met Kort mee naar

Reizen naar Berlijn

Wanneer je hebt besloten om naar Berlijn te gaan komt het moment dat je moet beslissen hoe je de reis wilt gaan maken. Pak je de trein, de bus, het vliegtuig of wil je de reis met de auto maken? Wat vind je het prettigst om te reizen, hoe lang heb je de tijd voor de reis en ook niet onbelangrijk; wat is je budget? Daarnaast heeft elk vervoersmiddel zo zijn eigen voor – en nadelen, daarom heb ik dit overzicht gemaakt met de voor -en nadelen van alle reismogelijkheden vanuit Nederland naar Berlijn.

Met de IC Berlijn of de ICE trein

Het reizen met de trein naar Berlijn vind ik een van de leukste reis opties die er zijn. Je ziet onderweg veel van het landschap waar je doorheen raast. Zo zie je de grote steden afgewisseld met het platteland en kleinere steden. Tijdens de reis kun je gewoon rustig een boekje lezen, muziek luisteren, een filmpje kijken of rustig wat werken. Daarnaast kun je het Bistro rijtuig tijdens de reis verse koffie, thee of wat anders lekkers halen.

Wat ook erg fijn is, is de beenruimte in de trein, (ik  houd er niet van om met de knieën tegen de volgende stoel te moeten zitten). Ruim op tijd op het station moeten zijn om in te checken en om langs de douane te lopen is ook niet van toepassing bij de trein. En tot slot stap je in het centrum uit de trein, voor het laatste stukje naar je hostel of hotel kun je de S-Bahn, U-Bahn, de tram of de bus pakken. En ook niet erg onbelangrijk, reizen per trein is één van de schoonste manieren van reizen!

Wanneer je met de trein naar Berlijn gaat, heb je de keuze om de hele reis met de IC Berlijn te maken. Of om in Hannover over te stappen op de ICE (de Duitse hogesnelheidstrein). Door over te stappen op de ICE  zul je ongeveer een half uur eerder in Berlijn aankomen, daarnaast is het reizen met de ICE een stuk aangenamer als de IC Berlijn. Zo zijn de stoelen een stuk comfortabeler, zijn er wifi en stopcontacten bij de zitplaats en rijd de trein via de hogesnelheidslijn. Ook in de IC Berlijn zijn trouwens bij sommige zitplaatsen een stopcontact te vinden, de wifi is helaas (nog) niet aanwezig. Opstappen op de IC Berlijn kan op Amsterdam Centraal, Amersfoort,  Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo.

Kosten: Wanneer je op tijd boekt kun je bij NS International of de DB Bahn al vanaf €39,90 vanaf elk station in Nederland naar Berlijn een enkele reis boeken.
Reistijd: De reistijd naar Berlijn is vanaf onze hoofdstad ongeveer zes á zesenhalf uur, vanaf Hengelo (laatste Nederlandse station) nog maar ongeveer 4 uur.

FlixbusMet de bus

Wanneer je het niet erg vind om lang te reizen kun je natuurlijk ook een Internationale langeafstandsbus pakken. Het reizen met de bus is tegenwoordig aardig hip, de ticket prijs is niet heel duur, er is meestal WiFi, er zijn stopcontacten bij de stoelen en er zitten vergeleken met vliegtuig stoelen vaak comfortabelere stoelen in de bus. Deze bussen vertrekken vanaf verschillende Nederlandse steden, zo kun je bijvoorbeeld in Den Haag, Amsterdam en Groningen instappen op een rechtstreekse bus. Er zijn meerdere vervoerders waarvan de groene Flixbus het bekendste is.  Een ticket boeken kan via de site of gewoon met de app. Hier vind je ook je gekochte ticket terug, met je reis informatie, een papieren ticket is dus niet meer nodig! Hoe simpel kan het reizen zijn?!

Daar tegenover staat dan wel weer dat het meestal de meest langzame manier van reizen is. Vanaf onze hoofdstad naar de Duitse hoofdstad duurt namelijk tussen de acht (expressbus) tot 12 uur. Geduld hebben is dus wel vereist wanneer je met de bus reist. Het voordeel van het reizen met de bus is dan wel weer dat je de reis met een nachtbus kunt maken, waardoor je de volgende ochtend al rond zes uur in de stad kunt staan.

Bijkomend voordeel van reizen met de bus is dat wanneer je met de nachtbus reist, je een overnachting in een hostel minder hoeft te regelen, of nou ja, je kunt er op die manier ook gewoon een dagje extra aan vast kan plakken zonder dat het extra kost.. Meestal pak ik de nachtbus die naar de Alexanderplatz gaat, dan stap je letterlijk hartje Berlijn uit en kun je snel over stappen op de trams, U -en S Bahn lijnen om bij je hostel te komen. Hoe chill is dat?

Kosten: Wanneer je op tijd boekt kun je al vanaf €25,- een enkele reis boeken bij Flixbus.
Reistijd: Afhankelijk waar je instapt duurt de reis per bus tussen de 8 á 12 uur.

EasyJet Vliegtuig SchipholOf toch met het vliegtuig

Wanneer je in de randstad woont is het reizen per vliegtuig het snelst, met het vliegtuig is de reistijd vanaf Schiphol naar Berlijn een uurtje. Berlijn beschikt over twee vliegvelden; Schönefeld en Tegel. Vanaf die twee vliegvelden kun je comfortabel met het openbaar vervoer verder reizen naar het centrum van Berlijn. Een ticket voor een enkele reis zijn tegenwoordig al vanaf €35,- te boeken. Maar het vliegen kent ook een aantal nadelen. Zo moet je wanneer je met het Openbaar vervoer naar Schiphol reist moet je rekening houden met mogelijke vertraging, je moet namelijk op het vliegveld zijn om op tijd inchecken en langs de beveiliging te lopen. En tot slot is vliegen de minst milieu vriendelijke manier van reizen.

Kosten: Een ticket voor een enkele reis zijn tegenwoordig al vanaf €35,- te boeken.
Reistijd: De reistijd vanaf Schiphol naar een van de Berlijnse vliegvelden is een uurtje, maar wanneer je met het Openbaar vervoer naar Schiphol reist moet je rekening houden met mogelijke vertraging, je moet namelijk op het vliegveld zijn om op tijd inchecken en langs de beveiliging te lopen. En eenmaal in Berlijn aangekomen sta je natuurlijk niet meteen in het centrum, je zult vanaf daar nog een stukje met de trein, S-Bahn of pendelbus moeten reizen. De complete rijstijd zal daarom al snel vijf á zes uur duren.

De keuze is reuze

Zelf heb ik de reis al aantal keer kunnen maken, twee keer met de bus en een paar keer met de trein. Natuurlijk kun je ook met het vliegtuig naar Berlijn gaan, maar dat heb ik zelf nog niet geprobeerd omdat er vanaf Groningen / Eelde airport geen vliegtuigen naar Berlijn gaan. Daardoor moet ik eerst twee uur met de trein naar Schiphol en dan moet je vervolgens nog een paar uur voor vertrek op Schiphol zijn, zonde van de tijd. En daarnaast houd ik ook niet echt van vliegen mede doordat ik niet graag in een vliegtuig zit. Maar wanneer je meer in de buurt van de Randstad woont kan het wel lonen om het vliegtuig te pakken. En tot slot, is vliegen naar Berlijn dan wel relatief goedkoop en comfortabel, maar reizen per vliegtuig is helaas niet bepaald goed voor het milieu, de vliegtuigen verbruiken namelijk veel kerosine. Er zijn al wel vliegmaatschappijen die aan geven dat ze in de toekomst graag met schonere elektrische vliegtuigen willen vliegen, maar dat is voorlopig alleen toekomst dromen.  Voor welk vervoersmiddel je kiest het hangt vooral er vanaf; wat je budget is, waar je ergens woont en in hoeverre je het milieu afweegt bij het boeken van je reis naar Berlijn.

Ben jij wel eens in Berlijn geweest en welk vervoersmiddel heeft jou voorkeur bij een reis naar de Duitse hoofdstad?

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.