Hoofdgerechten

Witte asperges met gerookte zalm en krieltjes uit de oven

Het asperge seizoen is weer aangebroken. Tot eind juni is het weer tijd voor het witte goud. Inmiddels staan er al een aantal lekkere asperge recepten online, zoals een tagliatelle met witte asperges en zalm en een risotto met in wijn gestoofde asperges. Maar mijn klassieke versie van witte asperges met gerookte zalm, krieltjes uit de oven ontbrak nog.

De krieltjes uit de oven laat ik lekker in de schil zitten. Niet alleen omdat ik geen fan ben van aardappeltjes schillen, maar ook omdat het gewoon erg lekker en daarnaast ook nog eens gezonder is. Je hoeft de krieltjes alleen even af te spoelen onder de kraan, kort voor te koken en de oven voor te verwarmen. Vervolgens marineer je ze met een beetje olijfolie, wat zeezout en peper en leg je er eventueel één of twee teentjes knoflook bij. Verspreid het in een bakschaal of bakplaat met een stukje bakpapier. En dan laat je de oven verder het werk doen, tussendoor hoef je het alleen maar om te scheppen. Zo eenvoudig kan het soms zijn!

De asperges zelf zijn ook erg gemakkelijk om klaar te maken. Je hoeft enkel het onderkant er af te snijden, de stengels te schillen, 5 minuutjes in een pan te koken met een beetje zout. Laat ze hierna nog 10 tot 15 minuten in de pan met kookwater nagaren. Ondertussen heb je mooi de tijd om een eitje te koken en Hollandaise saus te maken. Dit laatste kun je natuurlijk helemaal zelf maken of er gewoon een keertje een zakje voor gebruiken waar je alleen wat water en boter aan hoeft toe te voegen.

Op het laatste een beetje gerookte zalm plakjes erbij en genieten maar!


Wat heb je nodig:

Voor 2 personen

  • 500 gram witte asperges

  • 500 gram krieltjes (met schil)

  • 100 gram gerookte zalm

  • 2 eieren

  • Eventueel één of twee tenen knoflook

  • Wat peper, zout en fijngesneden verse peterselie

  • Hollandaisesaus

Zo maak je de witte asperges met gerookte zalm en krieltjes uit de oven:

Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. En verhit alvast een pan met water en een snuf zout.

Spoel de krieltjes af en halveer eventueel de wat grotere krieltjes. Kook de krieltjes ongeveer 8 minuten, dep ze goed droog. Marineer ze met een beetje olie en wat zeezout, beetje zwarte peper en de teentjes knoflook (die je uit hun jasje haalt en doormidden snijd). De krieltjes verdeel je vervolgens in een ovenschaal of over een bakplaat met een stukje bakpapier. En bak ze in ongeveer 30 tot 45 minuten mooi gaar en krokant. Halverwege hoef je ze alleen maar even om te scheppen.

Zodra je de krieltjes hebt omgeschept kun je verder gaan met de witte asperges.

Snij allereerst het kontje eraf, leg de asperge vlak op het aanrecht of op een omgekeerde pan. En schil met een dunschiller of met een aspergeschiller vanaf de kop naar beneden. Het topje van de asperge is erg delicaat, daarom begin je ongeveer 3 cm van het puntje met schillen.

Breng een ruime pan water met een snuf zout aan de kook, let er bij het kiezen van de pan op dat de asperges in de pan moeten passen. Zodra het water kookt doe je de asperges erin en kook je ze 5 minuten. Zet het vuur uit en laat de asperges nog 10 tot 15 minuten in de pan met het kookwater te laten nagaren. Haal ze daarna uit de pan en laat ze even uitlekken op een theedoek of op een stukje keukenpapier.

Terwijl de asperges nagaren, kun je de eieren koken zoals jij ze lekker vindt. Doe de eieren in een pan met kokend water war je een snuf zout in doet en kook ze 3 minuutjes voor een zacht ei, 5 minuutjes voor half zacht en 7 tot 8 minuten voor hardgekookt ei.

Tijd om de borden op te maken! Verdeel de asperges over twee borden, verdeel wat Hollandaisesaus over de asperges. Snij het ei fijn of in partjes en verdeel deze over of naast de asperges. Verdeel de krieltjes naast de asperges, leg de gerookte zalm erbij en garneer met peterselie. En het genieten van dit feestmaal kan beginnen!

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Asperges met gerookte zalm en krieltjes uit de oven

Heb je dit recept gemaakt?
Deel het op Instagram of Facebook
En tag #metKortindekeuken of tag @metkortindekeuken.nl!