Speculaasboterkoek

Speculaasboterkoek

Nu de herfst eindelijk echt is begonnen, is het als het aan mij ligt weer tijd voor baksels met speculaaskruiden! De meest bekende baksels met speculaaskruiden zijn natuurlijk de speculaasbrokken, de gevulde speculaas en de kruidnoten, maar met speculaaskruiden kun je zo veel meer doen! Daarom vandaag een nieuw recept waar speculaaskruiden de hoofdrol in hebben: een speculaasboterkoek.

Oktober ging dit jaar snel voorbij! Het was een maand van ups and downs. Zo vierden wij mijn 30ste verjaardag in Den Haag, moesten mijn gewrichten en ik vaak wennen aan de nogal schommelende temperatuur en moesten wij afscheid nemen van mijn oma. Vandaar dat de foodblogswap waar ik in oktober aan mee deed eventjes moest wachten.
De foodblogswap is een initiatief van een groep foodbloggers waarbij je een foodblog toegewezen krijgt waarvan je een recept mag klaarmaken. Je geeft het recept dan een eigen twist of past het aan naar je eigen stijl. In oktober mocht ik aan de bak met de blog Mammatjevanalles. Nadat ik haar recepten pagina grondig had bekeken, viel mijn oog op een recept voor boterkoek.

Nu heb ik al meerdere recepten voor een boterkoek online staan. Sterker nog, het meest populaire recept van de afgelopen 1,5 jaar is het recept voor een bastogne boterkoek. Maar met boterkoek kun je eindeloos variëren, zo kun je met een paar kleine aanpassingen van een traditionele boterkoek een gruwelijk lekkere najaarsboterkoek maken. Het enige dat je voor een speculaasboterkoek extra nodig hebt zijn speculaaskruiden en eventueel nog wat amandelschaafsel of garneeramandelen. Aangezien ik altijd van een wat zachtere/romige boterkoek houd, heb ik een dag later nog een keer de boterkoek van Willeke gemaakt en toen het recept een klein beetje aangepast met ingrediënten die ik in huis had, iets andere verhoudingen gebruikt en de baktijd iets verkort. Met succes! Als je het mij vraagt, zou deze boterkoek niet misstaan tijdens een Sinterklaasfeest.

Oke genoeg verteld,
On your marks, get ready, set, bake!


Wat heb je nodig om een speculaasboterkoek te maken:

Voor het deeg:

  • 300 gram bloem
  • 310 gram boter, op kamertemperatuur
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 100 gram suiker
  • ¼ theelepel zout
  • 3 eetlepels speculaaskruiden

En daarnaast heb je het volgende nodig:

  • Een beetje boter om de vorm in te vetten
  • 1 blij ei
  • 30 gram amandelschaafsel

Speculaasboterkoek
Hoe maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter of een ronde boterkoekvorm in met een beetje boter. Wanneer je een vierkante bakvorm gebruikt, bekleed je de zijkanten met een stukje bakpapier. Hierdoor kun je de boterkoek na het bakken gemakkelijker uit de bakvorm krijgen, zonde de bakvorm te beschadigen.

Meng de boter, suiker, speculaaskruiden en een snufje zout in een kom tot een luchtig mengsel. Kneed daarna de bloem erdoor tot dat het een mooie deegbal is.
Verdeel het deeg over de bodem van het bakblik. Zorg ervoor dat je de randen vrij houdt, zodat het deeg de ruimte heeft om uit te zetten tijdens het bakken. Druk het plat, zodat de bovenkant mooi egaal is. Dit kun je doen met de bolle kant van een natgemaakte lepel.

Bestrijk het deeg vervolgens met een geklopt ei en kerf met een vork een ruitjes motief in het deeg. Dit doe je om te voorkomen dat het ei los op de speculaasboterkoek komt te liggen na het bakken. Bestrooi het deeg tot slot met het amandelschaafsel. Bak de boterkoek in ongeveer 20 minuten goudbruin op 180 graden. Laat de gevulde speculaasboterkoek goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en in puntjes snijdt. Wanneer je vers gebakken speculaasboterkoek is afgekoeld, kan je het uit de bakvorm halen en in mooie blokjes snijden.

Veel plezier en eet smakelijk!

Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op InstagramFacebook (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.