Lunch & snacks

Zoete aardappel chips

Zoete aardappel chips

Tijd voor een nieuwe foodblogswap! Ik mocht weer wat koken of bakken van een andere foodblog en er mijn eigen twist aan meegeven. Deze maand mocht ik iets maken van “Taste our Joy“, de blog van Joyce en Irene. Zij zijn twee vriendinnen die samen één passie delen, namelijk alles wat met food te maken heeft! En dat is te zien aan hun blog, wat een keuze! Aangezien ik al meerdere keren de vraag kreeg of ik eens een wat gezonder baksel wilde maken besloot ik deze keer voor een gezondere snack te kijken. Het werden zoete aardappel chips uit de oven!

Zoete aardappels

Ik had alleen nog nooit met zoete aardappelen gebakken, laat staan dat ik ze geproefd had.. Dus dacht ik dat het handig kon zijn om één of twee extra zoete aardappels van de marktkoopman mee te nemen. En dat was een slimme actie, de eerste lading mislukte namelijk volledig. Het is de kunst om de zoete aardappel in dunne plakjes te snijden, maar wanneer je ze te dun snijd en het voor dat je ze in de oven doet al kleine plakjes zijn is de kans vrij groot wanneer je even niet op let ze snel verbanden, OEPS.. Daarom heb ik ze daarna maar in de lengte gesneden, in de oven krimpen de aardappel plakjes namelijk nog een beetje. 

Je kan de aardappel chips verschillende smaken geven, zo heb ik voor een chips met geraspte Parmezaanse kaas en voor een variant met gerookte paprika poeder met zeezout gekozen. Er zijn natuurlijk oneindige variaties mogelijk, dus houd je vooral niet in om nieuwe combinaties uit te proberen. Daarnaast kun je er een lekkere frisse dipsaus bij serveren.

Dip sausjes

Nog een paar tips:hoe dunner en groter je de plakjes maakt, hoe beter en knapperiger de chips worden. Je kunt de aardappels ook in de lengte snijden, ziet er leuk uit en dan krijg je niet van die kleine chipjes. Gebruik net als ik een dunschiller of een kaasschaaf voor het snijden van de plakjes.En het belangrijkste, wacht vooral niet te lang met het opsmikkelen van de chips, want ze zullen langzaamaan weer zacht worden.

Oke genoeg verteld,
On your marks, get ready, set, bake!

Zoete aardappel chips

Oven temperatuur

180

graden

Wat heb je nodig

 • 2 zoete aardappelen

 • Olijfolie

 • Grove zeezout

 • Gerookte paprikapoeder

 • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas

Hoe maak je het

 • Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 • Was de zoete aardappelen en snijd ze met een kaasschaaf of dunschiller in dunne plakjes. Je kan de schil er gerust aan laten, maar zorg dan wel dat je de aardappel goed schoonmaakt. Zelf heb ik de schil er met een kaasschaaf afgehaald.
 • Meng de plakjes zoete aardappel met olijfolie. En leg de plakjes aardappel op de bakplaat.
 • Strooi er een beetje zeezout en wat gerookte paprikapoeder of juist wat geraspte parmezaan overheen.
 • Bak de plakjes aardappels in 10 á 14 minuten krokant en draai de chips halverwege om. Gebruikt hier een spatel of een vork voor, de chips zijn namelijk gloei heet.
  Houd de chips goed in de gaten, het kan namelijk ineens heel hard gaan. Wanneer de chips nog een beetje zacht is hebben ze nog even nodig, maar tijdens het afkoelen zullen ze nog een klein beetje krokanter worden.
 • Laat ze afkoelen op een ander bakpapiertje en ga verder met de volgende lading.

Bewaar dit recept op Pinterest

Maak een bord aan met een bepaald thema, zoals koeken, en bewaar dit recept met onderstaande foto.

Veel plezier en eet smakelijk!

Wil je op de hoogte blijvenVolg met Kort in de keuken ook op InstagramFacebook en/of op Pinterest (@metkortindekeuken). Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.