Na drie zoete bakboeken te hebben geschreven, vond Rutger van den Broek het tijd worden voor een hartig bakboek. En terecht als je het mij vraagt! Want er zijn meer dan genoeg hartige bakrecepten om te maken. En een echt hartig bakboek kon ik eerder nog niet vinden. Sinds gisteren heb ik een mooi exemplaar in mijn bezit, vandaag neem ik jullie mee door Het hartige bakboek.
Rutger wie??
Als je fan van het eerste uur bent van het televisieprogramma “Heel Holland Bakt”, ken je hem vooral als winnaar van het eerste seizoen. Daarnaast heeft hij een eigen bakblog: Rutgerbakt, waar je heel veel lekkere recepten en andere bakinspiratie kan vinden. Ook op “met Kort in de keuken” kwam je al eerder het recept voor de heerlijke stroopkoeken tegen hiervoor gebruikte ik de basis van zijn stroopkoekrecept.
Stoer bakboek
Terwijl ik voor de eerste keer door het bakboek bladerde, kwamen er direct prachtige foto’s met een donkere achtergrond langs. Ze geven het boek een mooie robuuste uitstraling en verleiden mij direct om iets te willen gaan maken. Soms ziet het er in eerste instantie ingewikkeld uit, maar doordat de recepten duidelijk zijn uitgeschreven en er veel gebruik wordt gemaakt van foto’s om de handelingen te verduidelijken, blijken de recepten veel makkelijker te zijn dan je van te voren had gedacht.
Van klasiekers tot verrassende combinaties
Het vierde boek van Rutger begint bij de basis; ingrediënten, bakbenodigdheden, begrippen en technieken en uiteraard heerlijke recepten. De basisrecepten bestaan niet alleen maar uit brood, – blader en quichedeeg maar ook basisrecepten voor pesto, tomatensaus, tomatentapenade en ragout komen voorbij. Wat ik erg fijn vind is dat met behulp van duidelijke foto’s stap voor stap wordt uitgelegd hoe je het moet bereiden.
De hoofdstukken die volgen zijn: Klein maar fijn, Lekker voor tussendoor, Mandvol broodjes, Brood op de plank, Van plaat tot taart, Groots gebakken en tot slot Bijna helemaal zelf gebakken. Het neemt je mee langs de meest lekkere baksels. Van kaasvlinders tot borrelbrood, mini-pies met Belgisch stoofvlees tot groente in bierbeslag, maar ook verrassende recepten voor bijvoorbeeld bagelquiches.
Het fijne aan dit boek is dat Rutger naast zijn basisrecepten ook vaak variatietips geeft waardoor je zelf kan kiezen welke twist je aan het baksel wilt meegeven. Daarnaast daagt het je uit om te experimenteren met verschillende smaken en vullingen. Maar je kan het hartige bakboek natuurlijk ook als inspiratieboek gebruiken.
Handgerolde kroketten
Het boek staat vol met heerlijke recepten die ik graag een keer wil proberen. Boven aan mijn lijstje om binnenkort te maken staan de handgerolde kroketten met bavette. Hiervoor is Rutger bij Cees Holtkamp langs gegaan. Cees Holtkamp is een bekende banketbakker en een echte krokettenexpert. Samen hebben ze het krokettenrecept van Rutger verder geperfectioneerd en het resultaat hiervan staat in dit boek. De foto’s van de kroketten in het boek zorgen er voor dat ik er eigenlijk meteen al een hap van wil nemen. Maar goed, het is een boek, dus ik moet toch nog even geduld hebben. Binnenkort zal ik dit recept gaan proberen te maken en proeven. Het recept ervan zal ik daarna plaatsen!
Aan de bak
Rutger laat je met zijn nieuwste boek zien dat hartig bakken helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn en dat je behalve mooie en vooral zoete, ook stoere en rustieke baksels kan maken. Ik zit nu al weer vol met nieuwe bakinspiratie met nieuwe combinaties die ik een keer wil proberen. Van dit bakboek zullen wij hier in huis nog heel veel bakplezier gaan beleven!
1 Comment
Super toffe recensie! Dankjewel!