Vette hap

Zelf verse patat maken

Patat

De lekkerste patat is denk ik toch wel de patat die je zelf van verse aardappelen maakt, die krokant van buiten en zacht van binnen zijn. Echt een leuk klusje om in het weekend te maken.

Het is helemaal niet ingewikkeld om zelf patat te maken, er zijn verschillende manieren om ze te maken. Zo zijn er mensen die de aardappels eerst koken, laten afkoelen en de patat daarna frituren. Maar je kunt de aardappels ook eerst voorbakken, laten afkoelen om ze daarna af te bakken. Ik vertel je hieronder graag hoe ik ze zelf graag maak.

Zelf gemaakte patat is ook lekker met deze Mexicaans pulled beef

En nu het weer herfst begint te worden is deze appelmoes ernaast zeker om te genieten.

Staat er dit weekend ook verse patat bij jullie op tafel?

Aan de slag met zelf verse patat maken

Wat heb je nodig

  • Grote aardappelen

  • Grof zeezout

  • Frituurpan

Hoe maak je het

Wanneer je patatjes met schil wilt, was de aardappelen grondig en snijd ze in mooie dikke frieten. Wil je dit niet dan kun je de aardappelen meteen schillen. Snijd de aardappelen in plakken van ongeveer 1 cm dikte en snij de plakken in repen van ongeveer 1 cm.

Bestrooi de gesneden patat royaal met zout en zet ze onder water in een grote kom. Laat de patat minimaal een uur onder water liggen. Giet de patatjes hierna af en droog ze goed met een theedoek af.

Verwarm de frituurpan tot 150 graden en bak de patat in porties 5 minuten voor. Laat de voorgebakken patat hierna goed uitlekken en laat het een uurtje afkoelen naar kamertemperatuur.

Verwarm de frituurpan nu vervolgens tot 180 graden en bak de patat in 4 minuten af. Laat de patat uit te laten lekken en bestrooi ze met een beetje grof zeezout. En dan kan genieten beginnen!

Bewaar dit recept met onderstaande foto op Pinterest

Patat

Wil je op de hoogte blijven? Volg met Kort in de keuken op InstagramFacebook (@metkortindekeuken) Heb je een recept van mijn blog gemaakt? Laat het mij op social media weten met de hashtag #metKortindekeuken of tag mij in je bericht, vind ik leuk om te zien!