welke ik al zo’n 15 jaar heb. Maar langzamerhand kwam ik er achter dat ik het  schrijven over lekker eten en leuke food hotspots stiekem veel leuker vond dan over mijn stome ziekteste schrijven. Dus werd het tijd voor een nieuwe blog naam, dat werd dus “met Kort in de keuken”.

In die twee jaar is er veel gebeurd, zo zijn er een hoop recepten bij gekomen en werden de foto’s steeds mooier. Ook mijn gezondheid veranderde regelmatig, vandaar dat ik soms onregelmatig een nieuw recept met jou kon delen. Toen ik met de blog begon deed ik dat omdat het mij leuk leek, bezoekers aantallen vond ik niet heel belangrijk en eerlijk gezegd nu nog steeds niet. Maar wat is het vet om te zien dat er twee jaar later ondeveer zes tot soms zeven duizend unieke bezoekers een kijkje komen nemen op met Kort in de keuken! Dat had ik zeker niet verwacht.

Ook voor het komende jaar heb ik weer leuke ideeën voor nieuwe recepten en toffe food hotspots welke zeker een bezoekje waard zijn. Maar nu eerst taart! Een taart welke helemaal bij het jaar 2017 past.

Mondriaan op Haags Stadhuis
In 2017 was het namelijk precies 100 jaar geleden dat de schilders beweging De Stijl werd opgericht. De Stijl werd een succes in Nederland maar ook in het buitenland en andere bekende kunstenaars zoals Piet Mondriaan sloten zich hierbij aan. Daarom vierde Nederland dit jaar het feestjaar Mondrian to Dutch Design. In veel Nederlandse steden en dorpen werden activiteiten georganiseerd. Zo ook in Den Haag en hoe! Naast de grootste Mondriaan tentoonstelling in het Haags Gemeente Museum verschenen de bekende Mondriaan werken ook op bekende gebouwen in Den Haag. Zo kleurde het witte ijspaleis in de bekende Mondriaan kleuren en verscheen er een Mondriaan kunstwerk in het water van de Hofvijver voor het Binnenhof.

En dat bracht mij begin dit jaar op dit taart idee, alleen ging 2017 iets sneller bij als verwacht. Daarom sluit ik dit jaar af met een heuze Mondriaan taart. De eerste stap om deze heerlijke taart te maken is het zetten van een lekkere beker thee! Dat helpt je door het vrij uitgebreid recept heen. Maar laat je hier vooral niet door tegen houden om deze taart te maken, met deze taart zul je je vrienden en familie zeker verassen!

Oke genoeg verteld,
On your marks, get set, bake!

Recept voor een mondriaan taart

Wat heb je nodig:

Biscuit:

 • 4 eieren
 • 120 gram suiker
 • 7 gram vanille suiker
 • 90 gram bloem
 • 30 gram maizena

Botercrème:

 • 200 gram boter
 • 200 gram poedersuiker
 • 240 ml melk
 • 5 ml vanille extract
 • 45 gram bloem

Suikerwater:

 • 1 deel water
 • 1 deel suiker
 • Scheutje disaronno of een andere liqeur welke je lekker vind (optie)

Voor de afwerking:

 • 170 gram wit marsepein
 • 50 gram zwart marsepein of fondant
 • Kleurstof om de kleuren rood, blauw en geel te maken

Verder nodig:

 • Deeg roller en werkplank of een glade snijplank
 • Vierkant cake blik van ongeveer 20 bij 20 cm

Hoe maak je het:

Biscuit:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Mix de eieren, suiker en vanillesuiker met de mixer op de hoogste stand in ongeveer 10 minuten schuimig en luchtig. Zeef vervolgens de bloem en de maïzena en voeg het toe aan het ei mengsel. Spatel het voorzichtig door elkaar, zodat niet alle lucht die je erin hebt geslagen verdwijnt. Giet het beslag in een ingevet bakblik. Ik leg altijd een extra bakpapiertje op de bodem zodat je het biscuit mooi en makkelijk uit het bakblik kan halen. Voor het invetten gebruik ik meestal een bakspray, wel zo makkelijk.

Het biscuit bak je in ongeveer 20- 25 minuten gaar. Ik gebruik een bakblik van ongeveer 20 bij 20cm. Het biscuit is gaar zodra het oppervlakte zachtjes terug veert als je dit indrukt.

Laat het biscuit na het bakken nog een paar minuten afkoelen voordat je het op een rooster neerlegt.

Suikerwater:
Verhit het water in een pannetje en voeg de suiker toe. Rustig roeren tot de suiker helemaal is opgelost. En haal het pannetje vervolgens van de het vuur en laat hebt rustig afkoelen terwijl je met de volgdende stap bezig gaat.

Botercrème:

Zeef de bloem en doe dit met de melk in een steelpannetje en meng dit met een garde goed door elkaar zodat er geen klontjes in zitten. Beng dit mengsel rustig aan de kook en blijf het ondertussen rustig door roere. Zodra het kookt draai je het vuur lager.

Als het goed is wordt het mengsel nu wat dikker, dit duurt ongeveer vijf minuten. Doe het bloem mengsel in een kom en dek dit met een stukje plastic folie, dit zorgd ervoor dat er geen velletje overheen komt en laat het nu tot kamertemperatuur afkoelen. Wat bij deze stap erg belangrijk is, is dat het mengsel mooi glad moet zijn en er geen klontjes meer mogen inzitten. Wanneer er nog wel klontjes inzitten, is dit het moment om ze er nog uit te halen, dat kun je doen door het mengel door een zeef drukken.

Terwijl het bloem mengsel rustig staat af te koelen ga je verder met de volgende stap. Pak een andere kom en klop hierin de boter en poedersuiker luchtig. Voeg het vanille extract toe en blijf dit goed mengen tot alles opgenomen is.

Zodra het bloemmengsel goed afgekoeld is kun je het aan het boter-poedersuiker mengsel toevoegen. Klop het mengsel nog een paar minuten goed door. Laat de botercréme nu in de kom minimaal een half uur in de koelkast rusten. Ondertussen heb je even de tijd om een kop thee te pakken en verder te gaan met de volgende stap.

Taart opbouwen:
Inmiddels is het biscuit goed afgekoeld en kan je het met een brood mes of met een taartsnijder doormidden snijden, zodat je twee gelijke lagen biscuit krijgt.

Pak nu  het eerder gemaakte suikerwater erbij. Eventueel kan jee er nog een scheutje liqeur naar wens doorheen mengen. Ik gebruikte hier  een Manders liqeur voor. Besprenkel de twee delen biscuit nu met het suikerwater. Dit kan je met een kwastje doen of door het er met een dossier flesje mooi over heen te gieten. Vooral de smaak van de liqeur zal de taart lekkerder maken. In tegenstelling van de meeste taarten gebruiken we voor deze taart geen jam (al kan je dat altijd toevoegen als je dit graag wil).

Vervolgens breng je een lekkere laag van de botercréme aan op één van de biscuit bodems. Verdeel dit gelijkmatig over de bodem en leg er vervolgens het tweede biscuit deel overheen.

Bestrijk nu een laagje van de botercréme over de bovenkant en de zijkant van de taart. Doe ook dit weer mooi gelijkmatig en gebruik hier een subtiele hoeveelheid botercréme voor. Voor het glad strijken kun je een simpel broodmes gebruiken, gebruik dan de achterkant van het mes. Natuurlijk kun je hier (als je deze hebt) ook een glaceermes voor gebruiken. Zet de taart nu in de koelkast weg.

Taart bekleden:
Tijd voor het leukste gedeelte van de Mondriaan taart maken! Het is tijd om met het marsepein te gaan werken.

Een Mondriaan bestaat uit kleurrijke vlakken met de primaire kleuren rood, blauw en geel, afgewisseld met witte vlakken en zwarte lijnen. Daarom moeten we de witte marsepein met een beetje kleur stof gaan kleuren. Allereerst moeten we de witte marsepein in stukken gaan verdelen.

Voor de rand van de taart en de vier vlakken op de taart heb je ongeveer iets meer dan de helft van de witte marsepein nodig. Verdeel de rest van het witte marsepein in 3 delen. Dit gaan we de drieproimaire kleuren geven met de kleurstof. Ik gebruik hier kleurstof voor wat je bijvoorbeeld bij een bakwinkel of een Pipoos kan kopen.

Zodra de marsepein de juiste kleur heeft gekregen is het tijd om het marsepein uit te rollen en uit te snijden. Schrik zo meteen niet van de lange lap tekst hoe je het marsepein kan uitsnijden. Maar ja kan natuurlijk ook gewoon net zoals mij op google een afbeelding van een kunstwerk van Mondriaan uit printen en dit als malletje gebruiken. Dat is namelijk veel efficiënter en gemakkelijker, in dat geval kan je het malletje gebruiken om het marsepeinen de juiste vlakken uit te snijden. Zorg er dan trouwens wel voor dat de afbeelding ongeveer de grote van je biscuit heeft.

Oke daar gaan we!

Begin met de witte marsepein. Rol dit uit tot een lange lap van ongeveer 2 millimeter welke breed genoeg is voor de rand van de taart te bekleden. En snijd één lange zijde recht af. Aan het einde van de lap snijd je een kleine en en iets groter vierkantje en twee stroken uit waarbij één strook iets dunner is als de ander. En leg dit vervolgens aan de kant.

Rol de zwarte marsepein uit tot een mooie dunne lap ter grote van de bovenkant van de taart. En leg deze vervolgens ook aan de kant.

Rol ook de kleuren blauw, rood en geel uit. Snijd uit het blauwe marsepein een vierkant uit wat even breed is als de witte stroken.

Snijd het rode marsepein in twee stroken, waarbij je één dikke strook en één dunne strook maakt. De bredere strook snijd je vervolgens in twee delen waardoor je een groter en een kleiner vlak krijgt.

Zo dat was het meest ingewikkelde deel van het maken van de Mondriaan taart! Nu is het tijd om de taart te bekleden met de marsepein. Start met de lange witte lap waar je de zijkant van de taart mee bekleed. Neem hier even goed de tijd voor zodat je het mooiste resultaat krijgt. Als de hele rand bekleed is kan je met een mesje het marsepein dat je aan de onderkant van de taart te veel hebt mooi afsnijden.

Vervolgens pak je de zwarte marsepein en deze leg je voorzichtig aan de bovenkant van de taart en druk het met schone handen zachtjes aan op de witte marsepein.

Nu kun je de bovenkant van de taart als een puzzel in elkaar leggen. Aangezien de marsepein niet echt aan elkaar plakt heb je hier weer een beetje suiker water voor nodig.

Om dit werkje iets eenvoudiger te maken leg je de gekleurde marsepeine vlakken eerst op de bovenkant van de taart zodat je een motief van Mondriaan krijgt.

Waneer je tevreden bent met hoe het licht kan je beginnen met de laatste stap, het vastlijmen van de vlakken. Dit doe je door de achterkant van de gekleurde en witte vlakken een beetje vochtig te maken met het suikerwater. Hiervoor kan je het beste een kwastje gebruiken. Zorg er trouwens voor dat je dit met schone en droge handen doet anders heb je kans dat je een gevlekte Mondriaan taart krijgt.

Waneer je alle vlakken hebt vastgelijmd is je Mondriaan taart eindelijk klaar! Maar je moet jezelf nog even in bezwangerd zien te houden om niet meteen een stukje te willen eten. De taart moet namelijk nog even terug in de koelkast zodat de taart nog even kan rusten.

Zet ondertussen een nieuwe pot thee of schenk wat anders te drinken in en roep iedereen die je maar wil laten meegenieten van je Mondriaan taart binnen en dan is het eindelijk tijd om te genieten!

Recept voor een mondriaan taart

Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op InstagramFacebook (@metkortindekeuken)
Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hastag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!????

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.