Het is weer lente en dat betekent dat ze er weer zijn, “ons” witte goud! Ik heb het natuurlijk over de Hollandse witte asperges, van die mooie witte stengels uit de koude grond. Traditioneel eet je witte asperges met ham en een zachtgekookt eitje met eventueel een Hollandaise saus en aangevuld met mooie gekookte of gebakken aardappeltjes. Maar vandaag kies ik voor een tagliatelle met witte asperges en een beetje zalm on the side. Net even wat anders en zo lekker!
Wat heb je nodig
170 tot 200 gram tagliatelle
500 gram witte asperges
1 witte ui
100 gram mascarpone of roomkaas
1 (biologische) citroen
90 gram zalm
10 gram verse dille
Gemalen peper en zout
Hoe maak je de Tagliatelle met witte asperges en gerookte zalm
Begin je met de onderkant van de steel af te snijden, ongeveer 1 tot 2 cm van de onderkant. Schil de asperges vervolgens voorzichtig van boven naar beneden, waarbij je ongeveer 2 tot 3 centimeter onder het kopje begint. Zorg ervoor dat er geen stukjes schil achterblijven, schil ze zo nodig een keertje extra rond, geloof mij maar die schillen wil je niet op je bord hebben. Let erop dat je de kopjes niet beschadigt. Snijd de asperges voor het koken in ongeveer 3 of 4 stukjes.
Breng een pan water aan de kook en kook de asperges ongeveer 8 minuten. Hierna laat je ze daarna nog 10 minuten nagaren in het vocht. Kook ondertussen de tagliatelle volgens de aanwijzingen van de verpakking en giet het af en bewaar een beetje van het kookvocht.
Hak de dille fijn en zet het vervolgens nog even aan de kant. Snipper het uitje en fruit het aan in een pan met een beetje boter. Snijd de zalm in mooie stukjes en bak het kort op laag vuur zodat deze lekker zacht van smaak blijft. En voeg tot slot in de laatste paar minuten de knoflook toe en bak ook dit nog kort mee.
Voeg vervolgens de mascarpone of de roomkaas en ongeveer een eetlepel kookwater van de pasta toe. Meng dit het goed door elkaar en voeg nu ook de gekookte stukjes asperge en fijngehakte dille toe. Ook de pasta kan nu door de saus. Breng het op smaak met een beetje peper en zout. En besprenkel het tot slot met wat citroensap.
Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest
Heb je dit recept gemaakt?
Deel het op Instagram of Facebook
En tag #metKortindekeuken of tag @metkortindekeuken.nl!