Hoofdgerechten

Tagliatelle met witte asperges en zalm

14 april 2021

Het is weer lente en dat betekent dat ze er weer zijn, “ons” witte goud! Ik heb het natuurlijk over de Hollandse witte asperges, van die mooie witte stengels uit de koude grond. Traditioneel eet je witte asperges met ham en een zachtgekookt eitje met eventueel een Hollandaise saus en aangevuld met mooie gekookte of gebakken aardappeltjes. Maar vandaag kies ik voor een tagliatelle met witte asperges en zalm. Net even wat anders en zo lekker!

Hoe herken je een goede verse asperge?

Je kan een verse asperge herkennen aan een glanzende stengel en het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag niet ingedroogd zijn. Een andere manier om te testen of de asperges vers zijn is door de stengels (zachtjes) tegen elkaar aan te wrijven. Wanneer ze een tsjirpend of piepend geluid maken, weet je dat ze vers zijn. Verder heeft een verse asperge een mooie stevige kop en geen verkleuringen.

Hoe kun je asperges bewaren?

Verse asperges kan je 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren. Wikkel witte asperges zodra je ze in huis hebt, in een vochtige theedoek en leg ze in de koelkast. Groene en paarse asperges kan je het best in een open plastic zak in de koelkast bewaren. Wanneer je de asperges langer wilt bewaren, kun je ze invriezen. Schil de asperges, verpak ze in een plastic diepvrieszakje en leg ze in de vriezer. Zo kun je ze 4 tot 6 maanden bewaren. Bij bereiding hoef je ze niet eerst te ontdooien, maar kan je ze direct in een pan met ruim kokend water doen.

Hoe kun je het beste asperges bereiden?

Schil de asperges vanaf net onder de kop, asperges zijn best kwetsbaar dus moet je ze voorzichtig schillen. Hoe je dit gemakkelijk kan doen legt René Ameling hieronder in een filmpje van foodtube uit. Leg ze na het schillen meteen in een ruime pan met koud water en een beetje zout. Breng de asperges hierin aan de kook. Kook het ongeveer 7 minuten, zet dan het vuur uit en laat de asperges ongeveer 10 minuten in het water nagaren. Het water waarin je de asperges hebt gekaakt kun je trouwens met de schillen en kontjes van de asperges gebruiken voor een heerlijke aspergesoep. Zo gebruik je de hele asperge van kop tot kont.


Wat heb je nodig

  • 150 gram tagliatelle

  • 350 gram witte asperges

  • 1 sjalot

  • 125 gram mascarpone

  • ½ eetlepel citroenrasp

  • 90 gram zalm

  • 10 gram verse dille, om te garneren

  • Gemalen peper en zout

Hoe maak je de Tagliatelle met witte asperges en gerookte zalm

Schil de asperges royaal vanaf het kopje naar beneden. Let erop dat je de kopjes niet beschadigt. Snijd het onderste houtachtige deel (ongeveer 2 á 3 cm) eraf en snij de asperges in ongeveer 4 stukjes. Breng een pan water aan de kook en kook de asperges 7 minuten. Hierna laat je ze daarna nog 10 minuten nagaren in het vocht.

Ondertussen kook je in een andere pan de pasta gaar.

Hak de blaadjes van de dille fijn en zet het vervolgens nog even aan de kant. Snipper de sjalot en fruit het aan in een pan. Voeg vervolgens de mascarpone toe en roer het goed door. Met het citroenrasp en een snuf peper en zout breng de saus op smaak. Giet de pasta af en meng de pasta door de saus.

Giet de asperges af en vang wat van het kookvocht op. Schep de asperges voorzichtig door de romige pasta. Voeg een scheutje van het kookvocht toe om het geheel smeuïger te maken. Snijd de zalm in stukjes en roer als laatste door de pasta of garneer de pasta hiermee. Bestrooi het gerecht eventueel met wat peterselie.


Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Tagliatelle met witte asperges

Heb je dit recept gemaakt?
Deel het op Instagram of Facebook
En tag #metKortindekeuken of tag @metkortindekeuken.nl!