Nu de herfst eindelijk echt is begonnen, is het als het aan mij ligt weer tijd voor baksels met speculaaskruiden! De meest bekende baksels met speculaaskruiden zijn natuurlijk de speculaasbrokken, de gevulde speculaas en de kruidnoten, maar met speculaaskruiden kun je zo veel meer doen! Daarom vandaag een nieuw recept waar speculaaskruiden de hoofdrol in hebben: een speculaasboterkoek.
Nu heb ik al meerdere recepten voor een boterkoek online staan. Sterker nog, het meest populaire recept van de afgelopen 1,5 jaar is het recept voor een Bastogne boterkoek. Maar met boterkoek kun je eindeloos variëren, zo kun je met een paar kleine aanpassingen van een traditionele boterkoek een gruwelijk lekkere najaarsboterkoek maken. Het enige dat je voor een speculaasboterkoek extra nodig hebt zijn speculaaskruiden en eventueel nog wat amandelschaafsel of garneeramandelen. Als je het mij vraagt, zou deze boterkoek niet misstaan tijdens een Sinterklaasfeest.
Speculaasboterkoek
Wat heb je nodig
- Voor het deeg
250 gram bloem
225 gram boter, op kamertemperatuur
180 gram bruine basterdsuiker
Snufje zout
3 eetlepels speculaaskruiden
2 (blije) eieren
30 gram amandelschaafsel
- Extra nodig:
Een beetje boter om de vorm in te vetten
Hoe maak je het
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet een vierkante vorm van 20 bij 20 centimeter of een ronde boterkoekvorm in met een beetje boter. Wanneer je een vierkante bakvorm gebruikt, bekleed je de zijkanten met een stukje bakpapier. Hierdoor kun je de boterkoek na het bakken gemakkelijker uit de bakvorm krijgen, zonde de bakvorm te beschadigen.
- Meng de boter, suiker, speculaaskruiden en een snufje zout in een kom tot een luchtig mengsel.
- Voeg één ei toe en meng dit kort door het botermengsel.
- Kneed daarna de bloem erdoor tot dat het een mooie deegbal is.
- Verdeel het deeg over de bodem van het bakblik. Zorg ervoor dat je de randen vrij houdt, zodat het deeg de ruimte heeft om uit te zetten tijdens het bakken.
- Druk het plat, zodat de bovenkant mooi egaal is. Dit kun je doen met de bolle kant van een natgemaakte lepel.
- Bestrijk het deeg vervolgens met een geklopt ei en kerf met een vork een ruitjes motief in het deeg. Dit doe je om te voorkomen dat het ei los op de speculaasboterkoek komt te liggen na het bakken.
- Bestrooi het deeg tot slot met het amandelschaafsel. Bak de boterkoek in ongeveer 25 tot 30 minuten goudbruin.
- Laat de gevulde speculaasboterkoek goed afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt en in puntjes snijdt. Wanneer je vers gebakken speculaasboterkoek is afgekoeld, kan je het uit de bakvorm halen en in mooie blokjes snijden.
Bewaar dit recept op Pinterest
Maak een bord aan met een bepaald thema, zoals koeken, en bewaar dit recept met onderstaande foto.
Veel plezier en eet smakelijk!
Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op Instagram, Facebook (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!
No Comments