Hoofdgerechten To go

Zelf sushi maken

Zelf sushi maken

Een van de gerechten die ik al een hele tijd wilde maken was sushi. Maar zo dacht ik altijd, dat is vet moeilijk toch? Spoiler, dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn.. Dus dook ik afgelopen week de keuken in om voor het eerst zelf sushi te maken. Ik maakte gebruik van een sushi-pakket die in de supermarkt te koop zijn, uiteraard kun je alle ingrediënten ook los kopen. Het resultaat deelde ik al in de Insta story’s van metKortindekeuken.nl en daar kreeg ik meerdere keren de vraag of ik er een recept over wilde delen. Geloof mij, zelf sushi maken is veel minder lastig dan je zou denken. En is een ideaal gerecht om het weekend te beginnen!

Er zijn verschillende soorten sushi:

Sashimi, reepjes rauwe vis
Temaki, hoorntje van zeewier gevuld met rijst en andere ingrediënten
Maki Sushi, de normale rolletjes
Uramaki, een binnenste buiten rol
Nigiri Sushi, reepjes rijst met stukjes vis er op

Zelf heb ik voor de Maki Sushi en Nigiri Sushi gekozen. Als vulling (naast de sushi-rijst) heb ik voor lekkere zalm-komkommer en tonijnsalade-komkommer gekozen. Dit kun je natuurlijk naar eigen wens kiezen, zo schijnen stukjes kip, krap, tonijn, ei reepjes erg lekker te zijn als vulling.


Wat heb je nodig

  • 1 sushikit 

  • 50 gr zalm

  • Beetje tonijn salade

  • 1 kwart van een komkommer

  • Eventueel andere ingrediënten die je in de sushi wilt verwerken

Hoe maak je zelf sushi

Kook eerst de rijst zakjes. De rijst kun je gewoon in de zakjes laten zitten terwijl je het kookt. Laat de rijst ongeveer 17 minuten koken voordat je de zakjes uit de pan haalt. Laat het vervolgens goed afkoelen, giet je het af (gebruik eventueel een zeef) en doe je de rijst in een kom. Voeg de rijst-azijn toe aan de rijst en meng het geheel goed door, je rijst wordt hier lekker kleverig van (dat wil je bij sushi).

Ik heb er voor gekozen om de sushi te vullen met zalm – komkommer en lekkere simpele tonijnsalade-komkommer. Maar je kunt dus ook stukjes krokante kip, garnalen of gebakken reepjes ei kiezen, kies gewoon wat je lekker vindt en waar je trek in hebt dan komt het altijd goed. Snijd de ingrediënten die je voor de vulling van de maki Sushi wilt gebruiken, in lange reepjes, in ongeveer de zelfde lengte als een nori-vel. Bij de komkommer verwijder je eerst de zaadlijsten voordat je er dunne reepjes van snijd. En voor de nigiri sushi snijd je de vis in stukjes van ongeveer 4cm bij 1,5 cm dik.

Maki sushi (de standaard rolletjes)

We beginnen met de maki, dat is de meest standaard sushi met het zeewier aan de buitenkant.
Leg nu een nori-vel op het bamboematje en neem voldoende rijst waarmee je 2/3 van het vel kan bedekken. Druk de rijst goed aan en zorg ervoor dat je 1/3 vel leeg laat aan de bovenkant, dit deel gebruik je om de rol straks goed dicht te maken.

Leg in het midden van de rijst een paar strookjes ingrediënten. Zorg ervoor dat de ingrediënten goed dicht tegen elkaar of op elkaar liggen. Eventueel kun je de rijst van te voren nog een beetje insmeren met wat wasabi. Maak het open stukje nori een beetje nat, dat is je ‘plakrandje’ dadelijk.

Zorg dat je nori-vel op gelijke hoogte ligt met je matje en begin met rollen. Rol met behulp van je matje het onderste deel van het nori-vel met rijst over de vulling. Duw goed aan, haal het matje even terug en rol nu verder op. Belangrijk is dat je vooral goed blijft drukken zodat alle ingrediënten stevig tegen elkaar aan worden gedrukt. Wanneer je dit goed doet zal de kans dat de sushi-rol niet snel uit elkaar vallen.

De grote sushi-rol kun je nu in mooie stukjes snijden, hiervoor gebruik je een scherp mes. Belangrijk is dat je na elke keer snijden het mes met wat water schoonmaakt. Doe je dit niet is de kans groot dat het eind resultaat minder mooi gaat worden.

Nigiri sushi (de reepjes rijst met vis)

Pak een schaaltje met water voor je handen en zet een bord klaar waar je de rijst voor de nigiri op kunt neerleggen. Maak je handen nat en pak een bolletje rijst. Door met je handpalmen tegen elkaar te drukken kun je de rijst tot een langwerpig blokje rollen. Nadat je de rijst reepjes voor de nigiri hebt gemaakt kan je hier de stukjes wis op leggen.

De ingrediënten hebben van zichzelf al heerlijke smaak waardoor je geen peper en zout hoef je niet toe te voegen. Serveer de sushi op een mooie schaal of bord en zet een bakje sojasaus naast de sushi en het genieten kan beginnen!

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Zelf sushi maken
  • Djonno 27 augustus 2021 at 16:35

    ik kan er niet genoeg van krijgen! ga zo door met het geweldige werk!