met Kort mee naar

Reizen naar Londen

Er zijn verschillende manieren om de reis naar Londen te maken. Zo kun je vanaf verschillende Nederlandse vliegvelden het vliegtuig pakken, kun je meerdere keren per dag met een Flixbus richting Londen of kun je comfortabel met de Eurostar. Het is maar net wat je fijn vindt, wat je vertrek locatie is, of welk budget je te besteden hebt. Aangezien alle reismogelijkheden verschillende voordelen en nadelen hebben, maakte ik het onderstaande overzicht, zodat je goed voorbereid op reis kunt gaan!

Eurostar

Eurostar


Sinds begin 2018 rijdt de Eurostar tussen Nederland en Londen en rijd drie keer per dag heen en weer tussen beide landen. Opstappen kan de centrale stations van Amsterdam en Rotterdam en stopt daarna meestal alleen nog in Brussel voordat je Londen binnen rijdt. Voorlopig kun je de reis alleen vanuit Londen rechtstreeks maken omdat er nog geen douane en paspoort controles mogelijk zijn op de twee Nederlandse stations. Op de heenweg naar Londen moet je daardoor in Brussel uitstappen. Nadat je daar door de douane en paspoort controle bent geweest, kun je  overstappen op de Eurostar die door rijdt naar Londen. De verwachting is dat je vanaf 2020 ook vanuit Nederland zonder overstap met de Eurostar de oversteek kunt maken en je direct naar hartje Londen kunt doorreizen.

Het grote voordeel van reizen met de trein is dat je niet al twee uur voor vertrek op Schiphol hoeft te staan, maar dat je minimaal 45 minuten voor vertrek op het treinstation hoeft te zijn. Daarnaast rijdt de Eurostar zo hartje Londen binnen, terwijl je met het vliegtuig eerst (afhankelijk van het vliegveld waar je aankomt) nog 15 tot 60 minuten met de trein, metro, bus of auto moet reizen voor je eindelijk in het centrum van Londen staat.

Het reizen met de trein is vrij comfortabel. Terwijl de trein met zo’n 300 km per uur door Nederland, België, Frankrijk en Engeland zoeft, kun je genieten van het uitzicht, rustig een boekje lezen of wat surfen via de wifi van Eurostar. Ook zijn er fijne verstelbare stoelen met voldoende beenruimte, zodat je ook met lange benen (zoals ik) nog steeds comfortabel zit. Daarnaast hebben alle zitplaatsen een tafeltje, 2 stopcontacten (Engels en Europees), een leeslampje en een rolgordijn. Dat is handig omdat je, wanneer de zon schijnt, niet heel de reis de zon in je ogen hebt. In de trein zijn twee bistro’s aanwezig waar je tijdens de reis wat eten en drinken of wat anders lekkers kunt kopen. Ik vond de prijzen erg mee vallen. De Eurostar stopt in Londen op het internationale treinstation St. Pancras. Tegenover/naast dit station vind je één van de hoofdstations, Kings Cross station, ook wel bekend als het station waar delen van de Harry Potter films opgenomen zijn. Hier kun je overstappen op de Underground, bussen of treinen die je verder naar je bestemming kunnen brengen.

Bagage:
Een ander voordeel ten opzichte van het vliegtuig is dat je zonder meerprijs per persoon twee koffers of grote tassen bagage en daarnaast één stuk handbagage zoals een rugtas, of hand tas mag meenemen. Daarnaast zit er ook nog eens geen gewicht limiet op wat je mee mag nemen, zolang je het zelf maar in en uit de trein kunt krijgen. Hoe chill is dat?! Ook voor vloeistoffen zijn er totaal geen regels, dus als je daar flink wil inslaan, is dit geen probleem.

Kosten:
Een enkele reis is al vanaf 40,- of 49,- euro te boeken, afhankelijk van of je vanuit Nederland of Londen vertrekt. Het boeken gaat eenvoudig en kan zowel via NS International als via de Eurostar zelf. Het voordeel van boeken bij Eurostar is dat je (zonder extra kosten) zelf een zitplaats kunt kiezen. Zo heb je de keuze uit een stoel aan het gang pad, of naast het raam. Ook kun je (mits nog beschikbaar) kiezen tussen tweezitsplek of een vierzitsplaats met een grote tafel ertussen.

Vliegtuig
Vliegen naar Londen

Wanneer je niet veel van trein reizen houdt, kun je natuurlijk ook het vliegtuig pakken. Vanuit Nederland kun je vanaf meerdere vliegvelden naar Londen vertrekken, dit kan vanaf Schiphol, Rotterdam/ The Hague airport & Eindhoven. Londen zelf beschikt over zes vliegvelden, waarvan Heathrow het grootste is en London City het meest dicht bij het centrum ligt. Eenmaal aangekomen op een van de vliegvelden van Londen kun je de bus, trein en soms de Metro naar Londen zelf pakken.

Het vliegen zelf gaat razend snel waardoor je meestal ongeveer binnen een uurtje na vertrek al op een vliegveld van Londen staat. De totale reis duurt echter wel 4 à 5 uur aangezien je minimaal zo’n twee uur voor vertrek al op het vliegveld moet zijn en je vanaf het vliegveld in Engeland meestal nog 30 tot 60 minuten met de trein of metro moet reizen om in het centrum van Londen te komen.

Wanneer je vanaf Schiphol vliegt, heb je die twee uur meestal ook echt wel nodig. Ik kan je aanraden om meer tijd te nemen op Schiphol zodat je stressvrij op reis kunt gaan. Wanneer je eenmaal de douane en de paspoortcontrole voorbij bent, is er meer dan genoeg te doen tijdens het wachten totdat je kunt boarden. Achter de controle posten bevindt zich namelijk een groot winkel centrum met veel winkels, zijn er meerdere eettentjes waar je wat kunt eten en zijn er leuke zit plekjes met uitzicht op de vliegtuigen waar je lekker rustig kunt genieten van een kop koffie (of wat anders) tot dat je vlucht vertrekt.

Bagage:
Waar je bij het reizen met de Eurostar twee koffers en een stuk handbagage mag meenemen, mag je bij de meeste airlines één stuk handbagage meenemen. Dit mag dan vaak een rolkoffer zijn, wat voor een paar nachten meestal wel genoeg is. Wanneer je meer koffers mee moet nemen kan dit alleen tegen een toeslag via het bagageruim en mag maar deze bagage een bepaald gewicht hebben (tenzij je extra wilt bij betalen).

Kosten:
De prijs van een vliegticket is erg variërend en afhankelijk vanaf welk vliegveld je vertrekt en naar toe gaat. Vanaf Schiphol heb je, wanneer je op tijd boekt, vanaf 40 euro wel een enkele reis en soms voor minder als je goed zoekt en een beetje geluk hebt. Wanneer je vanaf Eindhoven vliegt, kun je trouwens vaak al vanaf een tientje een enkele reis boeken.

Flixbus

En dan heb je tot slot ook nog de keuze om de reis te maken met luxe reisbussen, waarvan Flixbus wel de grootste en bekendste is. Vanuit Nederland kun je in meerdere steden de bus naar Londen pakken. Wanneer je in Amsterdam op de rechtstreekse buslijn stapt, sta je ongeveer na 11 uur uit op het victoria coach station die op ongeveer acht minuten lopen van een groot trein- en undergroundstation in Londen ligt. Reizen per luxe bus is van deze drie reismogelijkheden het goedkoopste. Al vanaf €11,99 kun je een enkele reis boeken, maar daar tegenover staat wel dat het minder comfortabel reizen is en veel langer duurt als je het met de Eurostar en het vliegtuig vergelijkt. Dat wil niet zeggen dat het niet comfortabel reizen is, zo vind je in de touringcars meestal stopcontacten en/of usb poorten bij je zitplaats, zijn de stoelen verstelbaar. Wanneer je het niet erg vindt om in een bus te slapen, kun je ook kiezen voor reizen tijdens de nacht, zodat je al ‘s morgens vroeg in Londen kunt aankomen.

Bagage:
Één grote koffer in het bagageruim en één stuk handbagage. Tegen een toeslag kun je extra bagage in het bagageruim of eventueel je fiets meenemen.

Kosten:
Vertrek vanuit Amsterdam vanaf €22.98
Vertrek vanuit Eindhoven vanaf €11.99 

Bewaar deze hotspot met onderstaande foto op Pinterest

Misschien vind je dit ook leuk