met Kort mee naar

Londen City trip

Foto: Londen

Londen, een wereld stad waar je je nooit hoeft te vervelen, waar altijd wat te doen, of te zien is. Vandaag geen reis verslag uit mijn hand, maar een gastblog van Ellen waar ze haar tips en trips met je deelt en je even meeneemt naar de stad van de vele museums, de “Tube” en de vele leuke Londense parkjes!

Zomer 2016

Deze zomer ben ik 5 dagen naar Londen geweest. Toen ik daar rond liep gaf de stad me New York vibes, maar dan zonder de lelijke betonnen wolkenkrabbers. Het is een prachtige stad met historische gebouwen en een rijke geschiedenis.

IMG_20160704_160151530 (Medium)

Mijn vervoer en verblijf

Je kunt naar Londen met de boot, trein, auto of het vliegtuig. Ik ben zelf vanaf Schiphol naar Londen gevlogen met British Airways. De vlucht duurt dan ongeveer een uurtje, maar aangezien er een uur tijdverschil is kom je bijna rond dezelfde tijd aan als dat je vertrok. Ik vloog bijvoorbeeld om 11:40 Nederlandse tijd en kwam aan om 12:00 Engelse tijd. Vliegen is, zeker als je dichtbij een vliegveld woont, erg snel en meestal ook niet duurder dan de andere opties. Als je goed zoekt heb je al een retourvlucht rond de 100 euro.

Binnen Londen zelf kan ik een Oyster card aanraden. Dat is een soort OV-kaart. Je kan hem op de grotere stations kopen, maar ook van te voren thuis bestellen zodat je hem al voor vertrek mee hebt. Met deze kaart ben je altijd goedkoper uit dan wanneer je losse tickets koopt en boven een bepaald bedrag per dag (ik geloof rond de 7 pond 50) wordt er niets meer afgeschreven. De kaart is alleen in Londen geldig, niet in de rest van Engeland. Als je de kaart weer inlevert krijg je de 3 pond borg en het bedrag dat nog op de kaart staat terug.

Ik verbleef in een hostel. Naast dat hostels vaak goedkoper zijn dan een hostel, koos ik hier ook bewust voor omdat ik alleen op reis was en je in een hostel sneller mensen ontmoet dan in een hotel. Het hostel waar ik verbleef is het YHA hostel central London. Dit hostel lag op ongeveer 8-10 minuten lopen van de metro halte Oxford Circus. Deze halte is een knooppunt van 3 lijnen, daarom vond ik de ligging erg gunstig. Er stopten ook nog bussen op 1 minuut van het hostel maar daar heb ik geen gebruik van gemaakt. YHA central London heeft een keuken waar iedereen gebruik van mag maken. Dat vond ik erg handig. Je kan dan ’s ochtends gemakkelijk zelf je ontbijt maken en je hoeft niet elke dag ‘s avonds uit eten.

IMG_20160706_154458139_HDR (Medium)

Skelet van een dinosaurus in het natural history museum

Musea

Londen heeft erg veel musea en de entree van (bijna) alle musea is gratis. De musea waar ik ben geweest zijn: The British museum, museum of London, Science museum, Natural history museum en The Hunterian.

The British museum heeft een enorme collectie aan voorwerpen van de menselijke geschiedenis. Het museum is ingedeeld in allerlei tijdperken, tot heel ver terug. Zo heeft dit museum bijvoorbeeld de originele Rosetta Stone waarmee de Egyptische hiëroglyfen ontcijferd konden worden. Ze hebben echt alles van de eerste menselijke tekenen tot aan de Griekse en Romeinse tijd en van de Middeleeuwen tot aan de ijstijd. Als je van geschiedenis houdt kan je wel 2 dagen zoet zijn voor je alles hebt gezien. Het gebouw zelf is ook erg mooi in Romeinse stijl met pilaren en een heel bijzonder glazen dak.

museum (Medium)

Het British Museum

The museum of Londen is een collectie over de geschiedenis van de stad Londen. Je loopt chronologisch door de tijd heen van de eerste bewoners van het gebied waar Londen nu is, langs de bezetting door de Romeinen en een stuk over bijvoorbeeld gladiatorvechten, delen over de great fire die bijna heel Londen verwoestte, de uitbraak van de pest, de Victoriaanse tijd met een nagebouwde straat van toen en komt zo steeds dichter bij hoe Londen is gegroeid tot wat het nu is.

Het Science museum vond ik zelf erg tegenvallen. Ik houd van wetenschap enzo, maar er waren nogal veel tentoonstellingen over hoe metingen gedaan worden. Er was bijvoorbeeld eentje over de telescoop door de jaren heen en een over klokken/het meten van tijd door de jaren heen. Zelf vind ik een hele lading klokken niet bijster interessant om te bekijken en ik ben dan ook snel weer door gegaan naar het museum ernaast: het natural history museum.

Het Natural history museum was daarentegen super interessant. Van het menselijk lichaam tot aan aardbevingen, alles vind je daar. Het museum was ook gewoon erg mooi gemaakt. Zo was er bijvoorbeeld een aardbeving simulator en een roltrap waarmee je zogenaamd ‘de kern van de aarde’ in ging. Het was allemaal super modern en interactief, veel meer dan een uitstalling van voorwerpen met tekst erbij.

Ook ben ik nog in het Hunterian geweest. Dat is een veel minder bekend museum. De collectie is ooit van een chirug, Hunter, geweest (vandaar ook de naam). Hij verzamelde allerlei dierlijke en menselijke bijzonderheden. Zo staat er bijvoorbeeld een skelet van iemand die 2,30 meter lang is geworden en bijvoorbeeld een dier met 2 staarten op sterk water. Ook heeft hij heel veel verschillende dieren en menselijke organen op sterk water verzameld. Sommige waren gewoon gezond, met andere was iets bijzonders aan de hand. Als je medische interesse en een sterke maag hebt, vind ik dit wel een aanrader. Verder laat het museum ook wat zien over de geschiedenis van operaties tot aan hoe ze nu laparoscopisch kunnen opereren (met een klein sneetje en een camera).

IMG_20160704_162158477_HDR (Medium)

Sight seeing

Ik heb een wandeltour met gids gedaan. Deze tour startte in het hostel en kwam onder andere langs  Buckingham palace (tijdens de wisseling van de wacht) en de Big Ben. Bij zo’n tour krijg je veel meer achtergrondinformatie en leuke verhalen mee dan wanneer je zelf op pad gaat om de bezienswaardigheden te bekijken. De tours zijn meestal gratis, waarbij het de bedoeling is dat je de gids aan het einde een fooi geeft. Er zijn ook nog andere tours die je kunt doen zoals een Jack the ripper tour, een food tour op Camden Market, een muzikale tour en een Pub tour.

Verder heb ik ook nog heel veel alleen rond gelopen. Met een informatie boekje of app over Londen kom je natuurlijk ook een eind als je nog extra informatie wil. Wat ik meestal deed is gewoon willekeurig een stuk gaan lopen waar ik nog niet geweest was en dan aan het einde van de dag een metro terug pakken.

Londen is het op een na grootste stadcentrum van Europa. Veel bezienswaardigheden zijn dan ook niet bepaald op loopafstand van elkaar. Je kan als je echt alles wilt zien het beste gebruik maken van het openbaar vervoer, dus bijvoorbeeld ergens met de metro heen gaan of een (of meer) dagen gebruik maken van een hop on-hop off bus. Dat zijn bussen die langs alle bekende punten rijden en waar je voor een vast bedrag zo vaak als je wil in en uit kan stappen. Ook zijn er punten waar je een fiets kan huren en weer kan inleveren. Dat is net zoiets als de OV-fietsen in Nederland, maar dan met veel meer ophaal- en inleverpunten.

Shoppen

Oxford Street en Regent’s Street zijn de grote shopstraten van Londen. Hier vind je allerlei winkels. Het zijn wel vooral de grotere bekende ketens als topshop en H&M die zich een plekje in deze straten kunnen veroorloven. Als je echt van shoppen houdt kun je wel een hele dag besteden in alleen deze 2 straten. Er zijn wel aardig wat winkels in Londen die wij in Nederland niet (of nauwelijks) hebben, dus het is weer eens een ander aanbod dan wat je gewend bent.

Food

Omdat ik alleen op reis was, ben ik niet echt uit eten geweest. Ik heb 2 keer gekookt in het hotel en 2 keer ergens eten gehaald. Ik kan dus niet echt restaurant tips geven. Wel vond ik voor de lunch de meal deal van boots erg handig. Deze meal deals zijn tussen de 3 en 4 pond. Je kan dan een broodje/wrap/pakje sandwiches, drankje en snack (dat waren voornamelijk chipjes of chocolade) uitzoeken. Als je ergens los een broodje en drankje koopt ben je gauw een stuk duurder uit. Ze hebben geen zitplekken, maar je kan dit dan bijvoorbeeld lekker in een rustig parkje gaan eten. Veel locals halen lunch bij pret a manger of EAT. Ik heb een keer een tuna toastie van de EAT. gegeten en die was erg lekker, maar wel prijzig. Thuis maken wij wel eens Jamie Oliver’s steak, Guiness and cheese pie. Daarom wilde ik eigenlijk ook een echte Engelse pie uitproberen. Dat is er niet echt van gekomen, maar een Cornish pasty heb ik wel gegeten. Dat is een traditioneel gerecht van bladerdeeg met vlees, aardappel en ui gevuld. De vorm is halfrond en je houdt de pasty vast aan het ‘handvat’ van bladerdeeg. Mijnwerkers konden dan met hun vieze handen eten en dat handvat weg gooien. Ook bleef dit voedsel lang warm in het bladerdeeg. Het was een leuk alternatief voor de pie, zeker als je de geschiedenis ervan kent. Ik heb deze gehaald op King’s cross station, waar ook perron 9 ¾ van Harry Potter zich bevindt. Er zijn ook veel markten waar lekker, versgemaakt eten verkocht wordt.

Parkjes

Londen heeft ontzettend veel parkjes. Veel mensen houden hun lunchpauze in de parkjes, het is er altijd gezellig. Het mooiste park vond ik Regent’s park, vlakbij mijn hostel. Dit park heeft naast veel groen ook allerlei bloemen, fonteintjes en schattige eekhoorns. Het is zeker een aanrader om bijvoorbeeld een keer lunch te halen en in een parkje te gaan zitten, of om een keer op je route om te lopen door een parkje heen. In Regent’s park zit ook een dierentuin die ik heb bezocht. Het is geen hele grote dierentuin, maar ik vond het alsnog leuk. Sommige delen zijn helemaal gethematiseerd. Het is absoluut geen must-see, maar als je tijd over hebt wel leuk.

PicMonkey Collage (Medium)

Camden

Markten

Londen staat ook bekend om de vele markten. Sommigen zijn buiten, op straat en anderen binnen in speciale markthallen. Ik ben alleen naar Camden market geweest. Binnen heb je wat winkeltjes die ik zelf niet erg interessant vond, met armbandjes enzo, maar buiten stonden ontzettend veel voedselkraampjes. Ze hadden zelfs ‘Dutch pancakes’ (dat waren eigenlijk poffertjes). Het is echt een aanrader om een keertje rond de lunch de metro te nemen naar Camden en daar iets te halen op de food markt. Verder hebben ze in Camden ook prachtige gevels, zoals de gevel met schoenen.

In Londen heb ik ook wat sfeerbeelden gefilmd:

Ik hoop dat ik jullie wat tips heb kunnen geven over Londen! Ik vond het een mooie stad en ga zeker nog eens terug.

Liefs,

Ellen