Hoofdgerechten

Vegetarische erwtensoep

Vegetarische erwtensoep

Ouderwetse erwtensoep is echt een gerecht dat bij dit winterse weer past. Vroeger als we in de winter bij mijn oma aten, serveerde ze zelf gemaakte erwtensoep met roggebrood met spek erbij. Wat het recept van oma was weet ik niet dus ben ik opzoek gegaan naar een “eigen” recept.

Snert

Erwtensoep staat ook wel bekend als snert. Maar wist je dat er toch een verschil is tussen erwtensoep en snert? Beide worden gemaakt van spliterwten, groente en rookworst. Maar door een echte snert gaat ook varkensvlees, spek en botten. Uit de botten haal je gelatine en dat zorgt er weer voor dat de soep dikker en steviger zou worden.

Erwtensoep

Tegenwoordig maak ik de erwtensoep helemaal vegetarisch, in feite kun je het daardoor dus geen echte snert noemen. Om de soep zonder de gelatine die uit de botten komt toch dikker te maken, kun je ook gewoon een paar aardappels (in kleine blokjes gesneden) gebruiken. Zelfs voor de rookworst heb je tegenwoordig veel keuze tussen vegetarische varianten. En dat maakt de soep er zeker niet minder lekker op!


Wat heb je nodig:

  • 250 gram gedroogde spliterwten

  • 1 blokje groentebouillon

  •  150 gram aardappels, geschild & in kleine blokjes

  • 1 ui, gesnipperd

  • 1/2 winterpeen, geschild & in kleine blokjes

  • 1 prei, in dunne halve ringen

  • ½ knolselderij, geschild & in kleine blokjes

  • 2 laurierblaadjes

  • Vegetarische rookworst

  • Peper en zout

Hoe maak je de vegetarische erwtensoep:

Was de spliterwten en meng ze met 1,5 liter water en 1 groentebouillonblokje in een soeppan. Breng aan de kook en laat 1 uur zachtjes pruttelen met de deksel schuin op de pan en roer soms goed door.

Schil nu de aardappelen en snijd het in kleine blokjes. Doe de aardappel vervolgens samen met de ui, prei, knolselderij, winterpeen, en en laurierblaadjes erdoor. Voeg eventueel nog extra heet water toe zodat alles net onder een laagje water staat. Breng dit vervolgens weer aan de kook, zet het vuur laag zodra de soep kookt en laat het nog eens 45 tot 60 minuten op laag vuur door pruttelen. Vergeet vooral niet om geregeld goed door te roeren.

Voeg als de soep iets te dik is geworden eventueel wat extra water toe. Breng het verder op smaak met een beetje peper en zout en vergeet niet om de laurierblaadjes eruit te vissen.

Verwarm de vegetarische rookworst zoals aangegeven op de verpakking en snijd deze in mooie plakjes voor over of door de soep.

Om het helemaal af te maken kun je wat plakjes fries roggebrood met een beetje boter en kaas ernaast serveren!


Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

No Comments

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.