Mama mia! De laatste tijd ben ik helemaal in-to de risotto, sinds ik weer alleen woon staat het daarom ook bijna elke weer minstens één keer op het menu. Voor de bereiding voor een risotto met kastanjechampignons en dorade heb je enkel een beetje liefde, mooie producten en wat tijd nodig maar het resultaat… maar het is zo onwijs lekker!
Vorige week vertelde ik al dat ik een laatst een mooie box met zes verschillende visjes had ontvangen van Freshly Fish uit Urk. Een van die visjes waren mooie doradefilets op de huid. De dorade, ook wel een goudbrasem of Sparus auratus die in de box van Freshly Fish zit, wordt duurzaam gekweekt in de Middellandse Zee bij Turkije. Het bijzondere aan dit visje is dat ze als vrouwtje worden geboren en wanneer ze een lengte van 30 cm hebben een mannetje worden. De dorade is een witvis met vleessmaak en bevat relatief weinig vet. Het is een visje dat goed gegrild kan worden en is smaakvol wanneer je het op de huid bakt. Voor dit recept heb ik het visje daarom ook op de huid gebakken. In plaats van doradefilet kun je trouwens ook zeebaars gebruiken.
Wel trek in een lekker visje, maar geen zin in risotto? Misschien zijn deze zoete aardappel blokjes, geroerbakte prei met een crunchy kabeljauwschnitzel dan meer wat voor jou.
Aan de slag met de risotto met kastanjechampignons en dorade
Wat heb je nodig
160 gram risottorijst
1 sjalotje gesnipperd
1 glas glas witte wijn
2 eetlepels Italiaanse kruiden
1 liter bospaddestoelen bouillon
2 teentjes knoflook
200 gram kastanjechampignons
2 doradefilets
20 gram boter
Peper en zout
Hoe maak je het
Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pan. Voeg het gesnipperde sjalotje en de risottorijst toe. En bak dit zo’n 2 tot 3 minuten. Zodra de risotto begint te knisperen, voeg je de witte wijn en de Italiaanse kruiden toe.
Zodra de wijn bijna helemaal is verdampt, schenk je het grootste deel van de bouillon bij de risotto. En breng dit vervolgens op smaak met een beetje peper en zout. Voeg wanneer je ziet dat de risotto te droog wordt, steeds een beetje extra bouillon bij in de pan. Snijd ondertussen en knoflook fijn en roer dit na ongeveer 5 minuten dat de risotto opstaat er doorheen.
Wanneer de risottorijst al dente is, roer je een flinke klont boter door de risotto en kun je eventueel nog wat geraspte Parmezaanse kaas toevoegen. Schep de risotto nu goed door elkaar en laat de pan nog ongeveer 10 rusten terwijl het vuur al uit is.
Verhit een beetje boter en/of olie in een grillpan of koekenpan. Grill/bak de doradefilets ongeveer 3 minuten per kant. Wanneer je pan groot genoeg is kun je de kastanjechampignons in de pan meebakken zodat de smaak van de vis een beetje in de kastanje champignons trekt.
Schep de risotto op de borden en leg de doradefillet eroverheen.
Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest
Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op Instagram, Facebook (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!
No Comments