Zoet

Zachte amaretti koekjes

Deze zachte amaretti koekjes zijn typische Italiaanse koekjes en in Italië heten ze “amaretti morbidi”. Je maakt ze met maar vier ingrediënten plus een beetje poedersuiker. Er gaat geen bloem door deze koekjes, ze zijn namelijk gemaakt van bittere amandelen. Nu is dat een ingrediënt dat niet zo makkelijk te krijgen is in Nederland. In plaats daarvan kun je ook gewoon amandelmeel gebruiken en hier een klein beetje amandel-extract aan toevoegen.

Het is één van de simpelste koekjes om te maken, het is eigenlijk niet heel anders dan opgeklopt eiwit met amandelmeel, suiker en amandel-extract dat je bakt. Doordat het een eenvoudig recept heeft, is het echt een koekje dat je snel tussendoor kunt bakken. Door de typische amandelsmaak in combinatie met het knapperige van buiten en zachte structuur van binnen is dit echt een heerlijk koekje voor bij de koffie.


Wat heb je nodig

  • 200 gram suiker

  • 2 eiwitten

  • 200 gram amandelmeel

  • 1 tot 1,5 theelepel amandel-extract

  • 40 gram poedersuiker

Hoe maak je de zachte amaretti koekjes

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed meteen een bakplaat met een stukje bakpapier.

Klop de eiwitten in een vetvrije kom stevig. En meng hier vervolgens de suiker, amandelmeel een de amandel-extract doorheen, dit mag gewoon in één keer.
Meng het kort door tot je een soort marsepein deeg hebt, ga vooral niet te lang door anders is de kans groot dat de koekjes taai zullen worden.

Maak van het deeg mooie kleine balletjes van ongeveer 10 gram en haal ze hierna door de poedersuiker tot het overal bedekt is met een laagje.
Leg ze op de met bakpapier beklede bakplaat en leg ze vooral niet te dicht naast elkaar.

Bak de koekjes ongeveer 15 tot 20 minuten. Zodra ze licht beginnen te kleuren kun je de koekjes uit de oven halen. De baktijd kan per oven nog wel verschillen dus kijk regelmatig hoe het met de zachte amaretti koekjes gaat

Zodra je ze uit de oven hebt gehaald, leg je de koekjes meteen op een rooster zodat ze goed kunnen afkoelen en ze niet nog te ver nagaren op de bakplaat. Als het goed is blijven de koekjes aan de buitenkant licht krokant en wat zacht van binnen.

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest