Zoet bakken

Weesper moppen

Weesper moppen

Één van de makkelijkste koekjes om te maken zijn Weesper moppen, een koekje dat iets krokant is aan de buitenkant en van binnen juist lekker zacht en smeuïg. Om dit koekje te bakken heb je maar vier ingrediënten nodig. Je maakt het namelijk van amandelspijs. Naast zelfgemaakte krakelingen is dit wel een van mijn favoriete koekjes.

Enige tijd geleden vertelde ik al eens hoe simpel het is om zelf amandelspijs te maken. Maar voor deze koekjes is het recept voor amandelspijs net iets anders. Amandelspijs bestaat normaal uit even veel amandelen als suiker, maar voor dit heerlijke koekje is de verhouding vijf delen amandelen op zes delen suiker. Mocht je dit koekje met kant-en-klaar amandelspijs willen maken (dat kan natuurlijk ook), voeg dan 10% extra suiker toe aan de spijs.

Wanneer je het spijs zelf maakt, heb je twee keuzes: 1. Je kan er voor kiezen om het spijs minimaal een uurtje te laten rusten. Of 2. je maakt het spijs een paar dagen tot ongeveer twee weken van te voren klaar. Bij amandelspijs geldt namelijk: hoe langer je het spijs laat “rijpen”, hoe lekkerder het spijs zal worden. Daarnaast is het een aanrader om fijn amandelspijs te gebruiken. Dit kun je eenvoudig doen door het grove spijs met een blender of foodprocessor fijner te malen.

Weesper moppen

Baktijd

8 tot 10

minuten
Oven temperatuur

200

graden

Wat heb je nodig

Hoe maak je het

  • Maak het amandelspijs zoals in dit recept, maar voeg er 50 gram suiker extra aan toe. Nu kun je dus kiezen of je het minimaal een uurtje of 1 tot twee weken in de koelkast wilt laten rusten. Zelf raad ik spijs dat ongeveer een weekje heeft kunnen rijpen aan, hierdoor krijgt het spijs meer smaak en zal het koekje meer smeuïger worden.
  • Nadat het spijs in de koelkast heeft gerust, maak je het spijs eventueel wat dunner door er een beetje extra ei aan toe te voegen. Let hierbij op dat het spijs niet te dun wordt, zodat je het nog makkelijk kunt uitrollen.
  • Rol het spijs door het suiker heen zodat je twee mooie rollen krijgt.
  • Snijd het amandelspijs vervolgens uit in plakjes van ongeveer 1,5 á 2 cm dik. En laat het vervolgens 2 uurtjes aandrogen voor dat je het in de oven gaat afbakken. Hierdoor zal het koekje aan de buitenkant wat droger worden terwijl het van binnen nog lekker zacht blijft.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bak de koekjes in ongeveer 8 á 10 minuten op een bakplaat. Kijk na ongeveer 5 minuten even hoe het met de koekjes gaat, niet elke oven is namelijk het zelfde. De koekjes mogen aan de buitenkant wel lichtbruin worden, maar de onderkant wil je natuurlijk niet te donker en te hard krijgen.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op InstagramFacebook (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!

No Comments

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.